Atmosferdeki karbondioksit oranı rekor seviyede!

Fotoğraf: Kevin Frayer/Getty Images
Atmosferdeki karbondioksit emilimi, Mayıs 2019 itibarıyla insanlığın ortaya çıkışından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Son 10 senedir her yıl bir önceki ölçümü aşan atmosferdeki karbondioksit miktarı, Mayıs 2019 itibarıyla insanlığın ortaya çıkışından bu yana kaydedilen en yüksek seviyesine ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ajansı’nın araştırma kolu olan Mauna Loa Gözlemevi’nin raporu, atmosferdeki karbondioksidin milyonda 415.26’ya çıkarak daha önce kaydedilen 415 ppm oranını aşarak, tarihte ilk kez bu kadar arttığını belgeliyor.

Arctic ice and the Mauna Loa Observatory tarafından kaydedilen karbondioksit emilimleri oranları. Kaynak: Scripps Institution of Oceanography.

Rakamlar, içinde bulunduğumuz iklim ve çevre krizinin ne kadar ciddi olduğunu bir kere daha hatırlatır cinsten. Geçtiğimiz hafta içinde yayımlanan bir rapor, karbon salınımı sebebiyle en az 1 milyon canlı türünün soyunun tükenme riski olduğunu belgelemişti.

Karbondioksit molekülleri dünyadan yükselen güneş ışıklarını kıstırarak uzaya gitmelerini engelliyor ve ısıyı dünyaya geri yansıtıyorlar. Atmosferdeki karbondioksit oranının yükselmesi küresel ısınmanın ana sebebi. Bu şekilde dünya, güneş ışığından ziyade, kendi yansıttığı ışıklarla ısınmış oluyor bu da sera etkisine yol açıyor ve dünyanın gereğinden fazla enerji yakmasına sebep oluyor.

Kaynak: Tech Crunch

Son 10 senedir her yıl bir önceki ölçümü aşan atmosferdeki karbondioksit miktarı, Mayıs 2019 itibariyle insanlığın ortaya çıkışından bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Ajansı'nın araştırma kolu olan Mauna Loa Gözlemevi'nin raporu, atmosferdeki karbondioksidin milyonda 415.26'ya çıkarak daha önce kaydedilen 415 ppm oranını aşarak, tarihte ilk kez bu kadar arttığını belgeliyor. Rakamlar, içinde bulunduğumuz iklim ve çevre krizinin ne kadar ciddi olduğunu bir kere daha hatırlatır cinsten. Geçtiğimiz hafta içinde yayımlanan bir rapor, karbon salınımı sebebiyle en az 1 milyon canlı türünün soyunun tükenme riski olduğunu belgelemişti.

2 Yorum

  • Malesefki dili yanmadan birşeyleri düzeltmek insanlığın lügatında olan bir alışkanlık değil.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği