Laboratuvarda üretilen etin fiyatı ‘makul seviyelere’ iniyor

Yavaş yavaş makul fiyatlara düşmeye başlayan laboratuvar üretimi etin 2018'in sonunda ilk kez restoranlarda, hayvanlardan elde edilen etin yerini almaya başlayacağı düşünülüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2013’te laboratuvarda üretilen etle yapılan ilk hamburgerin maliyeti 325 bin Dolar’dı. 2015 yılında bu maliyet yaklaşık 11 Dolar’a düştü. Yavaş yavaş makul fiyatlara düşmeye başlayan laboratuvar üretimi etin 2018’in sonunda ilk kez restoranlarda, hayvanlardan elde edilen etin yerini almaya başlayacağı düşünülüyor.

İsrail merkezli Future Meat Technologies adlı girişim, ilk ürünlerini bu yılın sonunda satmaya başlamayı planlıyor. Girişimin maliyetleri hala yüksek. Laboratuvarda üretilen bir pound (450 gram) etin maliyeti 363 Dolar. 2020’ye kadar bu rakamın pound başına 2,30 ila 4,50 Dolar arasına kadar düşmesi bekleniyor.

Maliyeti düşürmek için, laboratuvarda et üretirken kullanılan şeker, tuz ve aminoasitlerden oluşan karışımın temizlenip yeniden kullanılması planlanıyor. Karışımın geri dönüşümü için hayvanların karaciğerinin ya da böbreklerinin kanı temizlemesi gibi bir sistem geliştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca dev fabrikalar yerine her üreticinin kendi küçük sistemini kullandığı bir model öngörülüyor. Bu sayede maliyetin düşük tutulabileceği düşünülüyor. Bu stratejiyle birlikte laboratuvarda üretilen etin kilosunun 5 Dolar’a kadar düşebileceği ifade ediliyor.

Hayvancılık sektöründe görülmemiş devrim

Bugüne kadar, laboratuvarda üretilen etin, hayvanların kesilmesiyle elde edilen et kadar ucuz olup olamayacağı tartışılıyordu. Ancak hedeflenen rakamlara erişilirse, bir süre sonra laboratuvarda et üretmek, hayvan besleyip kesmekten daha ucuza gelebilir. Bunun da hem ekonomiye hem de çevreye ciddi etkileri olacaktır.

Hayvancılık, pek çok ülkenin ekonomisinde önemli bir yere sahip. Ayrıca hayvan beslemek için kullanılan alanlar, orman tahribatının artmasına sebep oluyor. Büyükbaş hayvanların yaydığı sera gazları da küresel ısınmayı tetikleyen önemli unsurlar arasında. Bu teknolojinin ucuzlaması ve yaygınlaşması, hayvanları kendi ihtiyaçlarımız için evcilleştirdiğimiz ilk tarihten bu yana hayvancılık alanında gerçekleşen en büyük değişim olabilir. Üstelik, laboratuvar ortamında içeriği kontrol edilerek üretilebilen bu hayvansız etler, sağlıksız beslenmenin de önüne geçerek toplum sağlığına bir başka noktadan daha katkıda bulunabilir.

Kaynak: Fast Company

 

Yavaş yavaş makul fiyatlara düşmeye başlayan laboratuvar üretimi etin 2018'in sonunda ilk kez restoranlarda, hayvanlardan elde edilen etin yerini almaya başlayacağı düşünülüyor. İsrail merkezli Future Meat Technologies adlı girişim, ilk ürünlerini bu yılın sonunda satmaya başlamayı planlıyor. Girişimin maliyetleri hala yüksek. Laboratuvarda üretilen 1 pound (453 gram) etin maliyeti 363 Dolar. 2020'ye kadar bu rakamın pound başına 2,30 ila 4,50 Dolar arasına kadar düşmesi bekleniyor. Maliyetin geleneksel et üretiminin de altına düşmesiyle birlikte, hayvancılık sektöründe geçmişte eşine rastlanmamış bir devrim yaşanabilir.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği