Haftanın Özeti: 64

11 – 17 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.

1-VBiwYnDJxuUoBmxy_gFmSA

  • 1959’a dünyayı sınırlarından arındıran New Babylon adlı harita yaratan Mimar Constant Nieuwenhuys’tan ilham alan ArtCodeData ve Open Access kolektifleri The World Metro Map (Dünya Metro Haritası) adı altında dünyanın farklı ülkelerindeki 214 metro hattını tek bir haritada birleştirdi.

https://www.kickstarter.com/projects/1960956629/the-world-metro-map

  • Antalya’a yaşayan illüstratör Gülşah Süzen imzalı takvim ay ve gün bilgilerini plak formundaki yüzeyinde gösteriyor.

il_fullxfull.876735458_e1tx

  • ZoZbot 100 dolar maliyetli programlanabilir bir oyun robotu. Temel cihazı sonradan satın alabileceğiniz ek aksesuarlarla zenginleştirebiliyorsunuz. Sahibinin hayal gücüyle şekilleniyor ve paylaşımlarla diğer sahiplere ilham veriyor. Programlama tablet veya telefonunuzdan yapılabiliyor. Bu cihazlar aynı zamanda uzaktan kumanda olarak da kulanılabiliyor.

  • Filipinler’de geliştirilen iQube, Everything Machine uygulamasının fiziki versiyonu olarak düşünülebilir. Birbirine eklenen elektronik modüller sayesinde LEGO benzeri bir formda tablet ve cep telefonu uygulamasını kullanarak hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenizi mümkün kılıyor. 150 dolar (çok daha önce hayata geçen Türkiye kökenli bir benzeri için: Makey).

  • TinyLogics tarafından geliştirilen Memo Health adlı ücretsiz mobil uygulama düzenli almanız gereken ilaçları kutu ve reçetelerden otomatik olarak tanıyıp ekliyor ve size gün içinde hatırlatmalarda bulunuyor. Dilerseniz Memo Box adlı (ücretli) cihazla eşleştirmeniz de mümkün. Memo Box mobil uygulamanın hatırlatmalarını bizzat yürüten bir ilaç kutusu.

https://www.youtube.com/watch?v=C1K4WYvme6U

  • Mobil uygulamasıyla senkronize çalışan cep telefonu aksesuarı LEVL nefesinizi analiz ederek vücudunuzun o an yağ yakıp yakmadığını ölçebiliyor. Bu ölçümün temelini yağ yakılması durumunda nefeste yoğunlaşan aseton miktarı oluşturuyor.

  • Hydrao bir duş başlığı. Benzerlerinden farklı içinden geçen suyu ölçmesi. Amacıysa tasarruf. Banyo yaparken gereğinden fazla su harcamaya başladığınızda renk değiştiren ışıklarıyla sizi uyarıyor. İhtiyaç duyduğu elektriği ise akan suyla dönen türbinlerinden elde ediyor Akıllıca!

https://www.youtube.com/watch?v=ZqVPI6UKTvY

  • Sony’nin Multifunctional Light adlı ampul seti evinizdeki diğer cihazlarla iletişim kurabilme yeteneğine sahip. Bu sayede kontrol ettiği termostat ve klima üstnüdne odanın ısı ve nemini sürekli tercih ettiğiniz seviyede tutmayı başarıyor. Mikrofon ve hoparlörü sayesinde internet üstünden odada bulunan kişileri dinlemenizi ve onlarla konuşabilmenizi sağlıyor.

  • Ruggie, paspas görünümlü bir çalarsaat. Üstündeki düğmelerle istediğiniz saate ayarlayıp uykuya dalıyorsunuz. Uyanma vakti geldiğinde alarm çalmaya başlıyor ancak onu ne geciktirmeniz (snooze) mümkün ne de tek dokunuşla kapatmak. Susması için kalkıp üstüne çıkmalısınız. Kandırmak da kolay değil.

  • Christoph Laimer tarafından tasarlanıp üretilen analog saat tamamen 3D yazıcıyla oluşturulmuş. Bir analog saatin nasıl çalıştığına dair son derece eğitici. Aksesuar olarak bile gayet ilgi çekici. Dilerseniz planlarını indirip siz de bastırabilirsiniz.

  • İngiltere’de hizmet veren Alton Towers adlı eğlence parkı Galactica adlı ilk sanal gerçeklik temeli roller-coaster’ı hayata geçirmeye çalışıyor. 189 saniye sürecek serüvende ziyaretçiler büyüleyici bir uzay serüvenine çıkacak.

  • Dünyanın en yüksek ikinci gökdeleni unvanını taşıyan bina Şangay’da hizmete girdi. 2,4 milyar dolara malolan Shanghai Tower adlı yapı 632m yüksekliğinde 128 kata sahip.

buzz-worthy-buildings-2016-02

  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

15 Yorum

  • İran’la ilgili şu husus da atlanmış… Haberlere göre iki ülke arasında tutuklu takası gerçekleştirilecekmiş…

  • Serdar bey , her haberin yanına bir beğeni belirtme imkanı olursa (puan, yıldız vs) , hangi tip haberlerin daha fazla ilgi gördüğünü anlamanız mümkün olabilir. ( Analytics de mümkün ama bunu okuyucular direkt belirtebilir) Bazı bilgilere daha fazla ilgi duyunca bu tip bilgiler daha fazla olsa diye düşününce aklıma geldi. Bilginize.

  • Merhaba,
    Sintel bir sinema salonu simülasyonu….
    Firefox ‘ta çalışmıyor, bilginize.

  • Abicim benim bir tavsiyem olacak. Her haberin başındaki madde işaretinin üzerine gelince, kaçıncı haber olduğu yazabilir.

  • Serdar bey, son bir kaç aydır sitenizdeki paylaşımları ilgiyle takip ediyorum. Çaba ve emekleriniz için teşekkürler. Eğer mümkünse Kültür/Sanat başlığındaki paylaşımlarınızda Plastik ve Görsel Sanatlar ile ilgili haberlere daha fazla yer verebilir misiniz?

  • etsy’deki Türk tasarımcılarına yer verdiğinizi görünce haftaya ben de çıkar mıyım diye heyecan bastı serdar bey :)

  • meksika polisinin operasonunda söylenen kelime “arriva”(ben bildiğim böyle bir ispanyolca kelime yok) değil arribadır. anlamı da geldik(ispanyolca hemos venido veya venimos’tur) değil “yukarı” demektir.

  • Paylaşımınız için çok teşekkür ederim Serdar Bey, çok mutlu ettiniz beni :))

  • Orta parmak olayının böyle bir şeye dayandığı aklımın ucundan geçmezdi.

    Yazı için teşekkürler, yine her şey var içinde.

  • Orta parmak hikayesini anlatan siteye şöyle bir ifade eklenmiş:
    I have transcribed this little etymological tale exactly how it was given to me. I have not edited it in any way, and although dubious, I originally made no attempt to determine the authenticity of the tale. This page has generated several responses from people, so I have since tried to ascertain the validity of the story. According to Snopes, the tale is FALSE. You can find their report HERE.
    Bu da yalan çıktı iyi mi :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği