Dünyanın en büyük radyo teleskobu açıldı

Çin'de açılan dünyanın en büyük radyo teleskobu yıldızlardan, galaksilerden ve hatta uzaylılardan gelebilecek sinyalleri araştırmaya başladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin artık dünyanın en büyük radyo teleskobuna ev sahipliği yapıyor. Pekin, bu devasa projeye ve ordu destekli uzay programına milyarlar harcayarak bu alanda ilerleme konusunda ne kadar kararlı olduğunu ortaya koymuş oldu.

500 metre çapındaki radyo teleskobu, Guizhou bölgesindeki bol ağaçlı bir alana yerleştirildi. Teleskobun yapımı beş yıldan fazla sürdü ve maliyeti 180 milyon doları buldu. Böylece Porto Riko’daki Arecibo Observatory adlı 300 metrelik radyo teleskobu da unvanını Çin’deki yeni teleskoba kaptırmış oldu.

Turistleri cezbedecek

Xinhua haber ajansı, aralarında astronotların da bulunduğu yüzlerce meraklı insanın beş yüz metrelik Aperture Spherical Telescope’un (FAST) yerleştirilişini izlediğini belirtti.

Ayrıca seyir terası gibi turistik tesislerin yapımının tamamlandığı bildirildi. Bu gibi özelliklerin turistleri cezbetmesi mümkün. Örneğin Porto Riko’daki seyir terasına her yıl yaklaşık 90,000 ziyaretçi ve 200 bilim insanı uğruyor.

Uzayı ve uzaylıları araştıracak

Araştırmacılar radyo teleskobunun; ağırlık dalgalarını, yıldızlardan ve galaksilerden gelen radyo dalgalarını ya da belki de başka yaşam formlarının göndereceği sinyalleri araştıracağını söylediler.

Çin Bilim Akademisi’ne bağlı Ulusal Astronomik Gözlemevi’nde çalışan Qian Lei, “FAST’ın en önemli hedefi evrenin gelişim kurallarını keşfedebilmek. Teorik olarak, eğer bizim bilmediğimiz bir yerlerde bir medeniyet yaşıyorsa, göndereceği radyo sinyali yaklaşan bir yıldızdan alacağımız sinyale benzer olacaktır.” diyor.

8 bin kişi evinden oldu

Basında çıkan haberlere göre, teleskobun çalışabilmesi için 5 kilometre çapında bir alanda radyo dalgası bulunmaması gerekiyor. Bu yüzden çevrede yaşayan 8 binden fazla insan evlerini terk etmek durumunda kaldı. Yayınlanan raporlarda bu kişilere para verileceği ya da yeni evlere yerleştirilecekleri belirtildi.

Çin’deki bir televizyon kanalının haberine göre, son zamanlarda yapılan bir denemede teleskop Dünya’nın 1351 ışık yılı uzağındaki bir yıldızdan sinyal aldı. Xinhua haber ajansı, FAST’ın Arecibo Observatory teleskobundan iki kat daha hassas ve araştırma hızının çok daha yüksek olduğunu açıkladı.

Kaynak: Phys

Çin'de uzay araştırmalarında kullanılmak adına inşa edilen 500 metre çapa sahip radyo teleskobu geçtiğimiz günlerde kullanıma açıldı. Uzaydan gelecek her türlü sinyali inceleyecek olan teleskop, bugüne de hakkında bilgi sahibi olmadığımız noktalar hakkında yeni bilgiler edinmemizi sağlayacak. Uzayda herhangi bir yaşam formunun bize sinyal göndermesi gibi bir durumda, bu sinyali algılamak için en büyük şansımız bu radyo teleskobu olacak.

3 Yorum

  • Böyle bir teleskop’un çalışma sahasın da, gözlemci bir pozisyon da olmayı çok isterdim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği