Kaç paraya mutlu olunur?

Purdue Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından yapılan bir araştırma, genel kanının aksine bir kişiyi mutlu etmek için belirli bir para miktarı olduğuna işaret ediyor. Ancak bu miktar dünya genelinde farklılık gösteriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

ABD’deki Purdue Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bir kişiyi mutlu etmek için gereken belirli bir para miktarı olduğuna ve bu miktarın dünya genelinde değişiklik gösterdiğine işaret ediyor.

Psikoloji Bölümü’nde doktora öğrencisi olan ve araştırmanın öncülüğünü üstlenen Andrew T. Jebb “Mutlu olmak için gereken para konusunda bir sınır olmadığı söylenir ancak yaptığımız araştırmayla fark ettik ki bu konuda bazı eşikler var. Paranın hangi noktada artık mutluluk seviyenize etki etmediği üzerine çalışmalar yaptık ve yaşam tatmini için yıllık olarak 95 bin Dolar, duygusal sağlık içinse 60-75 bin Dolar arasında bir meblağ gerektiğine karar verdik. Fakat bu durum bireyler için geçerli, aileler için daha fazla olması muhtemel” diyor.

Duygusal sağlık, kişinin mutlu, heyecanlı, üzgün ya da kızgın hissetmesi gibi günlük duygularıyla alakalı. Yaşam tatmini yani kişinin hayatından genel anlamda memnuniyet duyması ise daha genel bir değerlendirmeyi kapsıyor, daha büyük hedeflerle ilgili. Jebb “Bu anlamda dünya genelinde önemli farklılıklar olduğunu gördük. Daha zengin bölgelerde yaşam tatmini daha geç gerçekleşiyor. Bunun sebebi bireylerin kendilerini başkalarıyla kıyaslamaları olabilir” diyor.

Belirli bir noktadan sonra karşılaştırmalar başlıyor

Araştırma, dünya genelinde 164 ülkeden 1,7 milyon insanla yapılan görüşmelerle oluşturulan Gallup Dünya Anketi’nden alınan verilere dayanıyor. Tahminler alım gücünün ortalamasına, kişinin hayatından duyduğu memnuniyet ve mutlulukla ilgili soruların cevabına dayanarak yapıldı. Araştırma, belirli bir eşiğe ulaşıldıktan sonra artmaya devam eden gelirin hayattan daha az memnuniyet duyulmasıyla ve mutluluk seviyesinin azalmasıyla ilişkilendirildiğini gösteriyor. Para temel ihtiyaçlarımızı karşılamamızı, bir şeyler satın almamızı ya da kredilerimizi ödememizi sağlıyor ancak belirli bir yere kadar. Belirli ihtiyaçları karşıladıktan sonra kişiler daha fazla alışveriş yapmaya ya da sosyal karşılaştırmalarla uğraşmaya başlıyor. Bu da mutluluk seviyesinin düşmesine neden oluyor.

Jebb “Bu noktada insanlar kendilerini sorgulamaya başlıyor. ‘Genel anlamda nasılım?’ ‘Diğer insanlara göre ne konumdayım?’. Para bizi mutlu eden şeylerin küçük bir kısmını oluşturuyor ve bizler paranın sınırları hakkında zamanla daha fazla şey öğreniyoruz” diyor.

Kaynak: Purdue University

164 ülkeden 1,7 milyon insanla yapılan görüşmelerle oluşturulan Gallup Dünya Anketi'nin verilerine dayanarak yapılan bir araştırma, bir kişiyi mutlu edecek para miktarının bir sınırı olduğuna işaret ediyor. Ancak bu durum dünya genelinde farklılık gösteriyor. Purdue Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, paranın hangi noktada artık mutluluk seviyesine etki etmediği konusuna odaklandı ve yaşam tatmini için yıllık 95 bin Dolar, duygusal sağlık içinse 60-75 bin Dolar arasında bir meblağ gerektiğine karar verdi. Duygusal sağlık, kişinin mutlu, heyecanlı, üzgün ya da kızgın hissetmesi gibi günlük duygularıyla alakalı. Yaşam tatmini ise kişinin yaşamından genel anlamda memnuniyet duymasıyla ilgili. Para temel ihtiyaçlarımızı karşılamak, bir şeyler satın almak için olmazsa olmaz ancak gelir belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra kişiler hayattan daha az memnuniyet duymaya başlıyor. Araştırmacılar bunun en önemli sebebinin kişinin kendini başkalarıyla kıyaslamaya başlaması olabileceğini söylüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği