Haftanın Özeti: 70

22 – 28 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

  • İspanya / Barcelona’da düzenlenen Mobile World Congress (MWC), dünyanın en büyük sektörel etkinliği olmanın yanısıra; mobil cihaz ve hizmetlerin her yana sızmasının ardınadn giderek daha geniş ölçekte sektörler için de bir buluşma ve teşhir alanına dönüşüyor. Bu haftaya denk gelen MWC 2016’da finans teknolojileri adına dikkat çekici bir duyuru Mastercard’ın (49. sayımızda duyurduğumuz) yeni onay mekanizması oldu. Öncelikle ABD ve Hollanda’da yürürlüğe girecek ‘MasterCard Identity Check’ adlı hizmet sayesinde mobil ödemeyi destekleyen durumlarda kimlik onayı kullanıcı adı ya da şifre yerine özel uygulama ile çekeceğiniz selfie ile gerçekleştirilecek. Biyometrik bilgilerden yola çıkacak onay mekanizması istenen durumlarda (ve destekleyen cihazlarda) parmakizi okuyucusu ile de çalışabilecek. Mastercard açıklamasına göre test sürecindeki kullanıcıların yüzde 92’si şifre yerine bu metodu tercih etmiş.

  • Ülkeleri, milletleri, sınırlar kadar para birimleri de tanımlıyor. Diğer yandan dünyadaki para işlemlerinin yüzde 92’si farklı başlıklar altında, elektronik bankacılık üstünde yürüyor. Para denen şey birkaç tıklamayla dünyanın çevresini dolaşabilen ‘sanal’ bir kavrama dönüşmek üzere. Peki evrensel bir para birimi mümkün mü? Kağıt paranın geleceği var mı? E-para savaş ve terörü nasıl fonluyor? Satın alma ve tüketimin geleceği nasıl olacak? ‘How We Get To Next’, Mart ayı boyunca paranın geleceğine dair bu soruları masaya yatıracak.

1-vNv0ruW19q3BDmGB_vzEwQ

  • Apple’ın mobil cihazlarına uygulama ve içerik yükleyen platform AppStore, dünyanın dört bir yanından yüz milyonlarca kişiyi mobil ödeme sistemlerinin bir parçası haline getirdi. Ardından gelen Wallet ve Apple Pay çözümleri bu çeperi Apple ekosistemi dışına da taşıdı. Android Pay ve ardından gelen Samsung Pay gibi türevler bu yapıyı çok daha büyük bir ölçeğe taşıdı. Square ve benzeri bileşenler mobil cihazları tahsilat noktalarına çevirdi. Ne var ki hepsinin arkasında yine geleneksel banka ve kredi kartı kart yapıları bulunuyor. Dahası henüz uyumlu cihazlara sahip (ve bu sistemleri kullanan ülkelerde yaşayan) kişilerin daha sadece beşte biri bu yöntemi kullanmış. Bu süreç nelere gebe, ona da WIRED bakmış.
Hands with cash and credit cards, flat style
Hands with cash and credit cards, flat style
  • Dünyanın en büyük elektronik ödeme hizmetlerinden PayPal, yenilediği mobil uygulamasıyla ensesinde daha yakın hissetmeye başladığı rekabette arayı açmaya çalışıyor. Daha temiz bir arayüz, PIN kodlu koruma gibi yenilikle güçlenen ödeme sistemi, Vodafone başta olmak üzere bir dizi mobil operatörle başlattığı işbirliğinde yüz milyonlarca yeni potansiyle müşteriyle şansını deneyecek.
  • Fransız danışmanlık şirketi Intelling‘in raporuna göre 2021 yılında Avrupa’da mobil ödeme cirosu 1 milyar Euro’yu geride bırakacak. Avrupa’daki temassız kartlar ve mobil ödeme sektörünü mercek altına alan çalışma her sene biraz daha düşük sepet ortalaması ancak sürekli artan bir kullanım öngörüyor.
  • E-ticaret devi Amazon, şirketlere veri merkezi ve bulut sunucusu hizmeti sunmaya başladığında kimse tarafından ciddiye alınmamıştı. Oysa bugün yıllık 8 milyar dolara ulaşan cirosuyla şirketin en büyük gelir kalemlerinden biri. Amazon’un yeni stratejisi küresel çapta (müşterileri arasında yer alan ABD istihbarat teşkilatı CIA dahil) binlerce marka ve uygulama tarafından test edilip onaylanmış bu altyapıyı dünyanın en büyük teknoloji kullanıcılarına; yani bankalara satmak. Bankalar için yüz milyonlarca dolar tasarruf anlamına gelen bu hamle Amazon için de milyar dolarlık ciro artışına denk gelecek.
  • İnternet sayesinde medya, müzik ve seyahat gibi sektörlere adımını atan yeni oyuncular mevcut pazarın yüzde 45’ini eline geçirdi. Buradan bakınca finans temelli girişimler daha emekleme safhasında sayılır (bunda regülasyonların ‘zorlaştırıcı’ etkisini görmezden gelmek mümkün değil elbette). Mevcut durumda finans sektörü küresel çapta teknolojiye yılda 500 milyar dolar harcıyor. Bir yandan da yeni fikir ve girişimlere yatırım yapmayı sürdürüyorlar. Sadece geçen yıl finans girişimlerine 20 milyar dolar yatırım ve fon aktarıldı. Mevcut yapıların en kırılgan olduğu -dolayısıyla pazar kaybedeceği- alan ise ödeme sistemleri.
  • Mastercard ve VISA, tüketicilerin mümkün olan her şey ile, mümkün olan her şekilde ödeme yapabilmesini mümkün kılmak için yarışta. VISA’nın bu yoldaki ilginç girişimlerinden birisi de araç içinde ödeme yapabilme. 2014’te duyrulan VISA Token Hizmeti kullanan yapı banka hesap numarası ya da kredi kartı bilgilerini kullanmadan farklı cihazlardan ödeme yapılabilmesini sağlayan sistem Honda ile geliştirilen bu yapının da kalbini oluşturuyor. Sürücü araç konsolundan takip ettiği ödeme tutarını yine konsol üstünden onaylayabiliyor. Uygulamanın yakıt alımı ve otopark ödemesi gibi alanlarda kullanılması öngörülüyor.

Visa_MWC_16_Connected_Car_Honda_Fuel_Complete_F

  • Android cihazlarda yayılan yeni bir virüs bilgisayarlardakinin benzeri şekilde cihazdaki dosyaları şifreleyerek kullanılmaz hale getiriyor ve parolayı yollamak için fidye istiyor. Palo Alto Networks tarafından keşfedilen Xbot adlı bu zararlı uygulama ilginç bir ayrıntı olarak sadece Rusya ve Avustralya’da çalışıyor. Xbot’un en ürkütücü ‘yeteneği’ online bankacılık şifrelerini ve kişisel bilgileri çalabilmesi. Android 5.0 ve üstü cihazlarda çalışamıyor oluşuysa tek ümit veren yanı. Kullandığı teknik son derece ilginç. Sisteme sızdıktan sonra içinde tanımlı bankaların uygulamalarına tıklandığı zaman kendi sahte uygulamasını yükleyerek giriş bilgilerini alıyor. Dolayısıyla bir yandan uzaktaki ‘efendisine’ banka hesabınızı boşaltması için bilgi yollarken bir taraftan da dosyalarınızı şifreleyerek 100 dolar fidye istiyor.
  • Off3r, dünyanın neredeyse bütün köklü fonlarını tek bir platformda toplayan ücretsiz bir mobil uygulama.
  • DEMOvation, bankacılık alanındaki inovatif fikirleri yarıştıran bir platform. Dolayısıyla dünyanın en parlak zihinlerinin fikirlerini çarpıştırıyor. Dolayısıyla ‘gidişatı’ okuma adına hayli fikir verici. Bu yılki finalistler ise şöyle.
  • 2016’nın bankacılık alanındaki en ‘cool’ marka, uygulama ve girişimleri (çoğuna Dünya Halleri özetlerinden aşinasınız!).
  • Bankalarası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayımlanan Melike Belli imzalı Banking and Fintech başlıklı kitap elektronik formatta (PDF) ücretsiz olarak paylaşıldı. Türkiye’deki fintek (finans teknolojileri) dünyasına yönelik kıymetli -ve örneğine az rastlanır- bir belge.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

Etiketler:

17 Yorum

  • Trabzon maçında, kart hakemin cebinden değil de kart göstereceği sırada elinden alındı.

  • Merhaba amirim,

    Internetten alisverisin en büyük sikintilarindan birisi gercekten paketi teslim almak. Eve gelir bulamazlar, Gidip alsan acik oldugu saatleri yakalamak lazim vs.
    Almanya’da buna karsi cok basit ve cok etkili bir paket istasyonu sistemi var. Sehrin önemli noktalarinda, Tren istasyonlarinda, Üniversitelerde bir cesit kilitli dolap sistemi (Disarida duruyor). Adres olarak burayi veriyorsunuz, paketiniz teslim edildiginde size bir sms le sifreniz geliyor. Sonra paket istasyonu kartiniz ve sifrenizle gidip paketi 1 hafta icinde teslim alabiliyorsunuz. Böylece “Aman postane acik mi, aman paketim nerde” diye dusunmeden, aksam eve giderken yolun üzerinden paketleri teslim almak mümkün.
    Hatta ayni sistemle paket göndermek de mümkün. Böylece iade ederken de sadece bir barkodun ciktisini alip (Bazen direkt paketin icine de koyuyorlar iade barkodunu) pakete yapistirmak yetiyor. Hatta Amazon, bu teslimat kodunu otomatik takip edip, kutuyu paket istasyonuna koydugunuz an paranizi iade ediyor.

    Belli bir ücret karsiliginda kapinizin önüne de sizin icin bir tane paket istasyonu koyabiliyorlar hatta.

    Bence, Türkiye’deki online alisverisin önündeki en büyük engel ne Amazon gibi, müsteri hizmetleriyle güven veren bir saticinin ne de güven veren bir kargo sisteminin olmamasi.

    Kendinize iyi bakin.

    • Bazı markalar bu uygulamaya başladı. Hatta mahallelerdeki referans noktalara teslimatta yapılıyor. Bu arada söylediğinize sonuna kadar katılıyorum. Türkiye’de yurtiçi Kargo gibi firmalar olduğu sürece online alışveriş bir yerde tıkanır.

  • Amirim pazar günlerini sabırsızlıkla bekliyorum. Elinize kolunuza sağlık

  • Merhaba, Obama icin siyah yerine yanlislikla zenci kelimesi kullanmissiniz sanirim. Bilginize.

    • Zenci kelimesi Arapça’da siyah anlamına gelen ‘zenc’ kelimesinden türeme. Yani ‘siyahi’ demek. Sizin ima ettiğiniz gibi İngilizcedeki ‘negro’ / ‘nigga’ kavramıyla ilgisi yok. Dolayısıyla Barack Obama ‘zenci’dir. Politik doğruculuk adına hassasiyetler icat etmeyelim lütfen.

      Hayatta daha önemli meselelerimiz olmalı.

  • Amirim, Dünya Halleri düzeltme ekibinden Ayhan ben :)

    – Android kullanım oranında bir önceki seneye göre gerilme değil aksine %4 lük bir artış söz konusu, düzeltir bilginize arz ederim.

    *Yeni fenomenlik statüsü “Site Düzeltmenliği” :)

  • “Botobüs”ün ek kütlesinin (toprak+bitkiler) sebep oldugu ek yakit malliyetini hesaplamislar mi acaba? Bu fikirleri ökolojik diye “satiyorlar”, pazarlamada sacmalamanin siniri yok

  • LRAMS füzesi haberindeki “Harpoon’un iki katına denk gelen 1.000 savaş başlığı taşıyacağı biliniyor. ” ibraresi yanlış olmuş sanki… Sanırım 2 kat olacak

    Daha önceki haberde:
    ABD donanmasında yaygın olarak kullanılan Harpoon füzesi 1977 yılından kalma bir teknolojiyle yaklaşık 212 kilogramlık patlayıcı taşıyan bir savaş başlığına sahipken, LRASM bunun iki katından da fazla (453 kg) bir tahrip yeteneğine sahip.

    Umut Şen

  • Bu virtual reality Segway olayına dönecek (zaten döndü de haberimiz mi yok) gibi geliyor ama hadi bakalım.

  • Drone ile çekilen Suriye görüntülerinde hiçbir evde kapı ve pencere çerçevesi olmaması oldukça dikkat çekici, ayrıca ortalıkta ne bir eşya var nede çöp, inception un yıkıntıları gibi

  • ücretli abonelik sistemi için yazılan eklenti için nasıl dosya oluşturacağımı bilmediğim için yapamadım :(

  • “Bort” çok harika bir uygulama olmamış mı ? Aylardır bu sorunu yaşıyordum. Hatta bu uygulamada da çok eksikler var bence.
    Yer imlerini kullanan bir tek ben mi kaldım diye düşünmeye başlamıştım açıkçası :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği