Karadelikler hiperuzay yolculuklarının geçidi olabilir

Fizikçiler, bir kara deliğin yeterince büyük olması ve hızlı dönmesi durumunda astronotların sorunsuz bir yolculukla diğer uca ulaşabileceğini söylüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilimciler yıllarca kara deliklerin boyutlar arası seyahat için bir araç olabileceğine dair teoriler üretti. Ancak daima bir problem vardı: Hiperuzayda yolculuk eden biri, kara deliğin kütle çekim kuvvetiyle parçalanmadan diğer tarafa nasıl geçecek?

Görünüşe göre bazı kara delikler diğerlerinden daha nazik olabiliyor. Massachusetts Dartmouth Üniversitesinden fizikçiler, bir kara deliğin yeterince büyük olması ve yeterince hızlı dönmesi durumunda astronotların sorunsuz bir yolculukla diğer uca ulaşabileceğini söylüyor.

Daha önce Ulusal Bilim Kurumu tarafından fonlanan bir fizikçi olan Gaurav Khanna, Çarşamba günü yayımlanan bir yazısında “En çok sevilen bilim kurgu senaryolarından biri, kara delikleri bir diğer boyuta ya da evrene açılan bir portal olarak kullanmak. Bu hayal, gerçekliğe geçmişte düşündüğümüzden çok daha yakın olabilir.” diyor.

“Yolcular kara deliği hissetmeyebilir”

Bilgisayar simülasyonlarına göre devasa boyutta ve hızla dönen bir kara deliğin içindeki tekillik, diğer kara deliklere nazaran çok daha güçsüz olabilir. Öyle ki, kara deliğin içinden geçen uzay aracı parçalanmadan yoluna devam edebilir. Hatta uzay aracındaki yolcular, uzun zamandır yanına yaklaşan her şeyi parçaladığına inanılan kara deliklerin uyguladığı kuvvetin farkında bile olmayabilir.

Khanna makalesinde, bu tarz kara deliklerde seyahat etmeyi, elinizi bir mum alevinin üzerinden geçirmeye benzetti. Elinizi alevin üzerinde uzun süre tutarsanız derinizi yakabilir ama elinizi hızlıca alevin üzerinden geçirirseniz sadece hafif bir sıcaklık hissedersiniz.

Hala hiperuzay yolculuğunun var olup olmadığı konusunda bir karara varılmış değil. Ama denemek isteyen olursa nereye gitmesi gerektiğini biliyor.

Kaynak: Futurism

Massachusetts Dartmouth Üniversitesinden fizikçiler, bir kara deliğin yeterince büyük olması ve hızlı dönmesi durumunda astronotların sorunsuz bir yolculukla diğer uca ulaşabileceğini söylüyor. Bilgisayar simülasyonlarına göre devasa boyutta ve hızla dönen bir kara deliğin içindeki tekillik, diğer kara deliklere nazaran çok daha güçsüz olabilir. Öyle ki, kara deliğin içinden geçen uzay aracı parçalanmadan yoluna devam edebilir. Hatta uzay aracındaki yolcular, uzun zamandır yanına yaklaşan her şeyi parçaladığına inanılan kara deliklerin uyguladığı kuvvetin farkında bile olmayabilir.

4 Yorum

  • Anlatılanlar tamamı ile kanıtlanmamış varsayım bile değildirler. Uzayda iki çeşit havasız ve yoğuşmuş boşluklar var tahminimce. Biri tünel diğeryse halka collapsarlar. Siyah tünel içerisine çektiğini atomlarına kadar yoğurup atomaltı parçacıklara ayırır. Halka şeklindeki collapsarın ortasından hızla geçilebilir. Hiper uzayda birçok bilinmeyenlerin yanıtları var. Sevgiyle kalın. İyi akşamlar. 14.01.2019

  • Siyah tünel collapsarlar yoğun yerçekiminden uzayın içinde havasız bir boşluk oluşturuyor ve rastladığı bir uzay bölgesinde süpernova püskürmeleri yapıp yeni yıldız ve galaxi alt yapıları oluşturuyor. Colloidal ya da halka collapsarlar varlığını devam ettiriyor. İleri seviye uzaylı uygarlıkların yıldız kapıları ve geçitleridir. Ve lakin bu sade bir varsayım. Nesnel bilimsel tanıklıklar henüz mevcut değildir. Torus formlu tek yönlü zarlardan şimdilik bilimin haberi yoktur. Velakin araştırılırsa o vakit hiperuzayın kapıları açılır. Sevgiyle kalın. İyi akşamlar. 14.01.2019

  • 3 uzay 1zaman anlayışıyla hiperuzay yolculuğu ve yıldızlararası uzay seyahatleri düşünmek olağanüstü uzaklıklarla tanımlanan evrende ham hayalden ibarettir. Işık hızına bakış açısını değiştirmek gerekmektedir. Bu durumda Einstein ve kuramları da yeniden tartışmaya açılmalıdır. Farklı bir tavır her yönden israftır. Sevgiyle kalın. İyi akşamlar. 14.01.2019

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği