Tasarım / İnovasyon
Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.
- Abdullah Şahin dijital tasarımın yükselen yıldızı Sketch 3’e yönelik ücretsiz Türkçe eğitim seti hazırlamış.
- 3D yazıcı dünyasının en büyük üreticilerinden (çelik yazıcıya dahi sahip) 3D Systems şirketi bireysel kullanım için ürün geliştirmeyi bırakacağını açıkladı.
- Funky 3D Faces, LEGO figürlerinin yüzünü sizin (ya da istediğiniz herhangi bir kişinin) yüzüyle üretiyor. Bunun için birkaç açıdan fotoğrafınızı çekip siteye yollamanız, 44 dolar ödemeniz ve teslimat için birkaç gün beklemeniz gerekiyor.
- Magik Bee geleneksel tahta oyunlarını iPad tabletleriyle birleştirerek çocukların hem bilişsel hem de fiziki yeteneklerini geliştirebilmesini sağlıyor. 30 dolardan başlayan fiyatlarla.
- MoonWalker desenini cep telefonundan değiştirebildiğiniz elektronik yüzeyli yeni nesil ayakkabılara örneklerden biri. Ama ismini buradan almıyor. Tabanında birbirine eş kutuplarla bakan mıknatıslarla bezeli iki yüzeye sahip ayakkabı böylece sizi sürekli ‘Ay’da geziniyormuş’ gibi -düşük yerçekimli ortamda- hissettiriyor. 69 dolar.
- AiraWear, cep telefonundan kontrol edebildiğiniz masaj yapan bir ceket. Üstünüzden çıkartmak istemeyeceğiniz türden.
- Pogojet adlı yeni bir tabanca yüzlerce metre öteden ‘avını’ ölümcül zarar vermeden durdurabiliyor. Mermileri itiş gücünü barut yerine sıkıştırılmış gazdan alıyor. Bu silahın özellikle uzun menzilde etkisini yitiren plastik mermilerin yerini alması planlanıyor. Raporlarında etkisinin arı sokmasına benzediği söyleniyor. Biz de raporların yalancısıyız.
- Fraunhofer-Gesellschaft tarafından tanıtılan uzaktan kumandalı robot artan terör tehditlerine karşı teknolojinin geliştirdiği çözümlerden biri. Şüpheli paket ve çantaları bomba imha uzmanlarının bizzat başına gitmeden inceleyip gerekli görüyorsa imha etmesini sağlayan cihaz yüksek frekanslı radar modülü sayesinde paket ve çantaların içini açmadan da görüntüleyebiliyor.
- Bunca teknolojinin arasında inanması zor geliyor ancak dünyada 2 milyar 300 milyon kişinin kullanabilecek tuvaleti yok. Bundan kendine vazife çıkaran İngiliz Cranfield Üniversitesi çoğu su kaynağından yoksun bu bölgelere yönelik su kullanmadan çalışan ve ‘topladığı mamulden’ elektrik üreten bir hijyenik tuvalet sistemi geliştirdi. İşinizi bitirip kapağını kapattığınızda özel bir mekanizma önce kokuyu bloke ediyor, ardından -patojenlerin oluşmasını engellemek için- sıvıları ‘posadan’ ayrıştırıyor. Sıvı kısım ayrı bir bölmede sterilize edilerek içme amaçlı olmasa da günlük ihtiyaçlarda kullanılabilecek kadar temizleniyor. Kalan kısım da ev kullanımına yeterli olmasa da cep telefonu gibi küçük cihazları şarj edecek kadar enerjiye dönüştürülebiliyor. Tuvaletler bu yıl ilk olarak Batı Afrika’da bulunan Gana Cumhuriyeti’nde denenecek.
- MalayaÜniversitesi tarafından geliştirilen sokak lambası ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneş ya da rüzgerden alıyor. Ancak onun etrafı aydınlatmak dışında bir görevi de var. İçindeki düzenek sayesinde etrafına sürekli sivrisineklerin insan ve hayvanların yerini tespit etmek için kullandığı karbondioksit kokusu yayıyor. Yaklaşan sivrisinekleriyse içindeki ağa hapsederek etkisiz hale getiriyor. Sıtma ile mücadelede kilit rol oynaması beklenen icadın denenmesine ilk fırsatta başlanacak.
- İngiltere’nin Başkenti Londra otobüs duraklarında e-kağıt teknolojisini deniyor. Güneş enerjisiyle çalışan ekranlar otobüslerin durağa tahmini varış süresi, duracağı duraklar ve benzeri bilgileri yansıtacak.
- Özetlerimize sıkça giren ETH Zurich ve Disney Research ortaklığıyla geliştirilen VertiGo adlı robot kelime anlamıyla ‘düz duvara tırmanabiliyor’.
- Bir dönem dünyayı değiştireceği iddia edilerek piyasaya sürülen Segway -nedense- tutmadı ve geçen sene Çinli bir grup tarafından satın alınarak soluklandı. Markanın bu hafta tanıttığı iki araçtan biri 12 kiloluk ‘bodur’ bir robot. Intel’in RealSense VR300 kodlu kamerasıyla gece dahil her türlü ortamda çevresini algılayabiliyor. Geleneksel Segway mantığında bir ulaşım aracı olarak da kullanılabilen araç tek şarjla 16km menzi ve yaklaşık 18km hıza sahip.
- Çin merkezli Ehang tarafından geliştirilen tek kişilik sürücüsüz hava aracı pilot ehliyetine sahip olmayanlara özel jet konforu sunmayı hedefliyor. Araçlardaki navigasyon cihazlarına benzer bir sistemle çalışan Ehang184 kodlu araç gitmek istediğiniz yere en kestirme hava rotasını çıkararak sizi taşıyor. Şimdilik çalışma süresi 23 dakikayla sınırlı. Fakat fikir ve potansiyel olarak hayli vaatkar.
https://www.youtube.com/watch?v=IrPejpbz8RI
- Gökler Ehang’a, yerlerse USAPRT‘ye emanet. Kişisel hızlı ulaşım (Personal Rapid Transit) kelimesinin kısaltmasından türeyen USA PRT bilgisayar kontrollü (sürücüsüz) küçük raylı sistem ulaşım araçlarından oluşuyor.
- SmartWheel bir direksiyon kılıfı. Burada yer almasını sağlayan özelliği ise ellerinizin konumunu algılayıcılarıyla sürekli takip etmesi ve simidi düzgün tutmadığınız anlarda sizi uyarması.
https://www.youtube.com/watch?v=ckSDxh48ALw
- Yeni nesil araçların geleneksel alanlarda farklılaşacak noktaları kalmadığından hepsi teknoloji tarafına yoğunlaştı. Lüks araç markası Bentley ise olayı bambaşka bir noktaya taşıma niyetinde. Yeni Mulliner modellerinin opsiyon listeleri arasında Hindistan’dan çıkartılmış taş konsol yer alıyor.
- Audi’nin FitDriver adlı yeni teknolojisi otomobil kullanırken dahi sağlıklı yaşama yönelik küçük çabalar içine girebilmenizi ve gözleyebilmenizi sağlıyor. Sistem mevcut giyilebilir cihazlarınızla konuşan ortak bir platform üstüne kurulu. Aracın içini beden sıcaklığınıza göre ayarlamak, gerginlik anında masaj yapmak gibi işlevler özelliklerden sadece birkaçı.
- Ford araçlarının akıllı sistemi Sync, akıllı ev kapsamında kullandığımız hizmet ve tarz ile giderek daha entegre hale geliyor. Ne yazık ki içerik ve hizmet olarak büyük bir bölümü şimdilik sadece ABD’ye yönelik nimetlere sahip.
https://www.youtube.com/watch?v=jCevYKNvixE
- Fiat-Chrysler yeni araçlarında Apple CarPlay ve Android Auto desteği sunacağını açıkladı. Firmanın kendine ait araç içi eğlence ve bilgilendirme platformu Uconnect‘in yeni versiyonu 12,1 inçlik dokunmatik ekranıyla her iki tecrübeyi de zenginleştirecek.
- Ford’un bir diğer yeniliği Silikon Vadisi’nde işbirliği yaptığı Velodyne adlı şirketten geldi. Bir kahve fincanı büyüklüğündeki ışık ve radar algılayıcısı otonom araçlarda yepyeni bir sayfa açmayı hedefliyor. Araçlara yerleştirilecek ‘Ultra Puck‘ bu cihaz algılayıcıları sayesinde etrafının gerçek zamanlı 3D haritalarını çıkartabiliyor.
- Ford, Mitsubishi, Mazda ve Subaru yeni araçlarındaki işletim sistemini Linux olarak belirledi. Bu kapsamda Linux Vakfı ile anlaşmaya varan grup platform olarak Intel anakartlarını kullanacak. Volvo, Harman ve IAV ise Microsoft çözümlerini tercih edenlerden.
- NVIDIA akıllı araçlarda kullanılmak üzere ikinci nesil bilgisayarı Drive PX 2’yi tanıttı. 12 çekirdekli işlemciye ve 8 teraflop (saniyede 24 trilyon işlem) güce sahip PX 2 yapay zeka işlevi de görebiliyor. Otonom (kendi başına ilerleyebilen) araçlarda kilit rol oynaması beklenen bilgisayar 12 video kamera, ultrasonik algılayıcılar ve radar verilerini toplayıp işleyebiliyor. Dahası öğrenme yeteneği sayesinde sürücü ve yolu ‘çözerek’ aracın değişkenlerini yeniden programlayabiliyor. PX2 ilk olarak Volvo XC90’da kullanılacak.
- Volvo ve Microsoft ortaklığıyla geliştirilen ve Microsoft’un Band 2 kodlu akıllı bilekliğini temel alan çözüm yeni nesil Volvo araçların birçok işlevinin uzaktan sesle kumanda edilebilmesini sağlıyor. Sistem yılın ortasına doğru kullanıma sunulacak (neyse ki tanıtım filmindeki gibi konuşmanız şart değil).
- Harman tarafından geliştirilen araç içi sürücü takip sistemi sürücüye yönelmiş kamerasıyla göz ve mimikleri takip ediyor. Böylece yorgunluk, uyku gibi belirtilerle karşılaşma durumunda uyarı yaparak müdahale edebiliyor.
- Otonom araçlara yönelik heves sahibi markalardan biri de Kia. 2020 yılında otonom olarak da hareket edebilen ilk modelini tanıtmayı hedefleyen şirket bu seri için Drive Wise adlı yeni bir isim kullanacak. Tamamen otonom ilk araç için hedefse 2030.
https://www.youtube.com/watch?v=w6fX2fCK264
- CES Fuarı’nın en ilgi çeken markalarından biri olan BMW, okumakla bitmeyecek bir yenilik listesiyle meraklılarını karşıladı. Yenilikler arasında yer alan iVision konsepti, markanın i8 modelinin konsolunu teknolojik dokunuşlarla bambaşka bir noktaya taşıyor. Yeni nesil aksesuarlar arasında en çok aranan bileşenlerden bilgilendirici HUD (head-up display) ekranı benzerlerindeki gibi ikinci bir cam ekrana değil ön camın kendisine yerleşiyor. Sürücünün istediği an açabildiği bu rehberlik hizmetinde (otomobil yarışı oyunlarındakine benzer) seyir hızına ve yol koşullarına bağlı olarak yolda takip edilmesi gereken ideal çizgi görüntüleniyor. Konsolda yer alan 21 inçlik bir diğer ekransa eğlence sistemi ve ana kontrolleri yansıtıyor.
- Volkswagen’in bir diğer yeniliği de 9,2 inçlik ekrana sahip yeni konsol eğlence arayüzü. Cihaz hem el hareketlerinize hem de sesinize duyarlı.
- BMW yukarıda değindiğimiz HUD teknolojisini gözünü yoldan ayırmamaya çok daha fazla ihtiyaç duyan bir başka gruba daha hediye etti: motosiklet sürücüleri. Motorrad adlı yeni nesil kasklar iVision ve Air Touch teknolojileriyle yol ve araç ile ilgili bilgileri sürekli sürücünün gözünün önünde tutarak odaklanmasını kolaylaştırıyor.
- Emisyon sahtekarlığı skandalıyla zorlu bir dönem geçiren Volkswagen de sessizliğini CES’te (geçtiğimiz hafta ipucunu paylaştığımız) BUDD-e kodlu konsept minibüsüyle bozdu. 5 yıldır geliştirilen araç MEB (Modular Electric Platform) kodlu yeni bir motor teknolojisi kullanıyor. İçten yanmalı motorlar kaar performans ve menzil sunan bu platform performanstan da ödün vermiyor. 600km menzile sahip olacak minibüs saatte 150km hız yapabilecek. Aracın en ilgi çekici ayrıntılarından biri de yenilikçi tasarım ve işlevlere sahip konsolu. Detaylarını aşağıdaki galeriden takip edebilirsiniz.
- Aynı etkinlik kapsamında yer alan bir diğer firma BOSCH, araç içi konsolların dijitalleştirilmesi konusunda çıtanın en yüksek noktasını belirledi. EDAG Light Cocoon adlı konsept aracında tanıtılan dijital kokpit her yana yayılan ekranlar üstünden hem araç hakkındaki bilgilerin hem de internetten beslenen bilgi panellerinin sürücü ve yolculara yansıtılmasını sağlıyor.
- Volvo bir süredir üstünde çalıştığı otonom olarak yol alabilen aracını (haftalık özetlerde birkaç kere değindiğimiz) Concept 26 kod adıyla geliştiriyor. Kendisi gibi İsveçli telekomünikasyon şirketi Ericsson ile geliştirilen ortak platformda araç içi eğlence ve uzaktan denetim konusunda yenilikçi hizmetler üstünde çalışılıyor. Mobil trafiğin her yıl yüzde 55 arttığı, içeriğin yüzde 70’inin de videodan oluşacağı öngörüsünden hareket eden ikili araç içi eğlence sisteminin sürücüsüz modda daha da önem kazanacağının farkında. Çözümde sunulanlar arasında gidilecek noktaya ulaşma süresine uygun içerikleri kişilerin tercihlerine bakarak belirleme ve bant genişliğini optimize etme gibi ayrıntılar da bulunuyor.
- Bu hafta otomotiv dünyasına yönelik en heyecan verici gelişme FFZERO1 konseptiydi. Faraday tarafından geliştirilen araç 1.000 beygir güç üreten 4 adet 4 çekirdekli motora sahip. 0-100km/s arasını sadece 3 saniyede alan aracın maksimum hızıysa 321km/s. Elektrik motorlu FFZERO1 tahmin edileceği gibi tamamen internete bağlı bir sisteme sahip. Mevcut cihazlarınızla uyum içinde çalışabilme özelliği de dikkat çekici. Örneğin direksiyondaki yuvaya cep telefonunuzu yerleştirdiğinizde telefon ekranınız otomatik olarak gösterge konsollarından birine dönüşüyor. Meraklısı olan (iPhone sahipleri için) aracın içini ve özelliklerini inceleyebileceğiniz özel bir uygulaması bile var. Aracın fiyatı ve piyasaya çıkış tarihi henüz belli değil.
- DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.
Yorumunuz: