Haber Özeti
Tam Sürüm
Çinli teknoloji firması Huawei Technologies Co. Ltd’n kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, şirketin ABD’nin ticaret yasaklarından beklenenden çok daha sert etkilendiğini açıkladı ve bu yılki kazanç beklentilerini düşürdü. Ren’in yıl sonu kazanç hedeflerinde 30 milyar Dolarlık bir düşme beklediklerini söylemesi şirketin ticaret yasağından doğrudan etkilendiğini kabul ettiği ilk açıklama. Daha öncesinde şirket yöneticileri, Huawei’nin kendi kendine yetecek güçte olduğunu savunan iyimser yorumlar yapıyordu.
ABD ulusal güvenliği bahane ederek kara listeye koyduktan sonra ABD’li tedarikçilerle iş yapamamaya başlayan Huawei’nin Google ve ARM gibi firmalarla ortaklığı da riske girmişti.
Şirketin Shenzhen’deki merkez ofisinde yaptığı açıklamada Ren, ‘’ABD’nin Huawei’yi ezme kararında bu kadar inatçı ve güçlü olmasını beklemediklerini’’ söyledi ve şirket için durumun 2021 yılında yeniden düzeleceğini umduğunu ekledi: ‘’Parça satın alamıyoruz, herhangi bir uluslararası organizasyona katılamıyoruz, üniversitelerle yakın çalışamıyoruz, ABD yapımı parçalar kullanamıyoruz, hatta bu parçaları kullanan şebekelerle bağlantı bile kuramıyoruz.’’
Geçtiğimiz sene 104 milyar Dolar kazanç sağlayan Huawei, bu ve önümüzdeki yıl için 100 milyar Dolar civarında bir kazanç bekliyor.
Çip üreticileri yasağın kaldırılması için çalışıyor
Bu arada Huawei ile çalışmaları zora giren Amerikalı çip üreticileri de yasağın kaldırılması için çalışıyor. Qualcomm ve Intel’in hükümete yasağı kaldırması için baskı yaptıkları biliniyor. En büyük çip üreticileri Intel ve Xilinx Inc yöneticileri geçtiğimiz Mayıs sonunda Ticaret Oda’sıyla konu hakkında bir toplantı yapmıştı. Qualcomm’un da Huawei’ye akıllı telefon ve saatlerde kullanılmak üzere çip ihraç etmeye devam etmek için Ticaret Odası’na baskı yaptığı biliniyor. Huawei başkanı Liang Hua’nın söylediğine göre aynı şekilde Google da Huawei ile iş yapmaya devam etmek istediğini bildirmiş. Huawei’nin halkla ilişkiler bölümünün başkanı Andrew Williamson’ın dediğine göre Huawei bu şirketlerden hiçbirinin kendi adına lobi yapmasını özellikle istememiş: ‘’Bu firmalar kendi iyilikleri için bizi savunuyor çünkü Huawei onların en büyük müşterilerinden biri’’ diyen Williamson ‘’bu yasağın onlar için korkunç sonuçları olabilir,’’ diye ekledi.
Huawei lobi yapmıyor
Huawei ise bizzat herhangi bir lobi faaliyetinde bulunmuyor ancak şirketin Ticaret Odası’na bir dilekçe göndermeyi düşündüğü aktarılıyor. Liang bu ay başında ABD hükümetiyle hiçbir iletişimlerinin olmadığını söylemişti.
Huawei’nin lobi faaliyetlerini yasaktan önce kestiği biliniyor. Geçtiğimiz sene Washington personelinden beş kişiyi işten çıkaran şirket, lobi masrafları önemli miktarda kısmıştı. Ancak Huawei’nin ciddi bir yasal mücadele verdiği ve ABD hükümetinin suçlamalarına karşı başarılı bir kamu kampanyası yürüttüğü de kabul ediliyor. Şirket geçtiğimiz Şubat ayında ABD gazetelerine tam sayfa ilanlar vermiş ve CEO Ren Zhengfei de şirketin Batı’daki kötü imajını hafifletmek adına birçok yayınla röportajlar yapmıştı.
Kaynak: Reuters
Çinli teknoloji firması Huawei Technologies Co. Ltd’n kurucusu ve CEO'su Ren Zhengfei, şirketin ABD’nin ticaret yasaklarından beklenenden çok daha sert etkilendiğini açıkladı ve bu yılki kazanç beklentilerini düşürdü. Ren’in yıl sonu kazanç hedeflerinde 30 milyar Dolarlık bir düşme beklediklerini söylemesi şirketin ticaret yasağından doğrudan etkilendiğini kabul ettiği ilk açıklama.
Bu arada Huawei ile çalışmaları zora giren Amerikalı çip üreticileri de yasağın kaldırılması için çalışıyor. Qualcomm ve Intel’in hükümete yasağı kaldırması için baskı yaptıkları biliniyor. En büyük çip üreticileri Intel ve Xilinx Inc yöneticileri geçtiğimiz Mayıs sonunda Ticaret Oda’sıyla konu hakkında bir toplantı yapmıştı. Qualcomm’un da Huawei’ye akıllı telefon ve saatlerde kullanılmak üzere çip ihraç etmeye devam etmek için Ticaret Odası’na baskı yaptığı biliniyor. Huawei başkanı Liang Hua’nın söylediğine göre aynı şekilde Google da Huawei ile iş yapmaya devam etmek istediğini bildirmiş.
Yorum Ekle