HP sanalla gerçeği bir araya getiriyor

HP, sanal teknolojiler ile fiziksel dünyayı bir araya getirmek amacıyla 3D baskı teknolojisini yeni bir bakış açısıyla baştan yorumluyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Silikon Vadisi bugüne kadar iki büyük dönem geçirdi. İlk dönemde üretim ön plandaydı. Silikon plakaların ince ince işlenmesiyle oluşturulan mikroskobik transistörler günümüz teknolojisini mümkün kıldı. Daha sonra ise ikinci, dijital dönem başladı. Facebook, Google gibi dev yazılım şirketlerinin ortaya çıktığı bu dönem, bir önceki dönemin hazırladığı altyapının üzerine inşa edildi. Şimdi ise üçüncü bir dönemin başlangıcındayız. Artık sanal ve fiziksel teknolojilerin bir araya geldiği, bilgisayarlar için kullanıcı arayüzleri, şeylerin interneti, bilişim güvenliği, biyoteknoloji ve 3D yazıcı gibi teknolojiler ön plana çıkıyor.

Hewlett Peckard (HP) bugüne kadar ürettiği yazıcılarla pek çok farklı alanda tercih edilen marka oldu. Evlerde kullandığımız inkjet yazıcılardan, saniyede bir renkli sayfa basabilen 500 bin dolarlık makinelere kadar pek çok ürün üretti. Şirketin şimdiki hedefi ise dijital ve fiziksel ortamları bir araya getirmek. Bunun bir yolu 2.5D olarak bilinen, düz bir yüzey üzerine küçük çıkıntıları olan başka bir yüzeyin baskısını yapmak üzerine geliştirilen yöntem. Bu teknoloji elektronik devre ya da yağlı boya resim reprodüksiyonları için kullanılabiliyor.

Şirket bunun dışında, Mart ayında, mevcut teknolojilerden 10 kat daha hızlı, 10 kat daha ucuz ve 10 kat daha sağlam bir 3D yazıcı teknolojisi tanıttı.

Tabaka tabaka işleme

3D baskı, birbiri üzerine dizilen çok küçük tabakalardan oluşan bir sistem. Klasik baskı tekniği dışında sadece kağıt ve mürekkeple değil, çok değişik malzemelerle de yapılabiliyor. HP, oluşturmak istediğiniz 3D modelin hangi kısımlarının sert hangi kısımların esnek olması gerekiyorsa ona göre yazdırabileceğiniz bir teknoloji geliştirmek için çalışıyor. Ayrıca modelinize iletkenlik, doku, şeffaflık ya da renk gibi özellikler de verebileceksiniz.

HP ayrıca klasik mürekkepli baskıda kullandığı PageWide teknolojisini 3D platformuna aktararak baskının tek bir noktadan değil, aynı anda birden fazla noktadan yapılarak hızlanmasını sağlamayı amaçlıyor.

Bilişimin geleceği

Günümüzde Facebook, Google, Uber gibi belirli servislerin merkezi haline gelmiş şirketler oldukça başarılı. Ancak HP gelecekte tek bir noktada toplanmak yerine her yere dağılmanın daha fazla öne çıkacağını düşünüyor. Şirketin Mühendislik Şefi Chandrakant Patel, ‘çevresel bilişim’ adını verdiği yöntemde pek çok farklı bilgisayarın verilerinin aynı anda kullanılmasıyla kararlar alınmasının süreçleri çok daha hızlı bir hale getireceğini düşünüyor.

HP laboratuvarları ayrıca bilişim arayüzü teknolojisi üzerine çalışıyor. Çevresel bilişimle bir uçak tamiri görevlisi, yanında olmadığı bir uçağın sistemlerini de inceleyebilecek. Bu sadece kamerayla uzaktan izlemenin dışında, dokunma hissi veren sistemlerle de mümkün olacak. Böylece sanal ve gerçeğin etkileşimi daha da artacak.

Kavrayan nanoparmaklar

HP Laboratuvarlarının çokdisiplinli yaklaşımı yaşam bilimlerine de uzanıyor. Böylece çalışmayı daha kolay hale getirecek teknolojiler üretilmesi amaçlanıyor. Bunların bir örneği mikroskobik beş ucu olan ve tek bir molekülü tutabilen ‘nanoparmaklar’. Böylece işleme merkezlerinde yiyeceklerin kirlenmesi gibi hızlı müdahale gerektiren alanlarda kullanılan sensörler üretilebilecek.

hp-labs-3461

HP ayrıca baskı teknolojisini de dönüştürerek, mürekkep dışında malzemeleri püskürterek baskı yapabilen cihazlar geliştiriyor. Böylece bir araştırmacı, üzerinde çalışmak istediği farklı doku türlerinin benzerlerini yazdırarak araştırmalarını bu şekilde gerçekleştirebilecek. HP laboratuvarları, 2D ve 3D baskıdan sorumlu başkan yardımcısı Keith Moore “Gelecekte ne olacağını tahmin edebiliriz. Sadece hangi yıl ortaya çıkacağını kestiremiyoruz.” diyor.

Kaynak: CNet

Ürettiği inkjet yazıcılarla bilinen HP, geleceğin teknolojisinin dijital ve fiziksel ortamları bir araya getirmekten geçeceğini düşünüyor. Bu alanda çalışma yürüten şirket pek çok farklı maddeyle ve pek çok farklı özellikte baskı yapabilen 3D yazıcılar üretmek için çalışıyor. Ayrıca gelecekte sadece uzaktaki bir noktayı görmek dışında, o noktaya fiziksel olarak müdahale etmeyi de sağlayacak dokunma özellikli teknolojiler de geliştiren şirket, teknolojinin merkezlerden uzaklaşarak çevresel bir hal alacağına inanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği