Haftanın Özeti: 75

28 Mart - 3 Nisan 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • 4.5G altyapısının lansmanıyla bağlantılı ilk bankacılık hizmetiGaranti Bankası’nın ‘Görüntülü Kredi’ hizmeti oldu. Bu hizmet sayesindeCep Şubesi’nden kredi başvurusu yapan müşterilerbir uzmanla yüzyüze görüşerek ek bilgi ve tavsiyeler alabilecek. Faydalanmakiçin mobiluygulamadaki’Kredi Başvurusu’ adımından ‘Görüntülü Başvuru’ düğmesine basmanızyeterli.
  • Alışveriş ibadetinin kutsal evleri mağazaların yumuşak karnı kasa kuyrukları.Kuyruktan gözü korktuğu için alışverişi yarım bırakanlara karşıgeliştirilen ara çözümlerden biriyse Smart Bag.Sensör ve çipler aracılığıyla içine konulan ürünü tanıyıp sisteme kaydedebilen akıllı bir çantadan ibaret çözümsayesinde müşteriler mağazada ödeme için kuyruk beklemeden alışveriş yapabiliyor.
  • Son dönemin yükselen değeri sanal gerçeklik (virtual reality / VR) konusu eğlenceden eğitime kadargeniş bir alanıdönüştürmeye çalışıyor. Bu alanlardan biri de finans sektörü. Bu alanda çözümler geliştiren8Ninths‘ın ilginç uygulaması finansalverilerin görselleştirilmesi ve yönetilmesini apayrı bir boyuta taşıyor.

  • Finans çözümlerine hızla sızmaya çalışan teknolojilerden biri de yapay zeka. Kullanıcıları bankacılık sistemine aitteknik süreç ve terimlerden -ve insani hatalardan- kurtarmayı amaçlayan bu yapılaragüncel örneklerden biri de Pulse26. Kullanıcının yatırım,tasarruf ve harcama izlerini takip ederek onu tanıyan sistem güncelhizmetlerde bu bilgiler ışığında kararlarında destek olarak tavsiyelerde bulunuyor. Bütün bu süreçlerde yatırım kararlarını etkileyebilecek haber vesektörel gelişmeleri de takip etmeyi ihmal etmiyor.
  • Sanal para birimi Bitcoin bu alandaki onlarca örnekten biri. İlk değil; ancak’en popüler’ örnek olduğuna kimsenin şüphesi yok. Vice sitesindeki uzun fakat son dereceönemli bilgilerle bezeli bir incelemede bu yeni para birimine yönelik çok ilginç bir tespite yer veriliyor. Bitcoin parası oluşturmak için ‘mining’ denen faaliyeti yürüten bilgisayarlar karmaşık bir matematik hesaplama zincirinin tamamlamak zorunda. Ancakyapısı gereği toplamda en fazla 21 milyon adetüretilebileceği için‘üretilen’ her yeni Bitcoin ile yenisini oluşturmak biraz daha zorlaşıyor. Süreç böyle devam edersegiderek karmaşıklaşan bu emeği karşılamak için dünyanın dört bir yanında çalışan bilgisayarlar 350 megawatt; başka bir deyişle2020 yılında Danimarka’nın toplam enerji tüketimi kadar elektrik tüketiyor olacak. Kesinlikle düşündürücü.

1459265241475662

  • Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan Blockchain sisteminin güvenliği sanal paralar kadar geleceğin bankacılığı için de belirleyici olacak. Bu alandaki dikkat çekici -ve nadir- çözümlerden biri de Eliptic. Firma hukuk ve finans alanındaki şirketlere Blockchain altyapısında ‘güven satıyor’ (bu ekosistemi incelemek için sitesindeki ‘The Bitcoin Big Bang’ adlı görselleştirmeyi incelemenizi şiddetle tavsiye ederiz).
  • Dijital para birimleri Çin Merkez Bankası’ndan finans girişimlerine kadar geniş bir kitlenin merceğinde. Fakat geleceğin hakim para biriminin ne olacağı konusunda henüz kimse net değil. Dave Birch’in bu konudaki yazısı bu anlamda önemli. Nakit paranın tamamen kalkıp her şeyin dijitalleştiği bir düzendeki alternatiflerde merkez bankalarından şirketlere,bireylerden bankalara kadar geniş birzihin jimnastiği.

1-F2pVOf6UEcOElthb0Xur1w

  • Bitcoin’in -ve Blockchain’in- ölçeklenmesi, yaygınlaşması ve bağlı çözümlerin gelişmesi için için MIT Üniversitesi 900 bin dolarlık bir geliştirci fonu oluşturdu. Fon dünyanın her yerinden iyi fikirlere açık. İlgililere duyrulur.

  • ABD Merkez Bankası tarafından bu hafta yayınlanan bir rapora(PDF) göre Y kuşağında mobil bankacılık kullanım oranı yüzde 70 seviyesine yaklaştı. İlginç bir ayrıntı olarak aynı araştırmada mobil bankacılığın yaygınlaşmasının diğerdağıtım kanallarına yönelik kullanıma olumsuz bir etki yapmıyor oluşu.

fed-report

  • ‘Bankalar değil; bankacılık önemli’ gibi iddialı bir slogana sahipKreditechkendi deyimiyle bankacılığı dijital anlamda yeniden tanımlıyor. Üçüncü seride11 milyon dolar yatırım alan Almanya / Berlin merkezli girişim ileri seviye bankacılık hizmetlerinden -ve kredilerinden- faydalanamayançoğunluğu bu dünyayla tanıştırıyor. Bunun için dakikada bir güncellenen20 bin veri noktasından topladığı verileri kullanıyor. Sistemin kredi başvurularını karşılama süresi ibretlik: 35 saniye.
  • BanQu, fakirliği ortadan kaldırmak gibi iddialı bir hedef taşıyan Blockchain tabanlıyenibir hizmet. Amacı dünyanın her yerinden, (varlığından bile haberi olunmayan) kitlelerin; dünyanın her noktasındakifinansal çözümve ticarete sadece -akıllı olması gerekmeyen- cep telefonlarını kullanarak katılabilmesini sağlamak. Dünya nüfusunun bankacılıktan faydalanamayan yüzde 60’lık bölümün odağına alansistemin temelinde herkese bir ‘ekonomik kimlik’ oluşturmak var.İzleyelim.

  • Finansal ‘nimetlerden’ mahrum yaşayan kesimin neredeyse tamamı Ortadoğu ve Afrika’da. Bu kesime yönelik açıklar, fırsatlar ve yapılabileceklere dair güzel bir derlemeyse The Guardian’ın derlemesinde.
  • Bu hafta aldığı 8 milyon euro ile topladığı yatırım miktarını 20 milyon euro’ya taşıyanbir diğer dikkat çekici girişim ise CurrencyFair. 2009’da İrlanda’dahayata geçenşirket uluslararası para transferlerinde en uygun kur aralığını vekomisyon oranlarınısunuyor.Bu satırların yazıdığı an toplamda 3,2 milyar euro transfere imza atmış ve müşterilerine 246 milyon euro tasarruf sunmuştu.
  • Dikkate değer yeni girişimlerinden birisi de offline dünyadaki fırsatları online dünyanın gücüyle buluşturan Empyr. Offline kurumların oluşturduğu kampanyaları online siteler tanıtıyor, tüketicilerin internet üstündenhaberdar olarak satın aldıkları tekliflerin gelirinden online mecralar komisyon alıyor. Basit fakat nedense şu ana kadar yapısallaşmamış boşluklardan biri daha.
  • Otomatik hisse alım – satım alanıfinans teknolojilerinin doğal olarak iddialı olduğu konuların başında yer alıyor.Rakipleri arasından sıyrılan bir örnek de İspanya / Madrid çıkışlı iQapla. Sahip olduğu algoritma sayesinde yatırımcısının ‘heyecan direnci’ ve kazanma iştahına bağlı esnek kararlar alıyor.

HXMigAACCCCAAAIIIIAAAgjESIBgNUawVIsAAggggAACCCCAAAIIIFB+gf8HVl18H61gjqYAAAAASUVORK5CYII=

  • Twitter’ın Kurucularından Jack Dorsey tarafından kurulan elektronik ödeme çözümü Square, altyapısını kendi çözümlerini e-ticaretsitelerine deaçacağını duyurdu. Amaç bu alandaki gelişimini sürdüren PayPal ve Stripe ile rekabeti desteklemek.

API_Blog_Post-1459294534949

  • Hararetli birrekabetin yaşandığı mobil ödeme alanındaki en genç – ve iddialı- oyunculardan Samsung Pay bu hafta (Apple Pay’dan 1,5 ay sonra) Çin ve Singapur’da hizmete girdi.Sadece NFC desteğiyle çalışabilen Apple Pay’in aksine Samsung Pay geleneksel POS cihazlarında kullanılabilmesini sağlayan MST (Magnetic Source Transmission) teknolojisine de sahip. Böylece kullanım alanı ve potansiyeli daha fazla.

  • Bu alandaki bir diğer kıpırdanma da Facebook’tan.FirmanınMessenger uygulamasına ödeme ve gizli mesajlaşma özellikleri ekleyeceği iddia edildi.

facebook-messenger-payments

  • Mobil ödeme konusundaki ilginçyeniliklerden biri de Think&Go’nun Connected Secreens adlı konsepti. Etkileşimli bir kasa ekranını temel alan çözüm temassız ödemeyeteneğini yaratıcı bir şekilde dönüştürüyor.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdakimenüden ulaşabilirsiniz.

22 Yorum

  • türkiye 6. sırada 10 vaka ile görünüyor sanatsal ifade özgürlüğü sıralamasında, sanırım hatalı yazılmış

  • Serdar hocam acilen haber sayısını azaltıp kaliteyi arttırmalısınız “bence”. Trafik alıyorum derseniz bilemiyeceğim ama kalite gerçekten düşmekte, zira sizin bile bu gönderdiğiniz içeriği izleyip/okuyup koymanız fizik kuralları dışında. (saatlik belgeseller, 100-200 sayfalık raporlar) Buzzfeed düğün haberinin içeriğinde milyar dolar harcama yazmıyor misal, en basitinden.

    Teşekkürler.

  • Internet uzerindeki en ama en yararli sitelerden ve haber derlemelerinden biridir bu haftalik ozetler. Serdar beyi tum kalbi duygularimla tebrik ediyor, bize sundugu bu bilgi kupu sayfalar icin ayrica tesekkur ediyorum.

    Sanildiginin aksine serdar bey basligini okudugu haberleri sadece link koyup paylasmiyor, zaten hafta ici bir cok haberi detayli yazilariyla aciklayip yine bu web sitesinde yayinliyor. Onu bazi seylerle itham edenler asil okumuyir yazdiklarini.

    Serdar bey internet aleminde kendini en iyi tanimlayan kisidir. Uykusuz gecirdi saatleri lutfen bu sekilde hafife almayin.

    Ozetle: Arkandayiz amirim :)))

  • Shirly Chikli ve Cem Uzan, nedense aynı göründüler gözüme.. Aslında iştigal konuları farklı ama bazı yasal olmayan edinimlerden sonra yasalar altında korunabilmek dikkat çekici.

  • güzel böyle devam :)
    hocam iyi güzel de eskiden tekno sohbet vardı, Timur beyle şöyle iki karşılıklı sohbet etseniz biraz da videolu olarak görsek birlikte sizi… özledik
    sevgiler.

  • İfade özgürlüğü sıralamasında Türkiye 10. değil 6. sırada. 10 olan vaka sayısı. 10. sırada ise 6 vaka ile Küba var.
    Saygılar

  • Kanye West – The Life of Pablo albümü sadece Tidal üzerinden yayınlanmıyor, Spotify’da da yayınlandı.

  • Paylaşımlarınızı her hafta beğenerek okuyor, ülkemizde hiçbir şeyi beğenmeyen insan tipi çok olduğundan onların haliyle negatif yorumlarından olumsuz etkilenmeyeceğinizi umuyorum. Ek olarak okuyup izlediğim çok az şeyi özete ekliyorum demişsiniz, özellikle bisikletle ilgili daha fazla içerik olursa benim gibi diğer bisiklet sevdalılarını da sevindirirsiniz :)
    Haber sitelerinin magazin, sözlüklerin futbol, twitter’ın sevgi gösterisi yeri haline geldiği ülkede, fikir, icat ve yenilikleri 75 haftadır türkçeye çevirip sunduğunuz bu dolu arşiv için ne kadar teşekkür etsem az.
    Her şey için teşekkürler, başarılar :)

  • Serdar bey selam,
    yazilarinizda kickstarter ve benzeri kitlesel fonlama sayfalarindan icat ve fikileri bizlere aktariyorsunuz. Zevkle okuyoruz. Daha onceki yazilarinizda bunlardan bazilarina destek verdiginizi yazmistiniz. Benim merak ettigim bu urunlerden su ana kadar elinize gecen oldu mu? Sunumlarda anlatilan ile elinize gecen aletlerin islevselligi arasinda fark var mi? Bu konuda gorusunuzu almak isterim?

    • Satın alacak şekilde desteklediğim ürünlerin hepsi elime ulaştı. Hepsi de kendi bildirdikleri geliştirme, üretim ve dağıtım takvimine uydular. Dahası (fon toplama sürecinde edindikleri ek bilgiler ve toplanan sermayenin de yardımıyla) çoğunlukla sunumlardan daha iyi kalitede oldular.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği