Harcadıkça ‘cezalandıran’ sistem

Intelligent Environments tarafından geliştirilen Interact IoT platformu, kullanıcıların banka hesaplarını şeylerin interneti ile birleştirmesini sağlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Daha önce emojilerden oluşan şifre gibi yöntemlerle adından söz ettiren Intelligent Environments şirketi, akıllı cihazlara entegre olarak çalışan bir bankacılık platformu geliştirdi. Klasik “if this then that” (şu olursa bunu yap) yöntemiyle çalışan sistem, kullanıcıların aşırı harcama yapmasını engellemek için geliştirildi.

Interact IoT olarak adlandırılan platform geliştiricilerin banka hesabı ile etkileşim kurabilen akıllı ürünler yaratmasına yardımcı olacak. Intelligent Environments, platformu Pavlok bileklik ve Google Nest ile gerçekleştirilen iki entegrasyon ile birlikte tanıttı.

Çok harcayana elektrik şoku

Pavlok 2014’te piyasaya sürülen ve kullanıcıya talep üzerine düşük voltajda elektrik şoku verebilen bir bileklik. Kullanıcılar akıllı telefonu kullanarak kendilerine şok verebiliyor ya da bir arkadaşına erişim izni vererek onun bilekliğe şok komutu göndermesini sağlayabiliyor. Bu cihaz belirli bir hedefe ulaşmak için motivasyon sağlaması amacıyla kullanılıyor. Cihazın adı klasik koşullanmanın mucidi Rus bilimci Ivan Pavlov‘dan esinlenilerek seçilmiş.

Intelligent Environments artık Pavlok’un banka hesabına bağlanabileceğini söylüyor. Banka hesabındaki para miktarı, daha önceden belirlenen alt limite yaklaşırsa kullanıcı bir bildirimle uyarılacak. Eğer bildirime rağmen kullanıcı alışverişe devam eder ve  hesaptaki para limitin altına düşerse, kullanıcı bir elektrik şokuyla cezalandırılacak.

Tasarruf için kombiyi kısacak

İkinci entegrasyon ise Google’ın akıllı termostat sistemi Nest ile gerçekleşecek. Pavlok’ta olduğu gibi hesaptaki para miktarına belirli eşikler eklenebilecek. Her eşik aşıldığında termostat tasarruf yapmak için evin ısısını bir kaç derece düşürecek. Araştırmalar evin ısısını 3 derece düşürerek 370 dolara kadar tasarruf yapılabileceğini gösteriyor.

Pavlok ve Nest uygulamaları için kullanıcının tercihini belirtmesi gerekiyor. Kullanıcı istemediği zaman uygulamaları kapatabiliyor. Intelligent Environments yöneticisi David Webber “Kullanıcılar Pavlok entegrasyonunu çok seviyor. Daha sonra daha büyük bir şok yaşamaktansa şimdi küçük bir şok yaşamayı tercih ediyorlar” şeklinde konuştu.

Şeylerin interneti cihazları düşük güvenlik önlemleri sebebiyle problemlere yol açabildiği için Intelligent Environments kullanıcılarını sistemin güvenliğine dair bilgilendirdi. Açıklamaya göre Interact IoT iletişimlerinin tamamı AES 128 bit şifreleme ve Taşıma Katmanı Güvenliği 1.2 (TSL 1.2) kullanılarak şifreleniyor.

pavlok

Intelligent Environments şirketi banka hesabınızla etkileşim kurabilen akıllı ürünler yaratılmasını sağlayan Interact IoT adında bir platform geliştirdi. Bu platformun ilk kullanım örnekleri fazla para harcanınca kullanıcıya elektrik veren Pavlok bileklik ve hesapta az para kalınca evi soğutan Nest termostat oldu.

3 Yorum

  • Tasarrufa teşvik gibi algılarsak gayet başarılı bir proje olabilir ancak günümüz Türkiye’sinde banka hesaplarının birbir boşaltıldığını düşünürsek bizdeki güvenlik önlemleri arttırılmadan kullanılması biraz sakıncalı gibi.

  • “evin ısısını bir kaç derece düşürecek. Araştırmalar evin ısısını 3 derece düşürerek”

    Isı – Sıcaklık ikilemi :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği