İnternet üzerinden limonata tadı göndermek

Sensörler ve elektrotlardan oluşan bir sistem, limonatanın rengini ve ekşiliğini, başka bir noktada bulunan bir bardağa internet üzerinden aktarabiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hızlı internet bağlantılarımız sayesinde artık içinde bulunduğumuz ortamı fotoğraf ya da canlı video formatında, sevdiklerimizle anında paylaşabiliyoruz. Peki o sırada içtiğimiz içeceğin tadını da paylaşabilsek nasıl olurdu? Singapur Ulusal Üniversitesinden araştırmacılar bu soruya yanıt olabilecek bir sistem geliştirdi. Sensörler ve elektrotlardan oluşan sistem, bir bardak limonatanın genel rengini ve ekşiliğini, başka bir noktada bulunan özel bir bardağa internet üzerinden aktarabiliyor.

Araştırmacılardan Nimesha Ranasinghe “İnsanlar içeceklerinin fotoğraflarını sık sık sosyal medyada paylaşıyor. Peki bu fotoğraflarla birlikte içeceğin tadını da paylaşabilsek nasıl olurdu? Çalışmamızın amacı bu.” şeklinde konuştu.

Ranasinghe ve ekibi, RGB renk sensörü ve bir pH sensörü kullanarak, bir bardak limonatanın rengini ve asitliğini ölçtü. Bu veri daha sonra başka bir noktada, içinde su dolu özel bir bardağa aktarıldı. Bardağın ağız kısmındaki bir elektrot, limonatanın ekşiliğini taklit etmek için, içen kişinin dilindeki tat alma noktalarına hafif elektrik dalgaları gönderdi. (Pil yalamış olanlar, neden bahsedildiğini daha kolay anlayacaktır). Bardağın etrafındaki LED ışıklar da limonatanın rengini suya yansıttı.

Gerçek limonata kadar ekşi değil

Dijital bardağın etkisinin test edilmesi için 13 kişilik bir ekip, farklı renk ve tatlarda, gerçek ve sanal limonataların tadına baktı. Sarı, yeşil ve bulanık beyaz renklerde sunulan limonataların hangisinin gerçek hangisinin sanal olduğu katılımcılara söylenmedi. Katılımcılar, bardağı kullanırken dillerini bardağın ağzına değdirmeleri konusunda bilgilendirildi. Böylece elektriksel uyarımların algılanması sağlandı. Daha sonra katılımcılar denedikleri her içeceğin ne kadar ekşi göründüğünü ve tadının ne kadar ekşi olduğunu oyladı.

Ortalama olarak katılımcılar gerçek limonatanın tadının, sanal versiyonuna göre daha ekşi olduğunu belirtti. Ancak sanal bulanık beyaz limonatanın sadece renginden dolayı daha ekşi olarak algılandığı görüldü. Bunun sebebinin LED ışıkların parlaklığı olabileceği düşünülüyor.

Koku alma duyusu da gerekli

Araştırmacılar çalışmalarını Japonya’nın Yokohama şehrinde düzenlenen TEI 2017 konferansında tanıttı. Mevcut sistem henüz içeceğin tam tadını aktarma konusunda çok başarılı değil. Hindistan Merkezi Bilimsel Araçlar Organizasyonundan Amol Bhondekar, “Koku alma duyusunu oluşturamadığınız sürece tadın tam anlamıyla hissedilmesi mümkün değil” diyor. Ancak ekip sisteme yeni işlevler de eklemeyi planlıyor. Ranasinghe “Kokusu, tadı ve rengiyle sanal kokteyller oluşturmak için çalışıyoruz. Böylece her türlü içeceği oluşturmak mümkün olacak” diyor.

Sosyal medyada içecek tadı paylaşmanın yanı sıra, sanal tatlar, insanların kalori almadan ya da dişlerine zarar vermeden (aslında sadece su içerek) her türlü içeceği tüketmesini sağlayabilir.

Kaynak: New Scientist

Hızlı internet bağlantılarımız sayesinde artık içinde bulunduğumuz ortamı fotoğraf ya da canlı video formatında, sevdiklerimizle anında paylaşabiliyoruz. Peki o sırada içtiğimiz içeceğin tadını da paylaşabilsek nasıl olurdu? Singapur Ulusal Üniversitesinden araştırmacılar bu soruya yanıt olabilecek bir sistem geliştirdi. Sensörler ve elektrotlardan oluşan sistem, bir bardak limonatanın genel rengini ve ekşiliğini, başka bir noktada bulunan özel bir bardağa internet üzerinden aktarabiliyor. Araştırmacılar, RGB renk sensörü ve bir pH sensörü kullanarak, bir bardak limonatanın rengini ve asitliğini ölçtü. Bu veri daha sonra başka bir noktada, içinde su dolu özel bir bardağa aktarıldı. Bardağın ağız kısmındaki bir elektrot, limonatanın ekşiliğini taklit etmek için, içen kişinin dilindeki tat alma noktalarına hafif elektrik dalgaları gönderdi. Bardağın etrafındaki LED ışıklar da limonatanın rengini suya yansıttı.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği