Köpekler ses tonunu anlayabiliyor

Köpeklerin dil algılama yetenekleri konusunda araştırma yapan bilimciler, bu hayvanların hem kelimelerin anlamını hem de tonlamayı algılayabildiğini gördü.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Macaristan’da Eötvös Loránd Üniversitesi‘nden araştırmacılar köpeklerin dili algılama yöntemlerini test etmek için bazı deneyler gerçekleştirdi. fMRI beyin tarayıcısına bağlanan 13 köpeğe eğitmenlerinin sesi dinletildi. Ses kayıtlarında eğitmenler övgü cümlelerini övgü tonlamasıyla ve sıradan bir tonlamayla söyledi. Ayrıca Sıradan bir cümleyi de övgü tonlamasıyla ve sıradan bir tonlamayla söyledi.

Ses kayıtlarını dinleyen köpeklerin her bir cümleye ve tonlama şekline nasıl tepki verdiği ölçüldü. Beynin sol lobunun kelimenin anlamını, sağ lobunun ise tonlamayı algıladığını belirten araştırmacılar köpeklerin tonlama değişikliğine nasıl tepki verdiğini gözlemledi.

Hem tonlamayı hem kelimeyi anlıyorlar

Elde edilen sonuçlara göre köpekler övgü aldıklarında, tonlama nasıl olursa olsun bunun bir övgü cümlesi olduğunu anlayabiliyor. Her dinlemede köpeklerin beyninin hem sağ hem de sol lobunda hareketlilik gözlendi. Bu da köpeklerin de insanlar gibi hem konuşmayı anlayabildiğini hem de tonlamayı fark edebildiğini gösteriyor.

Araştırmacıların elde ettiği bir diğer ilginç sonuç ise köpeklerin övgü cümlelerini övgü tonlamasıyla duyduklarında verdiği tepkiydi. Eğitimcisinin içten bir şekilde kendisini övdüğünü duyan köpeklerin beyninde ödül mekanizmasının da çalıştığı görüldü. Yani köpekler hangi tonlamayla olursa olsun övüldüklerinde mutlu oluyorlar ancak bu övgünün içten olup olmadığını da ayırt edebiliyorlar.

Bu araştırmadan bağımsız bir araştırmada edinilen bilgiye göre ise köpekler sahiplerinden övgü aldıklarında, ödül maması almaktan daha fazla seviniyorlar. Köpeklerin ödül maması aldıklarında ne kadar sevindikleri düşünülünce içten bir övgünün köpek için ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Bize düşündüğümüzden daha fazla benziyorlar

Araştırmacılar deney sonunda köpeklerin dil algılama konusunda insanlara düşünüldüğünden çok daha fazla benzediğini keşfettiler. Bilimciler, belirli seslere anlamlar yüklemenin insanlara özgü olmadığının altını çiziyor. Ancak bu sesleri belirli bir sistem çerçevesinde geliştirip kullanmak sadece insanlarda görülen bir davranış.

Bu alanda uzman olmayan insanlar olarak bizim bu çalışmadan elde edeceğimiz bilgi ise köpeklerimizle konuşurken, tonlamamıza da dikkat etmemiz gerektiği. Çünkü bizim için fazladan enerji gerektirmeyen bir davranış onlar için çok önemli olabiliyor.

Kaynak: Science Alert

Macar araştırmacıların 13 köpek üzerinde yaptığı deneyde köpeklere eğitimcilerinin sesleri dinletildi. Övgü belirten ve sıradan cümleleri övgü tonlamasıyla ve sıradan tonlamayla seslendiren eğitmenlere köpeklerin verdiği tepkiler ölçüldü. Buna göre köpekler tonlama şekli fark etmeksizin övgü cümlelerini algılayabiliyor. Ancak övgü cümleleri övgü tonlamasıyla söylenirse hayvanların beyninde ödül mekanizması da çalışıyor. Bu da köpeklerin tonlamanın şekline göre övgünün ne kadar içten olduğunu ayırt edebildiğini gösteriyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği