Haftanın Özeti: 63

4 –10 Ocak 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

  • NASA’nın Mars’ta yerleşim kurma projesinin en büyük zorluklarından biri ihtiyaç duyulan her şeyi dünyadan taşıma zorunluluğu. Bu da çok fazla yük taşıyacak ve tüketeceği yakıtla yüksek maliyetlere çıkacak araçlara ihtiyaç duyuyor. Northwestern Üniversitesi son derece az miktarda su kullanarak Mars toprağını beton kadar güçlü bir forma sokmayı başardı.
  • Dünyanın yakın çervesinden her yıl 13 binden fazla asteroid geçiyor. Gözlemciler için heyecan kaynağı olan bu cisimler barındırdığı kıymetli madenlerden dolayı bir başka grubunsa fena halde iştahını kabartıyor. Peki kimilerinin trilyon dolar paha biçtiği bu madenler gerçekten de o kadar değerli mi? BBC uzun uzun incelemiş.
  • NASA’nın öncülüğünde yürütülecek ERA Projesi ABD havacılığını yüksek teknolojiyle donatarak daha verimli (dolayısıyla tasarruflu) hale getirecek. Öncelikli alanlar gürültü, sürtünme ve yakıt tüketimini azaltmak. Bu sayede sektörün 2025 – 2050 yılları arasında 250 milyar dolar tasarruf etmesi ve havacılığa bağlı kirliliği yüzde 75 oranında azaltması bekleniyor.

16-001

  • Asprin hapının bileşenlerinden sailcylic asidin Alzheimer ve Parkinson başta olmak üzere birçok beyin hastalığına iyi geldiği ortaya çıktı.
  • Şehirlere yönelik teknolojik çözümler geliştirmek üzere Google (Alphabet) tarafından kurulan Sidewalk Labs ABD’nin New York şehrini yüksek hızlı ve ücretsiz kablosuz internetle donatmaya başladı.
  • iPhone 7 hakkındaki iddialar arasında gerçeğe en yakın olanlar: 3,5mm kulaklık çıkışı iptal edilip lightning şarj arayüzünü kullanan yeni kulaklıklara geçiliyor (fakat mevcut kulaklıklarınızı kullanabilmek için adaptör de olacak). Yeni kulaklık gürültü engelleme (noise-canceling) özelliğine sahip olacak. Yeni iPhone su geçirmeyecek ve kablosuz olarak şarj edilebilecek.
  • Lenovo ilk cep telefonunu Google’ın Project Tango girişimi kapsamında geliştirecek. 6,5 inçten küçük ekrana sahip olacak cihaza yönelik söylentiler 2 yıldır sürüyordu.

  • Nintendo’nun bu hafta internete sızan yeni patent başvurusu üstünde çalışmaların devam ettiği NX kodlu oyun konsolunun kumanda kolunun düğmelerden arınmış, dokunmatik yüzeyli olacağını ortaya çıkardı.

2977835-new5

  • Taşınabilir bilgisayarlar ‘taşınabilir’ olma adına epey inceldi ve hafifledi. Fakat hala yanımızda (genellikle hayli çirkin ve ağır) adaptörlerini taşımaya devam etmek zorundayız. Kablolardan kurtulma adına ilk somut adımı Intel atmış ve geçen sene kablosuz şarj edilebilen dizüstü bilgisayar prototipini tanıtmıştı. İhtiyaç duyulan ek ekran ve depolama aygıtları da WiGig protokolüyle yine kablosuz olarak bağlanıyordu. Bu hafta CES Fuarı’nda Acer’ın tanıttığı TravelMate P648 serisi WiGig sayesinde wifi’dan 10 kat daha hızlı internet erişimiyle dikkat çekiyor. 14 inç ekranlı model 800 dolar fiyata sahip olacak. Şimdiki sorunsa bu protokolle bilgisayara kablosuz bağlantı kuracak cihazlardaki sınırlı seçenekler.

download

  • Cassia adlı köprü Bluetooth cihazların menzilini 300 metreye kadar çıkartıyor. Aynı anda cep telefonu, tablet, hoparlör gibi 22 cihazın bağlanabildiği cihaz Bluetooth 4.0 protokolünü kullanıyor.

  • Kodak dijital fotoğraf makinasının mucidi. Ama o teknolojiyi sahiplenip geleceğe hükmetmek yerine o dönem çok güçlü olduğu fotoğraf filmi gelirlerinin sarhoşluğuna kapılınca birkaç yıl içinde tarihten silinme noktasına geldi. Bugün çok küçük ölçekte film üretimi yaparak ayakta kalmaya çalışan marka yepyeni (ve ilginç) bir deney peşinde. FuseProject ile yürütülen çalışmada hedef yine Kodak’ın altın yıllarının insanların kendi videolarını çekmesine imkan sağlayan ilk taşınabilir cihazı Super 8 kamerasının yeniden hayata geçirilmesi hedefleniyor. Beta, VHS ve MiniCam formatlarının etkisiyle 1980’lerde ortadan kaybolan bu formatın Kodak’ta yeni bir çağı başlatmayacağı kesin ancak aynen Lumo ve Polaroid’de yaşandığı gibi hipster kesiminde niş bir hareketlenme beklenebilir.

Cosina_SSL_766_Macro_-_Super_8mm_film_camera

  • Kodak’ın bir diğer girişimi yeni dönemin hararetli konusu sanal gerçeklik için çekim yapan son kullanıcılara yönelik kamera. 360 derece çekim yapabilen kamera 900 dolar bandında bir fiyata sahip olacak.
  • LG 1.200×810 piksel çözünürlüğe sahip bükülebilir ekranını tanıttı. Hedef aynı tekniği 55 inçlik 4K çözünürlüklü ekranlara uyarlayabilmek.

  • LEGO, geleneksel tuğlalarını kodlama yeteneğiyle birleştiren WeDo platformunu güncelledi. Kendine ait bir eğitim sistemiyle gelen sistem 280 parça tuğla ve sensör ve motorları içeren bir adet merkezi yapıdan oluşuyor. Tek üzücü tarafı komple setin 2.000 dolarlık fiyatı.

caiman

  • dokiWatch bir akıllı saat. Fakat onun benzerlerinden farkı çocuklar için geliştirilmiş olması. Çocuğunuza cep telefonu almak istemiyor ancak ulaşılabilir kalmasını istiyorsanız bakmanızda fayda var.

  • Akıllı saat seçeneklerimize bir tane daha eklenmek üzere. New Balance ve Intel yeni bir cihaz için ortak çalışmaya başladığını duyurdu.
  • Tabletler tek başına da güzel ve yeterli ancak bir fiziki klavyeyle birleşince 10 kaplan gücüne ulaşarak bilgisayara olan ihtiyacı yok seviyesine indirebiliyorlar. Bu alandaki seçenekler hayli fazla. Ancak Brydge bu yıl CES Fuarı Tasarım Ödülü’nü alarak dikkatleri üstüne topladı. Apple iPad’in bütün serilerine yönelik üretilen klavye hem kullanışlılığı hem de tasarımıyla benzerlerinden ayrılıyor. Işıklı tuşlar, milimetrik uyumlu alüminyum gövde, stereo hoparlörler, ergonomi ve özel tuşlar bunlardan sadece birkaçı. Fiyatlar 80 ile 150 dolar arasında değişiyor.

  • Windows 95’i hatırlayan var mı? Uğruna bilgisayar parçalarımızı yükselttiğimiz o işletim sistemini gün gelip el oyun konsolunda çalıştırabileceğiz deseler muhtemelen inanmazdık. Nintendo 3DS’te nasıl oluyormuş bakalım.

  • Microsoft tarafından geliştirilen ücretsiz Microsoft Selfie adlı uygulama kusursuz (ve bol beğeni alacak) selfieleriniz için size algoritmasıyla yönlendirme yapıyor.
  • Yine Microsoft’un bu hafta yaptığı açıklamaya göre son işletim sistemi Windows 10, 200 milyondan fazla cihaza yüklenmiş durumda. Paylaşılan diğer rakamlar da umut verici ancak PC çağının yavaş yavaş yerini mobil cihazlara terk ediyor oluşu her türlü ışıltıyı gölgede bırakan bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
  • Android’den türetilen Remix OS adlı işletim sistemi masaüstü sistemlerde Windows ve Mac OS’ten aşina olduğumuz arayüzü Android uygulamalarının zenginliğiyle sunuyor. Tamamen ücretsiz ve her PC platformunda çalışabiliyor. Deneyin.

  • Başdöndürücü hızla değişen sadece tüketici teknolojisi değil. Bu hafta yapılan açıklamaya göre Japon, Rus ve ABD’li bilimciler tarafından 113, 115, 117 ve 118 atomik numaralı 4 yeni element daha keşfedildi. Böylece periyodik cetvelin 7. sırası da tamamlanmış oldu.
  • MIT Üniversitesi gün boyu güneş ışınlarını enerji olarak depolayıp istendiği an (gündüz ya da gece) ısıya çevirebilen bir sistem geliştirdi.
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

22 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği