Haftanın Özeti: 63

4 –10 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Sinema, TV, müzik ve sanat dünyasından gelişmeler.

  • Panasonic pikap tutkunlarının efsanevi objesi Technics SL-1200 modelini yeniden üretme kararı aldı. Tamamen yenilenmiş teknolojiye sahip direct-drive motorlu tablanın devir hızı ve titreşim / salınımı mikro işlemciler tarafından takip edilerek düzenleniyor. Yeni serinin kolu alüminyumdan olacak. Pikabın ayrıca sadece 1.200 adet üretilecek magnezyum kollu bir sürümü de olacak.

base-3

  • Pikap dünyasına bir diğer hediye de Sony’den geldi. PS-HX500 kodlu model plak çalmanın yanında 24 bit derinliğindeki dönüştürücüsü sayesinde albümlerinizi -kayıplı ya da kayıpsız- dijitalleştirebilmenizi sağlıyor. Fiyatı henüz belli değil ancak önümüzdeki ay satışa sunulacak.

https://www.youtube.com/watch?v=e2aEpncHG0Y

  • Taylor Swift’in Spotify ile giriştiği telif mücadelesi, Google’ın Songza’yı alışı, Youtube’un müziğe özel bir abonelik başlatması, Jay-Z ve önce gelen şarkıcıların kendi platformunu kurması derken 2015 dijital müzik alanında birçok yeniliğe sahne oldu. Peki 2016’da dijital müziği ne bekliyor?
  • Nielsen verilerine göre 2015’te müzik stream pazarı yüzde 93 artmış. İginç bir ayrıntı olarak fiziki albüm satışlarının yüzde 9’unu plağa basılı albümler oluşurmuş.
  • Ünlü şarkıcı David Bowie 69 yaşında. Doğumgününde 25. albümünün tanıtımını yaptı. Bu gidişle hepimizi gömecek gibi görünüyor. Peki ya sizin yaşınızda ne yapıyordu? Bakın bakalım.

  • Corey Johnson Beta / VHS ve türevi teyplere kayıtlı görüntülerde oluşan hataları sanat dalı olarak algılayarak ‘Art of the Glitch‘ bir dijital sergiye dönüştürmüş.

  • Lübnanlı İç Mimar Jad El Khoury ise iç savaş yıllarından kalma hasarlarıyla ülkeyi yaralardan oluşan bir hatıra gibi kuşatan evleri kendi sanatı için tuvale çevirmiş.

9k=

  • İnternetteki yasal film izleme platformları azımsanmayacak kadar çok sayıda insanın seçenek sunulduğu takdirde para ödemeye meyilli olduğunu gösteriyor. Öte yandan internetin en çok korsan kopyası dağılan filmleri aynı zamanda tanıtımı ve pazarlaması en çok yapılanlar. Dolayısıyla ortaya şu çıkıyor: insanlar filmleri mutlaka sinema salonunda seyretmek istemiyor; filmlerin ilk olarak sinema salonunda gösterilme saltanatı kırılmak zorunda. ‘Sinema salonları korsanı mı körüklüyor?‘ başlıklı yazı uzun uzun bu fikri tartışıyor. Göz atmış olmakta fayda var (seneler önce şahsen ortaya attığım fikirde de ben ısrarcıyım: paylaşım / tüketim vergisi).
  • Yönetmen Quentin Tarantino’nun son filmi The Hateful Eight adlı filmini daha vizyona bile girmeden internete aktaran korsanlar yönetmenden özür diledi. Bahane olarak ‘kendileri gibi sinema salonuna verecek parası olmayan sinemaseverlere hizmet hevesi’ gösterildi.
  • Haftanın özetini bu hafta okumaya başladığım ve hayli keyif veren Sapiens kitabının Yazarı Yuval Noah Harari’nin yine kitabın konusunu temel alan (Türkçe altyazılı) TED sunumuyla kapatalım.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda paylaşmayı lütfen ihmal etmeyin. Haftaya görüşmek üzere, iyi Pazarlar!

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

22 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği