Kağıdı ve duvarı dokunmatik ekrana dönüştürmek

Duvarları ve kağıdı düşük bir maliyetle birer dokunmatik ekrana dönüştürmeyi amaçlayan iki yeni proje var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

En önemli özelliği ucuzluğu ve kolayca çöpe atılabilirliği olan bir kağıt parçası bir arayüz haline gelse nasıl olurdu? Evimizin duvarları makul bir fiyat karşılığında devasa dokunmatik ekranlara dönüşse güzel olmaz mıydı?

Carnegie Mellon Üniversitesi’nde düzenlenen ve insan-bilgisayar etkileşimini konu edinen konferansta sunulan iki proje, bu sorulardan yola çıkıyor. Pulp Nonfiction olarak adlandırılan ilk proje, kağıda parmağınızı, kalemi veya diğer herhangi bir yazma aracını takip edebilme özelliği kazandıran ucuz bir yöntem öne sürüyor. Wall++ adı verilen ve Disney Research iş birliği içinde geliştirilen diğer projede ise, yine benzer şekilde ucuz maliyetle, normal bir duvara dokunmatik ekran özellikleri kazandırmak için ucuz bir boya tekniği kullanılıyor.

Üzerine yazılan şeyi tespit edebilen bir akıllı sensöre dönüşmesi için kağıtların arka tarafı özel bir malzemeyle kaplandı. Daha sonra kağıdın arka kısmına sensörler eklendi. Peki böylesi bir kağıt ne için kullanılabilir? Muhtemel kullanım alanlarından biri; eğitim. Mesela bu kağıdı kullanarak gerçek zamanlı şekilde puanlanan bir çoktan seçmeli sınav yapabilirsiniz. Siz soruları cevapladıkça kağıt da cevaplarınızı kaydeder. Diğer bir kullanım şekli ise; gazete veya dergilerin basım sürecine bir miktar etkileşim kazandırmak olabilir. Okuduğunuz gazete sayfasında ‘paylaş’ veya ‘daha sonra oku’ şeklinde butonlar olduğun hayal edin. Butona bastığınızda gazetedeki yazı otomatik olarak tweet atılabilir ya da kaydedilebilir. Bu etkileşimli kağıt not defterlerinde veya yapışkanlı not kağıtlarında da kullanılabilir. Mesela her bir yapışkanlı kağıt bir beyin fırtınası etkinliğinin ardından otomatik olarak dijitalleştirilerek daha sonra kullanmak üzere saklanabilir.

Wall++ projesi ise, modern yaşamın her yerinde karşılaştığımız, iki yeri birbirinden ayırmaktan başka bir görevi olmayan duvarları daha etkili şekilde kullanmamızı sağlamayı amaçlıyor. İletken boya ve bakır bant ile kaplanan duvar, tamamlandığı zaman normal bir duvardan farksız oluyor ve bir dokunmatik ekran mantığıyla işliyor. Duvarın neresine dokunulduğu tespit edilebiliyor veya eğer yeterince yakınsanız duvar hangi pozisyonda durduğunuzu anlayabiliyor. Ayrıca duvar, odadaki cihazların yaydığı elektromanyetik gürültüyü tespit edebilecek şekilde tasarlandı.

Bütün bu özellikler, duvarı bir arayüze dönüştürmüş oluyor. Mesela duvarın belirli bir yerine dokunarak ışıkları veya televizyonu kapatmayı sağlayabilir veya parmağınızla duvara belirli bir şekil çizerek kapının kilidini açabilirsiniz.

Hem Wall++ hem de Pulp Nonfiction projesi, bilgisayarların gücünden faydalanmak için ekranlara bakmak zorunda kalmadığımız bir gelecek sunmayı vadediyor.

Kaynak: Fast Company

İnsan-bilgisayar etkileşimi konulu bir konferansta sunulan Pulp Nonfiction ve Wall++ projeleri, bilgisayar kullanmak için ekrana bakmak zorunda kalmayacağımız bir geleceğin hayaliyle yola çıkarak kağıdı ve duvarı dokunmatik ekran mantığıyla yeniden düzenliyor. Pulp Nonfiction, kağıda parmağınızı, kalemi veya diğer herhangi bir yazma aracını takip edebilme özelliği kazandıran ucuz bir yöntem öne sürüyor. Böyle bir teknoloji, eğitim alanında kullanılabileceği gibi gazete veya dergileri daha etkileşimli hale getirmek için de kullanılabilir. Mesela gazetede sayfasında 'paylaş' veya 'daha sonra oku' gibi butonlar olduğunu düşünün. Haberi okurken butona basarak yazıyı paylaşmak veya daha sonra okumak üzere kaydetmek mümkün olabilir. Wall++ projesi ise duvarları daha aktif hale getirmeyi hedefliyor. Özel malzemelerle kaplanan duvar tamamlandığında sıradan bir duvardan farksız görünüyor. Duvar, nereye dokunduğunuzu tespit edilebiliyor veya eğer yeterince yakınsanız hangi pozisyonda durduğunuzu anlayabiliyor. Bu teknoloji sayesinde duvarın belirli bir yerine dokunarak televizyonu kapatmak veya parmağınızla duvara belirli bir şekil çizerek kapının kilidini açmak mümkün hale gelebilir.

1 Yorum

  • Aslında bakarsanız sanki veysel berk’in yaptığı Wallit programının baya baya üst bir versiyonu gibi bir görev görmüş.. ama efsane, bence çok güzel olur görmek isterim

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği