Haftanın Özeti: 69

15 – 21 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Sinema, TV, müzik ve sanat dünyasından güncel gelişmeler.

  • ABD / Chicago Sanat Enstitüsü, ünlü Ressam Van Gogh’un 1888 yılında kendi yatak odasını çizdiği tablosunun sergileneceği etkinliğe özel bir tanıtım kampanyası düzenleyerek tablodaki odanın birebir kopyasını yaptı ve Airbnb sitesinde geceliği 10 dolardan kiraya çıkardı.

gogh

  • Grammy Ödülleri sahiplerini buldu. Şarkıcı Taylor Swift, Yılın Albümü, En İyi Pop Albümü ve En İyi Müzik Videosu kategorilerinde 3 albüme layık görüldü.

https://www.youtube.com/watch?v=chDgnjzp0bM

  • Beats markasını Apple’a satarak ‘aileye’ dahil olan Rap Şarkıcısı ve Müzik Yapımcısı Dr. Dre yine Apple işbirliğiyle bir TV programı hazırlayacak. Vital Signs adlı yapım yarı otobiyografik özellikler taşıyacak.
  • Hazırlıkları 2,5 yıl süren ve bir yıldır çekilen Vinyl adlı yeni TV dizisi yapımcıları Martin Scorsese ve Mick Jagger sayesinde yeterince dikkat çekmişti. 70’li yıllarda ABD’nin New York şehrindeki müzik sektörünü anlatan dizi bu hafta HBO’da yayınlanmaya başladı. Dizinin kendine has özelliklerinden biri de her bölüm sonrası bir EP albümün soundtrack olarak yayınlanması. İlkini Spotify’dan dinlemeniz mümkün.

hbo-vinyl2

  • 27 sezonun ardından The Simpsons’ın ünlü karakteri ‘Baba’ Homer Simpson canlı olarak yer alacak. Oyuncu Dan Castellaneta’ya yerleştirilecek hareket yakalama teknolojisi kullanan algılayıcılar gerçek zamanlı olarak TV’deki yayına aktarılacak.

the-simpsons-homer-simpson-wallpaperjpg-57aa94_1280w

  • Apple’ın bu ay Türkiye’de de kullanıma sunduğu Apple Music hizmeti 11 milyon ücretli aboneyi geride bıraktı. Küresel rakibi Spotify’ın ücretli abone sayısıysa 30 milyon olarak açıklandı.
  • Merakla beklenen Batman V Superman filminin yeni fragmanı heyecanı biraz daha arttırdı. Peki bu film tutacak mı? milyon dolarlık bu sorunun cevabını Iowa Üniversitesi tarafından geliştirilen algoritma veriyor. Buna göre 200 milyon dolar bütçeli filmin kara geçme ihtimali yüzde 32. Sistemin tespiti başarılı olursa sinemanın geleceğini pekala değiştirebilir.

  • Yapımcılarının gişe hasılatından emin olamaması yüzünden bir ara çekilme fikrinden bile vazgeçilen 135 milyon dolar bütçeli Tim Pool imzalı Deadpool filmi, gösterime girdiği hafta sinema tarihinin 100 miyon hasılat barajını en hızlı geçen (R dereceli) yapım oldu. Elbette ikinci bölümün çekimini de kaçınılmaz kılarak.

  • Immersit tarafından geliştirilen kanepe, evde film izlem keyfini bambaşka bir noktaya taşıyor. Gerçek anlamda etkileşimli yapımlara hazırlanın!

  • 15. yılına giren Tribeca Film Festivali bu yılki temasına inovasyonu yerleştirmişti. Bu kapsamdaki ilginç fikirlerden biri popüler sosyal ağ Snapchat ile hayata geçiyor. Snapchat Shorts adlı yarışmaya isteyen herkes Snapchat kullanarak 200 saniyeyi geçmeyen komedi temalı bir kısa filmle katılabiliyor. Kazananlar New York’taki festivale ücretsiz bilet özel festival bileti ve hatıra hediye setine sahip olacak. 27 Şubat – 8 Mart arası başvuru kabul edecek yarışmanın finalisti 10 yapım Nisan ayındaki festival kapsamında duyrulacak (yarışmanın katılım şartlarından biri dikkat çekici: yatay değil; dik çekim yapın!).

  • Dünyanın en pahalı 5 sanat eseri açıklandı. İlk sırada 1848’de doğan ve 54 yaşında hayatını kaybeden Fransız Ressam Paul Gauguin‘in Nafea Faaipoipo (Ne zaman evleneceksin) adlı tablosu yer alıyor (aşağıda). Geçen sene Şubat ayında Katar Emirliği tarafından satın alınan tablonun değeri 300 milyon dolar (yaklaşık 890 milyon TL).

Paul_Gauguin,_Nafea_Faa_Ipoipo-_1892,_oil_on_canvas,_101_x_77_cm

  • Edebiyat dünyasının bu haftaki diğer kaybıysa Türkçeye ‘Bülbülü Öldürmek’ şeklinde çevrilen ‘To Kill a Mockingbibrd’ kitabıyla tanınan Yazar Harper Lee oldu. Lee de aynen Eco gibi 19 Şubat tarihinde, 89 yaşında ABD’de vefat etti.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda paylaşmayı lütfen ihmal etmeyin. Haftaya görüşmek üzere, iyi Pazarlar!

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

14 Yorum

  • Amirim kategori isimlerini silmeniz hiç iyi olmamış. 1 – 2 – 3… diye sıralama yapmışsınız ama hangisinde hangi kategori var tıklamadan belli olmuyor. Mesela finans teknolojileri ile alakalı haberler ilgimi çekmiyor ve okumadan geçmek istiyorum.

  • her hafta sizin değerli haftanın özetlerini okuduğum zaman dünya adına seviniyorum, ülkem adına üzülüyorum. Net olarak gözüküyor ki özellikle Amerika ve Avrupa’daki yenilikçi şirketler birbirini besleyen ve ileriye taşıyan bir çevre oluşturmuş, üniversiteleri bilime sürekli katkı veriyor, ve bilimsel ilerleme hızlanan bir sarmal yapıyla bütün bir toplumu aydınlığa ve ileriye taşıyor. Kendi kısır gündemlerinizin yanında dünyada nefes kesici ne gelişmeler oluyor. Bir gün güzel Türkiye’mizin de kendine hicbir fayda sağlamayan kısır gündemlerinden sıyrılarak bu trene binmesini arzu ederiz. O günleri görebilmek dileğiyle:)

  • O değil de kategoriler kısmı ne kadar çirkin görünüyor. Retinam yırtıldı yemin ediyorum.

  • Belliki insanlar sitenizin diğer kategorilerini okumuyorlar.

    Türkiye okumayı sevmiyorlar ve bunu en iyi siz biliyorsunuz.

    Şimdiye kadar hep bir başkalarının yazdıklarını veya yaptıklarını anlattınız. Henüz sıra size gelmedi bile ama bu bile okunmuyor değil mi ?

    Kategori kısmını 1-2-3 şeklinde yapmanız bence daha yararlı olmuş ama sitenin diğer sayfalarının okunma oranlarını paylaşmanızı isterdim.

    • Eski ve yeni sistem arasınad belirgin bir fark yok. Eski menü bazı cep telefonu ekranlarında çalışmadığı için bu geleneksel yönteme geçtim. İnsanların okuyup okumaması da beni çok ilgilendirmiyor açıkçası. Seven, ilgilenen okur; sevmeyen, ilgilenmeyen okumaz. Okumak, bilgilenmek ittire-kaktıra olacak iş değil.

  • Serdar Bey,

    Değişikliği yapmanızdaki sebebi açıklamışsınız fakat siz de farkındasınız tasarım, teknoloji ve bu alanlardaki gelişmeler günümüzde birbirleriyle çokca iç içe geçmiş durumdalar. Durum böyle olunca 1-2-3-4-5-6 yerine kategori isimleri eski versiyonda olduğu gibi galeri olmasada sadece isim olarak yazsaydı veya adres çubuğunda 69/2 gibi değilde yazı olarak görünse daha iyi olurdu.

  • Serdar bey merhaba,

    5. Kategorideki ASAP Dash haberinde telefonları 5 dakika da şarj ettiğini belirtmişsiniz. Yanlış bir açıklama olmuş. İlgili girişimin sitesine girdiğimde onlarında yanıltıcı bir açıklama yazdıklarını gördüm (pazarlama stratejisi). Bahsi geçen power bank yada battery pack (harici batarya) toplamda 15 dakika da 100% doluyor, fakat 5 dakika da doldurduğunuz zaman da telefonunuzu (iPhone 5) %100 şarj ettiğini iddia ediyorlar. Yani açıklamanın ” Harici bataryayı 5 dk şarj ettiğinizde telefonunuzu (iPhone 5) 100% şarj ediyor” demek daha doğru olacaktır. Sayfanın en altındaki FAQ bölümünde de açıklamayı göreceksiniz.

    Will the ASAP Dash charge my iPhone in 5 minutes?
    No, there are two steps involved with using portable phone chargers to charge your iPhone on-the-go.
    Step 1: Charge the portable charger
    Step 2: Charge the iPhone.
    1) The ASAP Dash charges up incredibly fast. In just 5 minutes, the ASAP Dash stores enough power to charge an iPhone 5 from 0 – 100%.
    2) This step is where you use the ASAP Dash to charge your iPhone. A complete iPhone recharge from the ASAP Dash usually takes 60 – 90 min. The ASAP Dash has a built-in smart chip which detects devices and charge them at their maximum rate (3.1A / 5V).

    Bilginiz olsun (belki biliyorsunuzdur bilmeyenler için) telefonun şarj hızını şarj cihazı değil telefonunuz belirler. Yani şarj cihazından gelen akımın kontrolünü telefon belirlediği için teknik tabirle belirtmek gerekirse, elektrikte akım kaynak tarafından itilmez alıcı cihaz tarafından çekilir. Siz ne kadar fazla örn. 3A akım versenizde telefonunuz yine kendi belirlediği kadar ortalama 1A akımla şarj olacaktır. Günümüzdeki telefonlar da ortalama 5V gerilimle 1A akımla şarj olur.

    Yazılarınızda ki özveriniz için teşekkür ederim. Haftasonu sayenizde gayet güzel bilgilerle vakit geçiriyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

  • tamam eski kategori menüsü daha güzeldi ama adam yazmış oraya bazı telefonlarda çalışmadığı için bu şekilde yaptım diye. okumak istemediğin kategoriyi geçmek için bi tane fazla tık yapacaksın neyin üşengeçliği bu? teknolojinin insanları basite-kolaya alıştırma olayına gıcık oluyorum. Saygılar amirim, eline sağlık.

  • Amirim güzel paylaşımlar için teşekkürler. Katkı yapayım; konuşarak yabancı dil öğrenme uygulaması Speaken’ın henüz private beta’sı bile çıkmamış. Aynı şeyi 1 yıldır yapmaya çalışan https://www.gospeaky.com/ var. Denedim ama çok verim alamadım. Çünkü bi nevi dil takası yapıyorsun ve Türkçe öğrenmek isteyen Amerikalılarla (örnek), İngilizce öğrenmek isteyen Türkler arasında bir uçurum var sayı olarak. O yüzden pratik yapacak birini bulmak pek kolay olmuyor. Umarım bunu çözerler.

  • Serdar Bey, ulusal basında geçen hafta çıkan ‘Temassız POS ile Hırsızlık’ haberlerinin teknik olarak mümkün olması ya da olmaması, mümkünse alınabilecek önlemler üzerine de bir paragraf finans bölümü için faydalı olabilir. Ulusal basın işin teknik tarafını bırakıp hırsızlık tarafıyla daha meşgul her zamanki gibi..TV’ler için çekilen canlandırma video da son derece kafa karıştırıcı ve ‘bu kadar basit aslında’ der gibi..

    Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği