Hızlı şarj olan pil otomotivi dönüştürebilir

Purdue Üniversitesi bilimcilerinin geliştirdiği anında şarj olabilen batarya yöntemi, güvenli, ucuz ve çevre dostu bir kullanım sunuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Elektrikli ve hibrit araçlar çevre dostu olmalarına rağmen pek çok kişi bataryaların şarj süresinden dolayı bu araçlar yerine benzinle çalışan araçları tercih ediyor. Elektrikli araç kullanan kişilerin saatlerce batarya şarj etmesi gerekiyor. Bu da aracın genellikle gece şarj edilip gündüz kullanılması demek. Yolda şarjı azalan elektrikli araçlar için ise istasyonlarda uzun süre beklemek gerekiyor.

Ancak Purdue Üniversitesinden araştırmacılar, bu sorunların önüne geçecek bir çözüm üretti. Anında şarj olabilen batarya yöntemi, güvenli, ucuz ve çevre dostu bir kullanım sunuyor. Bu yöntem sayesinde elektrikli araçları da benzinli araçlar gibi kısa sürede yeniden kullanıma hazır hale getirmek mümkün.

Petrol yerine elektrolit dolumu

Sistemin çalışma prensibi aslında oldukça basit. Yeniden şarj edilebilen bataryalarda aynı elektrolitler defalarca şarj edilip kullanılıyor. Yeni yöntemde ise bataryanın içindeki deşarj olmuş elektrolit tamamen çıkarılıp yerine başka bir noktada şarj edilmiş elektrolitler yerleştiriliyor. Böylece araca benzin doldurur gibi, şarjlı elektrolitler doldurularak araç yeniden tam kapasitede çalışabilir hale geliyor.

Purdue Üniversitesi profesörlerinden John Cushman, bu teknolojiyi daha da geliştirmek ve ticari olarak kullanıma sunmak için IF-battery adlı şirketi kurdu.

Çevre dostu, dayanıklı, ucuz

Günümüzde elektrikli araçları şarj etmek için özel olarak hazırlanmış istasyonlara ihtiyaç duyuluyor. Bu da çok büyük bir altyapı maliyeti demek. Ancak yeni yöntemde fazladan altyapı çalışmasına gerek olmadan, sadece elektrolitleri taşıyarak araçları şarj etmek mümkün. Araçlardan alınan kullanılmış elektrolitler ise yeniden şarj edilmek üzere toplu halde elektrik santrallerine gönderilebilir.

Çevre dostu bu yöntemde yakıt istasyonları rafine petrol yerine su ve etanol ya da metanol solüsyonundan oluşan sıvı elektrolitler satacak. Böylece otomobillerden kaynaklanan çevre kirliliği de sıfıra indirilmiş oluyor.

Purdue Üniversitesi Araştırma Görevlisi Mike Mueterthies, IF-battery’yi özgün kılan şeyin akım bataryası sistemi olduğunu söylüyor. Akım bataryalarının aslında daha önce de kullanıldığının altını çizen Mueterthies, IF-battery’de zarların ortadan kaldırıldığını söylüyor. Böylece üretimi daha kolay ve ucuz olan bataryaların kullanım süresi de artıyor. Zar bozulmaları bazen yeniden şarj sayısının azalmasına ya da bataryaların alev almasına sebep olabiliyor. Bu bileşen kullanılmayınca bataryalar çok daha uzun ömürlü ve ucuz olacak.

Kaynak: Science Daily

Elektrikli araç kullanan kişilerin saatlerce batarya şarj etmesi gerekiyor. Yolda şarjı azalan elektrikli araçlar için ise istasyonlarda uzun süre beklemek gerekiyor. Ancak Purdue Üniversitesinden araştırmacılar, bu sorunların önüne geçecek bir çözüm üretti. Anında şarj olabilen batarya yöntemi, güvenli, ucuz ve çevre dostu bir kullanım sunuyor. Sistemin çalışma prensibi aslında oldukça basit. Yeniden şarj edilebilen bataryalarda aynı elektrolitler defalarca şarj edilip kullanılıyor. Yeni yöntemde ise bataryanın içindeki deşarj olmuş elektrolit tamamen çıkarılıp yerine başka bir noktada şarj edilmiş elektrolitler yerleştiriliyor. Böylece araca benzin doldurur gibi, şarjlı elektrolitler doldurularak araç yeniden tam kapasitede çalışabilir hale geliyor.

1 Yorum

  • Problem, otomobillere elektrik motorunun üretilip takılması değil, motoru besleyen şarj ünitesinin kısa sürede şarj olması ve mesafeydi. Şarj tamam gibi, mesafe problemi de çözülürse, sıra Trump’ı ikna etmeye gelecek!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği