Maddi durumumuz yüzümüzden okunabiliyor

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, insanların sadece yüzüne bakarak bile zengin veya yoksul olduklarını anlayabildiğimizi ortaya koydu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Toronto Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, insanların başkalarının sadece yüzlerine bakarak bile zengin veya yoksul olduklarını anlayabildiğini ortaya koydu.

Araştırmanın bulgularını Journal of Personality and Social Psychology dergisinde yayımlayan Doçent Doktor Nicholas Rule ile yüksek lisans öğrencisi Thora Bjornsdottir, insanların bu ilk izlenimleri taraflı biçimde kullanarak ‘yoksul’ görünenler yerine ‘zengin’ yüzleri işe almaya meylettiklerini söylüyor.

Duygu ifade eden yüz, ipuçlarını engelliyor

Epeyce ilginç bir detay daha ortaya koyan bu araştırma, kişinin sosyal sınıfını yüzünden okuyabilmenin kişi gülümserken veya herhangi bir duygu gösterirken değil de nötr ve ifadesiz şekilde dururken işe yaradığını fark etti.

Rule “Yüzümüz zamanla tecrübelerimizi yansıtır hale geliyor. Bir şey ifade etmediğimizi sandığımız anlarda bile duygularımızın kalıntıları yüzümüzden okunabiliyor.” diyor. Araştırmada ölçüt olarak yıllık yaklaşık 75 bin Dolar kazanan ortalama bir aileyi alan araştırmacılar, yıllık geliri 60 bin Dolar’dan az olan ve 100 bin Dolar’dan fazla olan ailelerden gelen gönüllü öğrencilerden ifadesiz şekilde durmalarını isteyerek fotoğraflarını çekti.

Daha sonra başka bir katılımcı grubuna bu fotoğraflardaki insanların sadece yüzlerine bakarak hangilerinin zengin veya yoksul olduğunu tahmin etmeleri istendi. Araştırmacılar, tesadüf olamayacak kadar büyük bir doğrulukla hangi öğrencinin zengin hangisinin yoksul olduğunun tahmin edildiğini belirtti: “Bu çalışma sayesinde görüyoruz ki 18-22 yaş arasındaki öğrencilerin yüzleri bile sosyo-ekonomik durumları veya sosyal sınıfları yüzlerine yansıyacak biçimde hayat tecrübesi edinebiliyor.”

Yüz tanıma beyinde doğuştan var olan bir şey

Araştırmanın sonuçları, fotoğraflanan kişinin ırkı, cinsiyeti veya tahmin eden gruba verilen süre gibi çeşitli unsurlardan etkilenmedi. Bütün bunlar sözsüz davranış olarak bilinen durumla uyum gösteriyor. Rule “Beynimizde yüz tanıma konusunda uzmanlaşmış nöronlar bulunuyor. Birine baktığımızda fark ettiğimiz ilk şey yüz oluyor. Bazen bulutlara veya etrafımızdaki nesnelere bakarken yüzler görebiliyoruz. Yani yüze benzeyen şeyler aramaya programlanmış gibiyiz. İnsanlar fotoğrafına baktıkları kişi hakkında yorum yaparken hangi ipuçlarına baktıklarının farkında değil. “Neden?” diye sorulduğunda cevabı onlar da bilmiyor.” diyor. Rule’a göre nispeten küçük bir bölge olan yüzümüzde 43 adet kas bulunduğu için sosyal sınıfların araştırılması alanında yüze ait ipuçları büyük önem taşıyor.

Araştırmanın bir sonraki adımı, yaşça daha büyük gruplarla çalışarak yüzdeki ipuçlarının zamanla insanlara daha görünür hale gelip gelmediğini araştırmak olacak.

Kaynak: World Economic Forum

Toronto Üniversitesi'nde çalışan bir öğretim görevlisi ile bir yüksek lisans öğrencisi, yıllık geliri 60 bin Dolar'dan az olan ve 100 bin Dolar'dan fazla olan ailelerin 18-22 yaş arasındaki çocuklarını fotoğrafladı. Daha sonra bu fotoğrafları ayrı bir gruba gösteren ekip, fotoğraftakilerden hangilerinin yoksul hangilerinin zengin olduğunun doğal şekilde tahmin edilebildiğini fark etti. Araştırma, yüz tanımanın beynimizde halihazırda bulunan bir şey olduğuna işaret ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği