Haftanın Özeti: 81

9 – 15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

  • Aort damarı yırtılan ve kaldırıldığı hastanede 12 saat süren ameliyat sonrası tedavisi yoğun bakımda uyutularak devam eden Oya Aydoğan hayatını kaybetti.
  • Teknoloji haber sitesi CNET, 6 ay önce okuyucularına ortak bir bilim-kurgu romanı yazmak için çağrıda bulunmuştu. 120 isimli ve çok daha fazla isimsiz gönüllünün katıldığı bu çabayla ortak bir Google Belgesi üstünde Creative Commons lisanslı bir öykü ortaya çıkmaya başladı. Son düzenlemelerin ardından CNET 50 bin kelimelik Crowd Control adlı bu öyküyü bölüm bölüm -ücretsiz- yayınlamaya başladı.

  • İsmail Hakkı Dümbüllü’nün kavuğu, Beyoğlu Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle Ferhan Şensoy’dan oyuncu Rasim Öztekin’e devredildi. Öztekin, Hasan Efendi’den günümüze gelen ve 27 yıldır Şensoy’da olan kavuğun beşinci sahibi oldu.
  • İstanbul’da özellikle festival, sanat ve kültür alanında önemli bir boşluğu doldurmak amacıyla hizmete sunulan bin 200 kişi kapasiteli UNIQ Hall kapılarını açtı. 9 bin metrekarelik alanda yılda 200 etkinlik gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
  • David Bowie’den ve Prince’ten önce Zeki Müren vardı

  • Hala aramızdaki starların durumu ise pek parlak değil. Şarkıcı Justin Bieber kendini hayvanat bahçesinde sergilenen bir hayvan gibi hissetmeye başladığını belirterek bir dizi radikal karar aldı. Hayranlarıyla buluşma etkinliklerini ve birkaç konserini iptal eden Bieber bundan böyle kimseyle selfie çektirmeyeceğini de açıkladı.

  • Synesthesia adlı yazılım çalan müziklerin tını ve ritmlerine göre anlık analiz ve tepkiler vererek bir görsel sanat yaratıyor.

  • Plak tutkunlarının dertlerinden biri de albümleri kolay erişilebilir bir şekilde saklayabilmektir. Flipbin adlı yeni bir tasarım bu konuya pratik bir çözüm sunuyor.

  • 3D Photoworks şirketi, görme engelliler için resimleri üç boyutlu hale getiren sistemi ile oluşturduğu resimleri Kanada İnsan Hakları Müzesi’nde sergiliyor. Benzer bir teknolojiyi görme engellilerin evinde kullanabilmesi için çalışan Unseen Art adlı bir girişim de Mona Lisa’yı üç boyutlu hale getirdi.

3-printing-helps-the-blind-experience-works-of-art

  • İletişim, tasarım ve sanatı birleştiren İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğrenci Festivali PROJECT’02 9 Mayıs – 10 Haziran tarihleri arasında Santralİstanbul Kampüsü’nde ziyaretçilerini bekilyor.
  • XTH Sense biyolojik imzanızı taşıyan kişisel ve etkileşimli sanat eserleri oluşturmanızı sağlayan açık kaynaklı bir donanım. Dijital sanatın enteresan açılımlarından biri. Hareketleriniz, nabzınız, hareketleriniz, vücut ısınız gibi bedeninizden toplanan birçok biyometrik ölçüm esere aktarılabiliyor (250 dolar).

https://www.kickstarter.com/projects/1814357959/xth-sensetm-the-worlds-first-biocreative-instrumen

  • İlgilisi için dijital sanatın büyük veri çağıyla kesişimine yönelik ilginç bir derleme.
  • Video oyunlarından türeyen filmler kuşağında merakla beklenen yapımlardan biri de 21 Aralık’ta vizyona girecek Assasin’s Creed. Michael Fassbender ve Marion Cotillard’ın rol aldığı filmin ilk fragmanı yayınlandı. Bazı kısımları bizzat oyunun kendi fragmanını andırıyor.

  • Seksenli yılların efsane çizgi filmi Voltron (ya da bizdeki genel adıyla Voltran) Netflix üyelerine özel yenilenmiş sürümüyle, Dreamworks imzasıyla yayına giriyor.

  • Hayatımıza ilk defa The Simpsons animasyon serilerinde giren 10 teknoloji olduğunu biliyor muydunuz? İzleyelim.

Kapanışı yine bir TED sunumuyla yapalım. Bağımlılık konusunda uzman Psikiyatrist Doktoru Judson Brewer bize kötü bir alışkanlığı bırakmanın basit bir yolunu anlatıyor.

Özetlere yönelik fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda mutlaka bekliyoruz.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği