Araştırmacılar pilsiz bir implantla iştah kesmeyi başardı

Wisconsin-Madison Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilen, vücuda yerleştirilebilen yeni bir cihaz, obeziteyle mücadelede yeni bir yöntem sunuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Wisconsin-Madison Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilen, vücuda yerleştirilebilen yeni bir cihaz, obeziteyle mücadele için yeni bir yöntem sunuyor. Mideyi beyne bağlayan bir sinir ucunu hafifçe uyaran cihaz beyninize midenizin dolu olduğuna dair sinyal gönderiyor.

Günümüzde aşırı obeziteyi tedavi etmek için en çok kullanılan yöntemler mide küçültme ameliyatı gibi vücuda müdahale gerektiren uygulamalar. Bu ameliyatlar işe yarasa da vücuda çok fazla müdahale olduğu için bir dizi yan etkiyi de beraberinde getiriyor. Yıllar içinde araştırmacılar buna alternatif olarak vagus siniri uyarımı (VNS) yöntemini geliştirdi.

Vagus siniri, beynin vücutla iletişimini sağlayan bir kanal. Bu kanalın, midenin dolu olduğunu beyne iletmek için kullanıldığı keşfedildi. Mideden beyne giden sinyaller beynin iştahı kesmesini sağlıyor. Böylece ihtiyacımızdan fazla yemek yemiyoruz. Deneylerde, vagus sinirinin yapay olarak uyarılmasıyla da açlık hissinin azalabildiği ve beynin tok olduğunu düşünmesinin sağlandığı belirlendi.

Önceki çalışmalardan farklı

2015 yılında Amerikan Gıda ve İlaç dairesi FDA, obezite kontrolü için vagus sinirini uyaran ilk cihaza onay verdi. Maestro adı verilen bu cihaz etkili olmasına rağmen oldukça büyüktü ve çalıştırılması zordu. Ayrıca cihazın sıkça dışarıdan pillere bağlanması ve şarj edilmesi gerekiyordu.

Yeni geliştirilen VNS cihazı ise Maestro’dan sonra büyük bir adım oldu. Bataryaya ihtiyaç duymayan cihaz oldukça küçük ve elektriksel uyarımlar için midenin gerçek zamanlı hareketlerinden faydalanıyor. Cihaz mide duvarlarındaki dalgalanma ile çalışıyor. Böylece hem bataryaya ihtiyaç duymuyor hem de sadece kişi yemeye başladıktan sonra gerçekleşen sağınımın (bağırsakların yutma hareketi) ardından çalışıyor.

Araştırmacılardan Xudong Wang “Titreşimler midenin hareketleri ile birlikte gerçekleşiyor ve gıda alımını düzenleyen doğal sistemi geliştiriyor. Vücut fonksiyonlarımıza otomatik olarak tepki veriyor ve ihtiyaç duyulduğunda uyarım yaratıyor. Vücudumuz en iyisini bilir.” diyor.

Testler devam ediyor

Cihaz henüz insanlarda test edilmedi ancak hayvanlarda yapılan testler oldukça başarılı geçti. Farelerde yapılan bir testte ilk 18 günde yüzde 35 zayıflama gözlendi. Sonraki 75 günde hayvanların ortalama bir kilo kaybı yaşadığı görüldü. Cihaz çıkarıldığı anda hayvanlar normal yeme düzenlerine geri döndü.

Bir sonraki adımda cihazın vücuda yerleştirilmesi için daha da geliştirilmesi hedefleniyor. Araştırmacılar cihazı kolayca açıp kapatacak bir anahtar sistemi üzerinde de çalışıyor. Daha büyük hayvanlarda da testler yapıldıktan sonra insanlarda denemeye geçilecek. Ekip bu sistemin obeziteyi engelleme alanında önemli bir adım olacağı görüşünde.

Wang, “Cihazın diğer teknolojilere göre daha etkili ve kullanışlı olacağını düşünüyoruz.” diyor.

Kaynak: New Atlas

Wisconsin-Madison Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilen, vücuda yerleştirilebilen yeni bir cihaz, obeziteyle mücadele için yeni bir yöntem sunuyor. Mideyi beyne bağlayan bir sinir ucunu hafifçe uyaran cihaz beyninize midenizin dolu olduğuna dair sinyal gönderiyor. Böylece gelen tokluk hissiyle kişi yemeyi kesiyor. Cihaz sinyalleri mide duvarının dalgalanmaları neticesinde gönderdiği için ayrıca bataryaya ihtiyaç duymuyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde 18 günde yüzde 35 kilo kaybı sağlandı. Cihaz henüz insanlarda denenmedi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği