Haftanın Özeti: 63

4 –10 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • Dünyanın neredeyse bütün popüler web hizmetleri ve sosyal ağlarını barındıran ABD’nin teknoloji öncüleri ABD Hükümeti ve istihbarat kurumları temsilcileriyle bu hafta bir araya geldi. Toplantının her iki taraf için de olumlu geçmiş olması bizler için pek de hayırlı bir sonuç değil gibi görünüyor.

4032

  • ‘140 karakter’ kelime öbeğiyle özdeşleşen Twitter’ın harf sınırında kafayı-gözü yararak üst limiti 10 bin karaktere çıkarabileceği konuşuluyor. Haberin ardından Twitter hisseleri yüzde 2 düştü ve 21,89 dolar seviyesine gerileyerek yeni bir dip yaptı.
  • Türkiye yasalarına uymadığı için Twitter’a 150 bin TL’lik ceza kesildi.
  • Türkiye’de faaliyet gösteren siyasetçileri sosyal medya üstünden takip eden, arşivleyen bir kaynak: Genel İzleyici.
  • Online kampanya sitesi Change.org Türkiye istatistiklerini yayınladı. Buna göre sitenin Türkiye’de hizmet verdiği 3,5 yıllık süreçte 1 Milyon 200 binden fazla katılımla en çok imzayı vahşi bir tecavüz ve cinayete kurban edilen Özgecan Aslan’a yönelik kampanya topladı. 2015’te açılan 23 bin 263 kampanyada 5 milyon 746 bin imza toplandı ve 2 milyon 675 bin 460 katılımcının istediği değişim gerçekleşti.
  • Dünyanın en büyük (ücretli) video platformu Netflix Türkiye’nin de aralarında olduğu 180 ülkede hizmete girdi. Türkiye için temel üyelik paketi aylık 27 lira olarak belirlendi. Türkçe dublaj ve altyazının henüz yok denecek kadar az olduğu yapıda Türkiye adına, Türkiye’ye has tartışmalar da yok değil.
  • Apple, yüz ifadelerini tanıyabilen bir algoritma geliştiren Emotient şirketini satın aldı.
  • Facebook’un geçen sene bağımsız bir uygulamaya çevirdiği Messenger 800 milyon aktif kullanıcıyı geçti. Tanıtım bültenindeki bir detay üstünde biraz düşünmeyi hak ediyor. Mobil cihazlarda yayılan Messenger (ve türevleri) sayesinde ‘telefon numarası’ kavramı yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Mesajlaşma uygulamaları ve oradaki hesaplarımız evrensel kimliklerimize dönüşüyor.
Büyük hali için tıklayın.
Büyük hali için tıklayın.
  • Facebook’un bir diğer hevesi de yapay zeka. Kurucusu Mark Zuckerberg çizgi-roman karakteri Iron Man’in elektronik yardımcısı Jarvis benzeri bir sistemi kurma hayali taşıyor.
  • Yeni bir mobil sosyal ağ: Peach.
  • İstisnasız her sayımızda en az bir örneğine rastladığımız kitle fonlama (crowd funding) sistemi on binlerce yaratıcı fikrin hayata geçmesine vesile oldu. Kickstarter ile birlikte bu alanın en güçlü markalarından Indiegogo bireylerin ötesinde kurumların da yaratıcı fikirleri için destek toplayabilmesini sağlayacak sürümünü duyurdu.
  • Yaşanmış örneklerden yola çıkarak yazılmış güzel bir makale: kulağa hoş gelen kötü bir girişimden kendinizi nasıl korursunuz? Kapanış cümlesi altın değerinde: çok sayıda insanın istediği değil, az da olsa bir grup insanın ihtiyaç duyduğu bir ürün yaratmalısınız.
  • Ne yemek istediğinize yönelik rehberlik yapan uygulama bol. MyFitnessPal ‘kaç kalorilik’ yemek istediğinize göre sizi yönlendiriyor. Elbette kapsama alanı henüz sınırlı.
  • Just not sorry adlı Google Chrome eklentisi adından anlaşıldığı gibi karşı tarafa üzgün olmadığınızı vurgulamak için çabalıyor. Türkçe desteği bulunmuyor ama eposta olarak yazdığınız (İngilizce) cevaplarda “üzgünüm”, “çok anlamıyorum ama” gibisinden ‘ezik’ kelimelerin kullanırsanız ‘YAPMA’ diye sizi uyarıyor. #FirstWorldProblems.
  • Bir girişiminiz var, yatırım toplamak istiyorsunuz. Bunun için birilerinin karşısına geçip sunum yapmanız gerekiyor. Ama neyden bahsedeceğinizi, nasıl aktaracağınızı bilmiyorsunuz. Onun için de bir girişim var: SquarePorch.
  • 2015’in son çeyreğinde yatırım alan Türk (dijital / internet) girişimleri (Büyük hali için tıklayın. Kaynak: Startups.Watch).

2015_Q4_Report_-_startups.watch

  • Risk sermayesinin kalbinin attığı ABD’deyse ‘işler kesat’. Verilere göre 2015’in sonunda yatırımlar yüzde 30 gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu haliyle bile sadece son çeyrekte 27,3 milyar dolarlık yatırımdan söz ettiğimizi unutmayalım.
  • (İlk dijital parayı da icat eden) kriptografi dünyasının efsane ismi David Chaum dijital dünyada yeni bir standart setini oluşturacak PrivaTegrity adlı çözümünü duyurdu. Bugün yaşadığımız e-mahremiyet sorunlarını 1980’lerde öngören Chaum’un geliştirdiği yeni yapı takip edilmesi; dolayısıyla kaynağının belirlenmesi mümkün olmayan bir yapı kuruyor. Dolayısıyla devletlerden hackerlara kadar verilerinizin peşindeki herkese karşı -mevcutlara göre çok daha- korunaklı bir yapı sunuyor. İlginç bir detay olarak bu yeni yapı herkesin her istediğini yapıp anonim kalabileceği bir ortam da değil. Sistemi 9 farklı ülkeden 9 farklı kişi yönetecek. Eğer bu kişiler fikir birliğine varıp kendi şifrelerini girerse kimliği belirlenmesi ‘uygun görülen’ kişinin bilgilerine ulaşılabilecek.
  • Youtube videolarından en çok para kazanan kişi (12 milyon dolar gelirle) PewDiePie. Geri kalan 4 kanal da şurada.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

22 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği