Mahremiyet ile güvenlik barışabilir mi?

Bazı Avrupa ülkeleri güvenlik önlemlerini yükseltmek amacıyla teknoloji şirketlerinin istihbarat servislerine yardımcı olmasını talep ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

FBI ile Apple arasındaki bir süredir devam eden çekişmenin etkileri Avrupa’ya da yansıdı. Yakın zamanda terör saldırısına maruz kalan Fransa ve Britanya ile birlikte, teknoloji şirketlerinin istihbarat konusunda devletlere yardımcı olmasını talep ediyor. Hollanda ve Almanya gibi kişisel haklar konusunda duyarlılığıyla bilinen ülkeler ise teknoloji şirketlerini bu şekilde zorlamanın yanlış olacağını düşünüyor.

Bu hafta, Fransa’da istihbarat birimlerinin, şüpheli kişilerin özel bilgilerine erişim sağlaması konusundaki yasalar konuşulacak. Bu yasalar Apple, Facebook, Google gibi Amerikan şirketlerini de ilgilendiriyor. Yasalarla birlikte, teknoloji şirketlerinin devletle işbirliği yapması zorunlu hale gelebilir.

ABD’de FBI Apple’dan, iPhone’un içindeki verilere ulaşmak için bir ‘arka kapı’ oluşturmasını talep etmiş, Apple bu talebi reddetmişti. Ancak Avrupa ülkelerinde konuşulan yasalar yürürlüğe girerse, benzer bir durumda devlete yardımcı olmayı reddeden teknoloji şirketi yetkililerini hapis cezası bekliyor olacak. Fransa’da görüşülecek olan yasa, böyle bir durumda 390 bin dolar (yaklaşık 1 milyon 120 bin TL) para cezası ve beş yıla kadar hapis cezası öneriyor.

Bir cep telefonunu ele geçirdiğimizde, içindeki verilere ulaşamıyorsak bu durum araştırma sürecini oldukça yavaşlatıyor (Philippe Goujon / Fransa Milletvekili).

Hollada’daki Amsterdam Üniversitesi’nden Veri Koruma Uzmanı Nico van Eijk ise tüm bu tartışmalara “Temel insan hakları, adı üstünde, temel haklardır” şeklinde cevap vererek kişilerin özel hayatına müdahalenin kabul edilemez olduğunu savunuyor.

Apple ‘orta yol’ için hazır

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz dönemde Apple CEO’su Tim Cook, Fransız Başbakanı Manuel Valls ve Britanya İçişleri Bakanı Theresa May ile görüşmelerde bulunmuştu. Apple şartlara göre işbirliği yapmaya hazır olduğunun bir işareti olarak, kendisinden talep edilen, telefon görüşmesi saatleri ve GPS konumu gibi şifrelenmemiş verileri daha önce terör araştırmaları kapsamında Avrupa ülkelerine sunmuştu.

Britanya ve Fransa’nın geçirmeyi amaçladığı bu yasalara Almanya tepki gösterirken, Hollanda yönetimi de konuyla ilgili görüşlerini belirten bir açık mektup yayınladı. Teknoloji şirketlerinin güvenlik önlemlerini azaltmasına ya da kişisel bilgilere ulaşmak için bir ‘arka kapı’ oluşturmasına karşı olduğunu belirten Hollanda yönetimi, böyle bir uygulamanın teröristler ve diğer ülkelerin istihbarat birimleri tarafından kötüye kullananılabileceğini ifade etti.

Bazı Avrupa ülkeleri, teknoloji şirketlerinin istihbarat kurumlarına yardım etmesini zorunlu kılacak yasa tasarılarını meclise sunmaya hazırlanıyor. Almanya, Hollanda gibi bazı ülkeler ise bu hamlenin temel hak ve özgürlüklere müdahale etmek için kullanılabileceğini savunarak karşı çıkıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği