Laboratuvar üretimi ilk biftek servis edildi

Laboratuvarda, inek hücrelerinden üretilen ilk biftek İsrailli bir girişim tarafından hazırlandı. Bifteğin dokusu ve tadı geleneksel etten farksız.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Laboratuvarda, inek hücrelerinden üretilen ilk biftek İsrailli bir girişim tarafından hazırlandı. Bifteğin dokusu ve tadı geleneksel etten farksız. Dünyanın ilk hayvan kesmeden üretilen bifteği olarak tanımlanan ürün henüz prototip aşamasında. Dört farklı inek hücresinden üretilen et, dana etinin şeklini, dokusunu ve tadını taklit edebilmek üzere düzenlendi.

Gıda teknolojisi girişimi Aleph Farms‘ın bilimcileri, hücreleri canlı ineklerden aldı ve birbirleriyle etkileşime girip çoğalabilecekleri ortamı sağladı. Bu ortam hayvanın vücudundaki koşulları taklit ediyor. Burada amaç, hayvandaki gibi bir kas dokusu üretmekti. Biftek, İsrail Technion Teknoloji Üniversitesi ile iş birliği halinde gerçekleştirilen çalışma neticesinde üretildi. Girişim, hem hayvan öldürmeden et üretmeyi hem de bunu sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Et tüketimi doğaya çok zarar veriyor

Yapılan bilimsel çalışmalar, et tüketiminin azaltılması ile birlikte sera gazı salınımında ve iklim değişikliğinde azalma görüleceğini öne sürüyor. Bir çalışmanın sonuçlarına göre, et ve süt ürünleri tüketmeyi bırakmak, bir insanın çevre üzerindeki etkilerini azaltması için yapabileceği en faydalı eylem olarak görülüyor.

Laboratuvarda üretilen biftek yarım santimetre kalınlığında. Geleneksel etle aynı kas benzeri yapıya ve görünüme sahip olan bu eti üretmek için normalde geniş otlaklar, bol miktarda su, yem ve diğer kaynakları kullanarak bir büyükbaş hayvan yetiştirmek gerekiyordu. Şirket bu ince biftek prototipinin 2-3 haftalık bir sürede üretildiğini ve 50 Dolar’a (267 Lira) mal edildiğini söylüyor. Hala geleneksel etten daha pahalıya gelse de, 2013’te laboratuvarda üretilen ilk hamburger köftesinin 1,5 milyon Lira’ya mal olduğu düşünüldüğünde çok ciddi bir gelişme yaşandığını söyleyebiliriz.

Laboratuvarda, işlenmemiş et üreten ilk şirket

Bu alanda çalışma yürüten başka şirketler de mevcut ancak bu şirketler genellikle sosis, hamburger ve ‘nugget’ gibi işlenmiş et ürünleri üretiyor. Aleph Farms şu anda biftek biçiminde et üreten tek girişim konumunda. Başlangıçta üretilen ürünler nispeten daha ince ama gelecekte farklı şekil ve boyutlarda biftekler üretmek de mümkün olacak.

Henüz piyasada laboratuvarda üretilmiş et ürünleri satılmıyor. Ama bazı şirketler bu yılın sonuna kadar restoranlara et sağlamaya başlayacaklarını duyurdu. Aleph Farms ise bifteklerini 3-4 yıl içinde satışa hazır hale getirmeyi hedefliyor.

Laboratuvarda, hayvan hücrelerini geliştirerek et üretmenin yanı sıra, bitki proteinlerinden ve alglerden üretilen et görünümlü bitki bazlı alternatifler geliştiren şirketler de mevcut.

Kaynak: DeZeen

Laboratuvarda, inek hücrelerinden üretilen ilk biftek İsrailli bir girişim tarafından hazırlandı. Bifteğin dokusu ve tadı geleneksel etten farksız. Dünyanın ilk hayvan kesmeden üretilen bifteği olarak tanımlanan ürün henüz prototip aşamasında. Dört farklı inek hücresinden üretilen et, dana etinin şeklini, dokusunu ve tadını taklit edebilmek üzere düzenlendi. Gıda teknolojisi girişimi Aleph Farms'ın bilimcileri, hücreleri canlı ineklerden aldı ve birbirleriyle etkileşime girip çoğalabilecekleri ortamı sağladı. Bu ortam hayvanın vücudundaki koşulları taklit ediyor. Burada amaç, hayvandaki gibi bir kas dokusu üretmekti. Biftek, İsrail Technion Teknoloji Üniversitesi ile iş birliği halinde gerçekleştirilen çalışma neticesinde üretildi. Girişim, hem hayvan öldürmeden et üretmeyi hem de bunu sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

2 Yorum

  • Ne kadar ilginç yediğimiz şeyin kimyasal yapısı olduğunu, aynı(ya da benzer) kimyasal yapıda başka bir şey yediğimiz zaman tadın, besin değerinin aynı olacak olması

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği