Devasa bir kara delik, Güneş’imizin bir milyon katından fazla kütleye sahip olabilir. Bu astronomik varlıklar, bir galaksideki daha fazla yıldız oluşturmak için kullanılabilecek tüm soğuk gazları çektiği için galaksinin büyümesinin ve yıldız oluşumunun bekçileri olurlar. Kaliforniya Santa Cruz Üniversitesi’ndeki bir ekibin yeni çalışması, kara deliklerin büyüklüğü ile galaksilerin gaz soğuma oranı (veya söndürme) arasındaki ilişkiyi gösteriyor.
Araştırmacılar, yakınlardaki büyük galaksilerden gelen farklı dalga boylarındaki ışıkları Hobby-Eberly Dev Galaksi İnceleme Teleskobu ile ölçtü. Bu, Ignacio Martín-Navarro öncülüğündeki ekibin, evrenin başlangıcındaki gaz soğuma oranının belirlenmesine kolaylık sağladı. Ekip, galaksileri ve yeni yıldız oluşum hızlarını karşılaştırırken, bir galaksideki söndürmenin daha verimli gerçekleştiği ve bu galaksinin merkezinde büyük bir kara delik yer aldığını tespit etti. Nature dergisinde yayımlanan makalede, “Kara delik kütlesi ile yıldız oluşum verimliliği arasında gözlemlenen ilişki, bir galaksinin ömrü boyunca oluşan tüm yıldız kuşakları için geçerlidir ve kara delik aktivitesi ile baryon soğuma arasında kesintisiz bir etkileşim ortaya koymaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Bu, yıldız oluşumu ile kara delikler arasında bağlantı kuran ilk araştırma değil. Herschel Uzay Gözlemevi’yle yapılan daha önceki bir çalışma, güçlü ve aktif kara delikli galaksilerin, daha az aktif kara delikli galaksilerden daha az yıldız ürettiğini gösterdi. Aralık ayında Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, devasa kara deliklerin galaksinin oluşumunu nasıl etkilediğini ayrıntılarıyla anlattı. Yeni araştırma, kara deliklerin kütlesinin de bir etkisinin olduğunu gösteriyor.
Yorumunuz: