Instagram’daki moda paylaşımlarının yüzde 20’si sahte ürün içeriyor

Yapılan bir araştırmaya göre Instagram üzerinde sahte ürün pazarlayan 50 binden fazla hesap var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Analiz şirketi Ghost Data tarafından hazırlanan bir rapor, Instagram’ın birçok sahte moda ürününe ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor. Chanel çantalardan Gucci terliklere ve Adidas eşofmanlara kadar birçok sahte ürün site üzerinden tanıtılıp pazarlanıyor. Nisan ayında yayımlanan rapora göre moda ürünü paylaşımlarının yaklaşık yüzde 20’si sahte ürünlerden oluşuyor. Çalışmada 50 binden fazla hesabın sahte ürünleri üretip sattığı belirlendi. Bu rakam 2016’da 20 bin civarındaydı. Rapor, iki yıl içinde sahte ürün satıcılarında yüzde 171 artış olduğunu söylüyor.

Genellikle lüks moda ürünlerini taklit eden sahte ürünleri paylaşan hesaplar oldukça aktif. Toplamda Instagram’da 65 milyondan fazla gönderi yayınlayan sahte ürün hesapları ayda 1,6 milyon adet hikaye paylaşıyor. Sahte ürün endüstrisi yılda 1,2 milyar Dolar ciroya ulaşıyor. İnternet üzerinden sahte ürün satma girişimleri o kadar arttı ki Trump yönetimi, İç Güvenlik ve Ticaret bakanlıklarını önümüzdeki aylarda internet üzerinden sahte ürün satışıyla mücadele etmeleri için görevlendirdi.

Markalara yılda 30 milyar Dolar’a mal oluyor

2018 Küresel Marka Sahteciliği Raporu‘na göre lüks moda markaları, sahtecilik sebebiyle yılda 30,3 milyar Dolar değerinde satıştan oluyor. Instagram’da en çok sahte ürünü paylaşılan markalar ise Louis Vuitton, Chanel, Gucci, Nike, Fendi ve Belnciaga. Sahte ürünler sadece bu şirketlerin marka değerini düşürmekle kalmıyor. Aynı zamanda bu endüstrinin terörizme ve diğer suç eylemlerine fon sağladığı da belirtildi.

Ghost Data’nın analizine göre en büyük sorun, bir dönem sadece el altından yapılan sahte ürün üretme ve satma işinin artık Instagram üzerinden açık seçik bir şekilde yapılması. Üstelik Instagram sahte ürün satan kişilerin işlerini yürütmeleri ve potansiyel müşterilere ulaşmaları için ortam sağlıyor. Bir markanın adını Instagram’da aradığınızda, bu markanın ürünlerini satan mağazaların hesaplarının hemen yanında, sahte ürün satanları da görmek mümkün. Lüks bir ürünün değerinin çok altında satıldığını gören Instagram kullanıcıları da sahte ürünlere yönelebiliyor.

Aslında sahte ürün satılan tek platform Instagram değil. Satıcılar müşterilere WhatsApp üzerinden ya da Amazon ve eBay gibi alışveriş sitelerinden de ulaşabiliyor. Sahte ürün satan kişiler WeChat, Paypal ve Venmo gibi şirketler üzerinden ödeme alıyor. Yani birçok şirket bu sahtecilik endüstrisine bir şekilde katkı sağlıyor. Ama Instagram’ın sağladığı görünürlük, sahtecilere en büyük faydayı sunuyor.

Sahte ayakkabı üretim videosu paylaşıyorlar

Instagram’ın Hikaye özelliği özellikle sahtecilik ekonomisinin büyümesine katkıda bulunuyor. Sahte ürün satanlar genellikle hikaye paylaşıyor çünkü bu içerikler 24 saat içinde kayboluyor. Ghost Data’dan analistler bu şekilde popüler olan bazı hesapları belirledi. Bu hesaplardan biri sahte Adidas ayakkabılar ürettikleri fabrikadan görüntü bile paylaşıyor.

Instagram Vox’a yaptığı açıklamada sahtecilik sorununun farkında olduklarını ve bu sorunla kararlı bir şekilde mücadele ettiklerini söyledi. Kullanıcı şikayetleriyle saatler içinde hesapların kaldırılabildiğini belirten Instagram yetkilisi, kullanılan algoritmalar sayesinde bu hesapların tespit edilip raporlamaya gerek kalmadan kapatılabildiğini söyledi.

Ne var ki Instagram’daki sahtecilik sorunu gün geçtikçe büyüyor ve Instagram bunu engellemek için her ne yapıyorsa şimdilik işe yaramıyor gibi görünüyor. Problemin engellenmesi için Instagram’ın daha ciddi önlemler alması ve bu konuya daha fazla kaynak ayırması gerekiyor.

Kaynak: Vox

Analiz şirketi Ghost Data tarafından hazırlanan bir rapor, Instagram'ın birçok sahte moda ürününe ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor. Chanel çantalardan Gucci terliklere ve Adidas eşofmanlara kadar birçok sahte ürün site üzerinden tanıtılıp pazarlanıyor. Nisan ayında yayımlanan rapora göre moda ürünü paylaşımlarının yaklaşık yüzde 20'si sahte ürünlerden oluşuyor. Çalışmada 50 binden fazla hesabın sahte ürünleri üretip sattığı belirlendi. Bu rakam 2016'da 20 bin civarındaydı. Rapor, iki yıl içinde sahte ürün satıcılarında yüzde 171 artış olduğunu söylüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği