Jenga oynayabilen robotik kol

MIT'nin geliştirdiği robotik kol Jenga kulesinden uygun blokları seçip çekebiliyor. Robot kendisini geliştirmek için sürekli Jenga oynuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bir robotik kola Jenga oynamayı öğretmeye çalışan uzmanlar, bunun göründüğünden çok daha zor bir görev olduğunu keşfetti. Robotun dikkat etmesi gereken çok fazla değişken var. MIT ekibi Jenga oynaması için düzenlenmiş bir ABB IRB 120 model robotik kolu yumuşak bir tutma ucu, güç algılayabilen bilek eklemi ve dış kamera sistemi ile donattı. Böylece robotun kuleyi devirmeden blokları çekmesi amaçlandı.

Robot, mümkün olan binlerce hamle yerine sadece 300 deneme ile eğitildi. Birbirine benzer hamleleri aynı grup içinde toplayan robot böylece insanların öğrenme yöntemlerini kullanarak daha hızlı öğrenmek için çalıştı. Her bir denemede robot bir bloğu iterek gelen geri bildirime göre bunun uygun bir hamle olup olmadığını test etti. (“Dokunduğun bloğu almak zorundasın” kuralına göre oynarsak robot çaresiz kalıyor)

“Fiziksel müdahale gerektiriyor”

MIT’den Doç. Alberto Rodriguez “Satranç ve Go gibi tamamen bilişsel zekayı gerektiren oyunların aksine Jenga oynamak için inceleme, itme, çekme, yerleştirme ve hizalama gibi fiziksel yeteneklerinizin de güçlü olması gerekiyor. Etkileşimli algılama ve müdahale gerektiriyor. Blokların nasıl hareket ettiğini görmek için kuleye dokunmanız gerekiyor. Bunun simülasyonunu yapmak oldukça zor. Bu yüzden robot gerçek dünyada, gerçek bir Jenga kulesi ile etkileşim kurarak öğrenmek zorunda. Burada ana zorluk nispeten az sayıda deneme yaparak öğrenmek. Bunun için nesneler ve fizik hakkındaki genelgeçer kurallardan faydalanmak gerek.” diyor.

Robot deneme yapma konusunda oldukça başarılı ama ekip henüz deneyimli oyuncularla oynayabilecek kadar hazırlıklı olmadığını düşünüyor. Robot ayrıca stratejik blokları çekerek rakibine sabotaj yapma ya da kulenin gücünü tahmin ederek sonraki hamleleri hesaplama gibi konularda bilgi sahibi değil.

Kaynak: TechCrunch

MIT'nin geliştirdiği robotik kol Jenga kulesinden uygun blokları seçip çekebiliyor. Pratik yaparak öğrenen robot, satranç ya da Go gibi zihin gücü gerektiren oyunlarda olduğu gibi bir simülasyon üzerinden çalışamıyor. Bunun için robotun gerçek dünyada gerçek bir Jenga kulesini kullanarak oynaması gerekiyor. Araştırmacılar robotun kendisini bu şekilde geliştirebilmesi için nesneler ve fizik ile ilgili bazı temel kuralları göz önünde bulunduruyor. Robot muhtemel binlerce hamleyi tek tek düşünmek yerine birbirine benzeyen hamleleri gruplayarak 300 hamle üzerinden hareket ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği