Julian Assange İngiltere’de 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı

WikiLeaks kurucusu Julian Assange Birleşik Krallık'ta hakkında verilen şartlı tahliye kararının kurallarına uymadığı için 50 hafta hapis yatacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, Birleşik Krallık’ta 2012’de hakkında verilen şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı. Bu suça en fazla bir yıl ceza verilebiliyordu ve mahkeme Assange’a maksimuma yakın ceza verdi. Assange’ın cezasını takiben WikiLeaks Twitter hesabından atılan bir Tweet’te ceza ‘şok edici’ ve ‘kinci’ olarak tanımlandı.

Assange, geçtiğimiz ay yapılan mahkemede şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için suçlu bulunmuştu. Ardından son yedi yıldır sığındığı Ekvador Büyükelçiliğinin Assange’a sunduğu diplomatik sığınma hakkını kaldırmasını takiben Birleşik Krallık polisi büyükelçiliğe girip Assange’ı tutuklamıştı.

“Korktuğum için kaçtım. Pişmanım.”

Assange 2012 yılında Birleşik Krallık’ta tutuklanıp İsveç’e hakkındaki cinsel saldırı iddiaları konusunda yargılanmaya gönderileceği endişesiyle Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Assange’ın asıl korkusu İsveç’teki davanın ardından ABD’ye iade edilmekti. Assange’ın büyükelçilikte geçirdiği yedi yıl içinde İsveç’teki savcılar, Assange’ın duruşmalara gelme ihtimali olmadığı gerekçesiyle cinsel saldırı davasını düşürmüştü.

Assange şartlı tahliye kurallarını bozması hakkındaki davanın duruşmasında, davasını yürüten kişilere saygısızlık ettiği için özür dileyerek “kendisini içinde bulduğu korkutucu durumun etkisiyle” böyle davrandığını ve kaçtığı için pişman olduğunu söyledi.

Assange geçtiğimiz ay Birleşik Krallık polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ABD adına tutuklanmıştı. Assange ABD’de gizli belgelerin bulunduğu bilgisayarlara izinsiz erişim sağlamak suçuyla yargılanıyor. ABD Assange’ın iade edilmesini istiyor.

ABD’ye iade edilirse 5 yıl hapis yatabilir

50 haftalık hapis cezası, Assange’ın ABD’ye iade edilmesine karşı mücadele edeceği dönemde hapiste tutulacağı anlamına geliyor. ABD’nin açtığı dava yaklaşık 10 yıl önce, eski ordu istihbarat analisti ve muhbir Chelsea Manning’in ordu belgelerini sızdırması ile ilişkili. Manning’in sızdırdığı belgeler WikiLeaks tarafından yayımlanmıştı. Belgelerde ABD ordusunun Afganistan ve Irak’ta, kamuoyuna açıkladığından çok daha fazla sivil öldürdüğü ortaya konuluyordu.

Assange bu belgeleri açıklayarak gazetecilik faaliyeti yürüttüğünü ve ABD anayasasının ilk maddesindeki ifade özgürlüğü hakkını kullandığını savunmuştu. Ancak ABD’li savcılar WikiLeaks kurucusunun, Manning’e orduya ait bilgisayarların şifresini kırması için yardımcı olduğunu, bu yardım olmasa Manning’in bu bilgisayarlara erişemeyeceğini söylemişti.

Assange eğer ABD’ye gönderilirse 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Perşembe günü yapılan yeni duruşmada Assange kendisinin ABD’ye iade edilmesi talebine itiraz ettiğini belirtti. Birleşik Krallık henüz ABD’nin iade talebi hakkında karar vermiş değil. WikiLeaks belgeleri davasının diğer sanığı Chelsea Manning ise tahkikat heyetine ifade vermeyi reddettikten sonra 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu ceza daha sonra eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından yedi yıla düşürülmüştü.

Kaynak: TechCrunch

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Birleşik Krallık'ta 2012'de hakkında verilen şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı. Bu suça en fazla bir yıl ceza verilebiliyordu ve mahkeme Assange'a maksimuma yakın ceza verdi. Assange'ın cezasını takiben WikiLeaks Twitter hesabından atılan bir Tweet'te ceza 'şok edici' ve 'kinci' olarak tanımlandı. Assange, geçtiğimiz ay yapılan mahkemede şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için suçlu bulunmuştu. Ardından son yedi yıldır sığındığı Ekvador Büyükelçiliğinin Assange'a sunduğu diplomatik sığınma hakkını kaldırmasını takiben Birleşik Krallık polisi büyükelçiliğe girip Assange'ı tutuklamıştı.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği