16 Aralık’ta Cenevre’de İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından düzenlenen silahsızlanma konferansında katil robotlarla ilgili önemli kararlar alındı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün çalışmaları yapılmaya başladığından beri karşı olduğu katil robotlar, tamamlandığında insan müdahalesine gerek duymadan çalışacak. Konvansiyonel Silahlar Kongresi‘ne katılan 123 ülke, katil robot sistemiyle ilgili çalışmalarını ve karşılaşacağı zorlukları 2017’de formüle etmeye karar verdi. ‘Katil Robotları Durdurun Kampanyası‘nı başlatan isimlerden Steve Goose, Cenevre’deki görüşmenin katil robotların geliştirilmesiyle ilgili önemli bir durdurucu olduğunu ama kaybedecek zamanları olmadığını belirtti.
[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Birleşmiş Milletler’in katil robotlarla ilgili hükumet uzmanlarından oluşturulacak grup, konuyu 2017’de tartışacak.[/inlinetweet] Bu aynı zamanda ‘ölümcül otonom silahlar‘ların yasaklanmasıyla ilgili büyük bir adım olacak. Kongrenin amacı katil robot çalışmaları son haline gelmeden müdahale etmek. Bu silahlarla alakalı çalışmalar bitmemiş olsa da teknoloji onların üretimini kolaylaştıracak kadar hızlı gelişiyor.
Yasaklama talebi
Kongrede, içlerinde Arjantin, Guatemala, Peru ve Venezuela’nın da olduğu 19 ülke bu silahların yasaklanmasını istediğini belirtti. Hindistan’ın kongre temsilcisi Büyükelçi Amandeep Singh Gill, 2017’de katil robotlarla ilgili yapılacak çalışmanın başında olacak.
Katılımcı ülkeler aynı zamanda, yangın çıkartarak Suriye’deki sivillerin yaralanmasına sebep olan silahlarla ilgili uluslararası düzenlemeleri de tartıştı. 1980’den beri ilk defa, bu tarz silahların sivillere karşı kullanımı ortak olarak kınanırken yürürlükte olan kanunlar tartışıldı.
Yorumunuz: