SpaceX Hyperloop (hızyuvar) projesi için pek çok yarışma düzenledi. Pazar günü yapılan son yarışmada ise mühendislik öğrencileri, geleceğin ulaşım aracı için tasarladığı kabinleri tanıttı. Bazı şirketler bu teknolojiyi hayata geçirmeye çalışıyor. Eğer bu amaç gerçekleşirse, kullanılacak kabinlerin de bu öğrencilerin tasarımları arasından çıkması muhtemel.
Hızyuvar fikrini ortaya atan kişi olan SpaceX CEO’su Elon Musk, bu yarışmaları öğrencilerde hızyuvar teknolojisine katkıda bulunma hevesi oluşturmak için kullanıyor. SpaceX’in Kaliforniya’daki merkezinin yakınında gerçekleşen yarışmada jüri üyeliğini de SpaceX mühendisleri yaptı. 30 ekibin yarıştığı etkinlikte kabinler bir dizi testten geçirildi.
Kazanan Hollanda ekibi oldu
Üç adet finalist seçildikten sonra, bu ekiplerin tasarımları asıl tasarımın yarı boyutunda olacak şekilde inşa edildi. Daha sonra bu kabinler bir mil (yaklaşık 1,6 km) uzunluğundaki test şeridinde denendi. Denemelerin ardından yarışı kazanan Hollanda Delft Üniversitesi’nden katılan Delft Hyperloop ekibinin tasarımı oldu. Karbon fiberden yapılan kabin, etkileyici tasarımı, özel tasarımlı fren ve dengeleme sistemiyle öne çıkıyor.
Münih Teknik Üniversitesi’nden katılan ekip ise en hızlı tasarım ödülünü kazandı. Ancak şu anda uygulanan hızların, hızyuvar teknolojisinde hedeflenen hızlardan çok daha düşük olduğunu belirtmek gerekiyor. MIT öğrencilerinden oluşan ekip ise yarışı üçüncü sırada tamamladı. Geçtiğimiz yıl en iyi tasarım ödülünü alan MIT, bu başarısıyla jürinin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Delft Üniversitesi de daha önce Kabin İnovasyon Ödülü’nü kazanmıştı.
Yeni yarışma düzenlenecek
SpaceX katılımların yüksek kalitesi ve yarışmacıların büyük hevesi neticesinde bu yıl içinde yarışmanın ikincisini düzenlemeyi planladığını açıkladı. Sadece hız üzerine yapılacak olan yarışma yaz aylarında düzenlenecek ve hem yeni ekipler hem de önceki katılımcılar bu yarışmada boy gösterebilecek.
Pazar günü yarışmada yer alan katılımcılara seslenen Musk, “Bu etkinlik ulaşım teknolojisinde yeniliği teşvik etmek, insanları yeni ulaşım yöntemleri konusunda heyecanlandırmak, insanları sadece geçmişte uygulanan yöntemleri tekrar etmekten ziyade fiziğin yeni sınırlarını keşfetmeye ve nelerin mümkün olduğunu görmeye yönlendirmek için tasarlandı.” dedi.
Yorumunuz: