Kapalı alanlardaki karbondioksit oranları sağlığa zararlı olabilir

Araştırmacılar iç mekanlarda tespit edilen karbondioksit seviyelerinin bilişsel performansı etkilediğini, böbrek ve kemik problemlerine yol açtığını fark etti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Araştırmacılar, iç mekanlardaki karbondioksit seviyelerinin düşünme yetimizi gölgelediğini ve hatta insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Makalesi Nature Sustainability dergisinde yayımlanan bir araştırma, yatak odalarında, sınıflarda ve ofislerde ölçülen karbondioksit seviyelerinin vücudumuza ve bilişsel performansımıza zararlı etkileri olabileceğini öne sürüyor. Araştırmanın yazarlarından Wisconsin-Madison Üniversitesi Doktoru Michael Hernke, “Endişelenmek için yeterince delil var ancak henüz alarma geçmemize gerek yok. Yine de kaybedilecek vakit olmadığını bilmekte fayda var.” diyor.

Yapılan bu araştırma için, insanların karbondiokside maruz kalma seviyeleriyle ilgili 18 araştırma gözden geçirildi. Eskiden, karbondioksidin insan vücudunu etkileyebilmesi için en az 5 bin ppm (milyonda bir) derişime ulaşması gerektiğine inanılırdı. Ancak son yıllarda yapılan çok sayıda araştırma, bin ppm’lik karbondioksit seviyelerinin bile sağlık sorunlarına sebep olabildiğini öne sürüyor. Bu tarz bir ortamda sadece birkaç saat durmak bile olumsuz etkilenmemize neden oluyor.

Klimalı tren ve uçaklar da tehlike arz ediyor

Araştırma ekibi, bazı kalabalık ya da havalandırması yetersiz sınıfların, ofis ortamlarının ve yatak odalarının karbondioksit seviyelerinin bin ppm’yi aştığını söylüyor. Hatta klimalı tren ve uçakların bile bin ppm’den fazla ölçüldüğü belirtildi.

Hernke “Kapalı alanlar vaktimizin yüzde 60-80’ini harcadığımız yerler olduğu için dikkatli olmalıyız.” diyor. Araştırma ekibi, yüksek karbondioksit seviyelerinin insanların bilişsel performansı ve üretkenliği üzerindeki etkilerini araştıran başka araştırmaları da inceledi. Araştırmalardan bir tanesi, ofiste bin 400 ppm karbondiokside maruz kalan çalışanların bilişsel puanının 550 ppm karbondiokside maruz kaldıkları güne kıyasla yüzde 50 daha az olduğunu gösteriyor.

Hayvanların maruz kaldığı karbondioksit seviyelerinin etkisini de inceleyen Hernke ve ekibi, 2 bin ppm karbondiokside sadece birkaç saat maruz kalmanın bile kan damarlarına zarar verebilecek tepkilere yol açtığını söylüyor. Ekip, dış mekanlarda artan karbondioksit seviyelerinin iç mekanlardaki artışı da etkileyeceğini söylüyor. Zira insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirir hale gelecek ve belirli havalandırma birimleri daha fazla kullanılacak.

Hava kirliliği uzmanı Doktor Gary Fuller, son on yıldır ekibiyle birlikte Londra’daki karbondioksit seviyelerini ölçüyor. Seviyenin bin ppm’ye ulaştığı anların nadir olduğunu belirten Fuller, trafiğin yoğun olduğu caddelerde 750 ppm sınırının sıklıkla aşıldığını ifade ediyor.

Kaynak: The Guardian

Yakın zamanda yayımlanan bir araştırma; yatak odalarında, sınıflarda ve ofislerde ölçülen karbondioksit seviyelerinin vücudumuza ve bilişsel performansımıza zararlı etkileri olabileceğini öne sürüyor. Eskiden, karbondioksidin insan vücudunu etkileyebilmesi için en az 5 bin ppm (milyonda bir) derişime ulaşması gerektiğine inanılırdı. Ancak son yıllarda yapılan çok sayıda araştırma, bin ppm'lik karbondioksit seviyelerinin bile sağlık sorunlarına sebep olabildiğini öne sürüyor. Araştırma ekibi, bazı kalabalık ya da havalandırması yetersiz sınıfların, ofis ortamlarının ve yatak odalarının karbondioksit seviyelerinin bin ppm'yi aştığını söylüyor. Yapılan başka bir araştırma ise, ofiste bin 400 ppm karbondiokside maruz kalan çalışanların bilişsel puanının 550 ppm karbondiokside maruz kaldıkları güne kıyasla yüzde 50 daha az olduğunu gösteriyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği