Haftanın Özeti: 60

14 – 20 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Sinema, TV, müzik ve sanat dünyasından gelişmeler.

  • Apple, ünlü Şarkıcı Taylor Swift’in 1989 Dünya Turnesi’nin konser filmini yayınlama hakkı için anlaşma imzaladı. Filmde daha önceden gösterilmemiş sahne arkası ve prova görüntüleri de yer alacak.

https://www.youtube.com/watch?v=S7G0MXitIEQ

  • Otomasyon destekli müzik hiç de yeni sayılmaz; serüven ilk olarak 1088 yılında Çin’de bir saat kulesinde başlamış. Bugünkü ulaşılan noktaysa apayrı boyutlarda. Jukedeck tarzı girişimler dilediğiniz tarzda ve uzunlukta müziği tek bir tıklamayla ‘yaratıyor’. Peki gelecekte liste başı şarkıların tamamı robotlar tarafından  yazılabilir mi? Buyrun sohbete (Aşağıda dinleyeceğiniz ‘eser’ Jukedeck kullanarak oluşturulmuş otomatik bir beste. Hiç de fena değil hani?).
  • 2030’lardaysa müzik daha da bir başka olacak diyorlar.
  • Verus Art, dünyaca ünlü tabloları üç boyutlu tarayıp yeniden oluşturuyor. Kullandığı özel teknik sayesinde yeniden oluşturma sürecinde meraklıları boya ve fırça katmanlarını; başka bir deyişle sanatçının o eseri ortaya çıkarım sürecini gözlemleyebiliyor. Bu tekniğin uygulanacağı ilk eser Vincent van Gogh’un Iris adlı tablosu olacak. Ne var ki bu ‘gerçekçi’ kopyaların da bir bedeli var. Replika tabloların her birinin ortalama 1.000 ile 8.000 dolar arasında değişiyor.

irises-1889

  • Igor Levit ve Mariana Abramovic kimsenin Twitter, Facebook ve Instagram’da bahsedemeyeceği bir konser organize ediyor. Çünkü bu konseri izlemek için biletinizle açılan bir dolaba telefon, tablet, saat gibi zihninizi ve dikkatinizi dağıtan her şeyi bırakarak giriyorsunuz. Ardından gürültü engelleyici (noise-cancelling) bir kulaklık takarak yarım saat bekliyor ve mutlak sessizlikle kafanızı dağıtıyorsunuz. Ardından J.S. Bach’ın Goldberg Variations eseri icra edilmeye başlıyor. Sanatın keyfi, teknoloji bağımlılığına karşı. Gerçek bir meydan okuma!

  • Birçok film; hatta bilimsel çalışmaya ilham kaynağı olan bilimkurgu dehası Yazar Arthur C. Clarke‘ın 1953 yılında yazdığı Childhood’s End öyküsü bu alanın başyapıtları arasında yer alır. Uzaydan gelen (kimsenin tahmin edemeyeceği) ‘bir şeyin’ barışçıl -görünümlü- bir amaçla, dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilmek için çabasını ve insanların buna ‘tepkisini’ işleyen bu öykünün güncel bir yorumu 3 bölümlük bir mini dizi olarak yayınlandı. Kesinlikle tavsiye edilir.

  • Star Wars sizin için ne ifade ediyor bilemiyoruz. Ancak 2012’de yapım şirketi LucasFilm’i satın alan Disney için ne ifade ettiği net: 17 bin karakterden oluşan bir para sağma makinesi. Ve Disney bu sağma işleminde fena halde telaşlı (hayranlar da öyle). Öyle ki önümüzdeki dönemde her sene yeni bir Star Wars bölümü piyasaya sürmek istiyor. Ticari ürünlerden elde edilecek gelirin gişe gelilrinin iki katı olması hedefleniyor. Bunun için akla gelen her şeye sızılmış durumda. Milyarlarca dolarlık gişe hasılat beklentisi içinse formül belli: mümkün olduğu kadar çok salonda yer almak. Bunu sağlamak için mafyatik yöntemleri denemekten de kaçınmıyor. Son mağdurlarından biri The Hateful Eight filmi kapı dışarı edilen ünlü Yönetmen Quentin Tarantino oldu.

  • Tarantino demişken filmlerinde ‘ilham aldığı’ görsel referanslarına göz atalım. 3 dakikalık güzel bir özet.

  • Bu kategoride Star Wars ile ilgili denk geldiğim en lezzetli sohbetlerden birine yer vermesem olmazdı. Sözü Emrah Kolukısa ve Hasan Cömert’e bırakıyoruz.

Haftayı Finans Teknolojileri başlığında bahsi geçen TED sunumuyla bitirelim. Scott Dinsmore dünyanın en büyük ortak dertlerinden birine kafa yoruyor: Sevdiğiniz işi nasıl bulursunuz?

Bunun için okullar okuyup kurslar bitirdiniz; nice hayaller kurup iş görüşmelerinde terler döktünüz. Yeni bir şeyler öğrenme adına 18 dakikanız da vardır eminim.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda iletmeyi lütfen ihmal etmeyin.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

21 Yorum

  • ışığın 14 yılda gittiği bir yerdeki gezegenin yaşanabilir olduğunu nasıl anlıyorlar??

  • Hocam faydalı şeyler paylaşıyorsunuz ama kusura bakmayın hatalar giderek artıyor,özellikle yerli medyanın eline düşen paylaşımlarda sıkıntı var. (Yanlış anlamayın hata aramıyorum )

  • Icerik olarak aynı seviyede gitse de yeni formattan sadece ben memnun değilim sanırım. Garanti Bankası desteği ile devam eden bu sitede illa garanti reklamı yapılması serdar bey e yakışmıyor bence. Hatta sırf bu sebepten finans kısmını okumuyorum artık. O eski tadı da alamıyorum kısaca. Bilemiyorum belki benim husnu kuruntum ama kisisel blogda daha samimi daha sıcaktı

    • yine yaşadığımız dünyada ıskaladığımız onlarca gelişmeyi, bilgiyi emek/zaman harcayarak bizlere sundun amirim. Dilerim bu motivasyonun hiç kaybolmaz.

  • Amma bedavacisiniz arkadaş. Adam her hafta kim bilir kac saat harcayip size her hafta olan haberlerin özetini sunuyor. Bunu her tarafta gözünüze reklam sokmadan arada sadece sponsor bankanin yeniliklikerini haber olarak sunuyor hala laf ediyorsunuz. Derledigi bilgiler internette mevcut. Isterseniz kendi vaktinizi ayirarak kendiniz de bulabilirsiniz.

    • Buna bedavacılık denmez. Fikrimi söyledim sadece.Serdar bey’in bu 60 yazılık serisini büyük bir ilgiyle başından beridir takip ediyorum. Kendisi de bu tür bilgileri vermekten gayet memnun. Bu arada vermiş olduğu bilgilerin %70’ini de ben takip ettiğim sitelerden biliyorum. Ama “kişisel yorumunu” merak ettiğim için her seferinde ilgi ile okuyorum.

      Sponsor bankanın bilgilerini vermesi belki bana batıyor olabilir. Ama her yazıda sürekli olarak görmek de hiç hoşuma gitmiyor. Zaten “Garanti Bankası desteğiyle” demekte. Sitenin rengi de garanti’nin rengi. Ayrıca “BONUS” diyerek yeteri kadar “ürün yerleştirme” yapıyor.

      Ben fikrimde ciddiyim. Finans kısmını artık okumuyorum. Ama her geçen gün de ilk baştaki ruhunu kaybettiğini gördüğümü ifade etmek istedim. Buyur linç edecekseniz edin Murat bey.

  • Igor Levit ve Mariana Abramovic ikilisinin yapacağı konser ilgimi çekti. Artık buna ihtiyaç olduğu kesin. Sinema, tiyatro, konser falan derken insanlar icra edilenle ilgilenmek yerine “bunu nasıl paylaşabilirim”, “nasıl paylaşım yaparsam daha çok beğeni veya takipçi alırım” gibi şeyler düşünüyorlar. Umarım yeteri kadar ses getiren bir çalışma/konser olur.

  • “Yapay zeka konusundaki endişeleriyle gündeme gelen Elon Musk, OpenAI girişimine 1 milyar dolar bağışladı.” => Sam, Greg, Elon, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Amazon Web Services (AWS), Infosys, and YC Research toplam 1 milyar dolar bağışlamış.

  • Sırf “feedback” olması için yazıyorum. Yeni sitedeki özetler de en az blogdaki kadar güzel. Aynı ilgi, merak ve beğeniyle okuyorum. Garanti’nin sponsorluğu sebebiyle eklenen bir iki Garanti haberi beni rahatsız etmiyor. Açıkçası, bu konudaki tepkileri anlamsız bir “kıllık” olarak görüyorum.

    Adam saatler harcayıp ortaya bir şey koyuyor, “derleme” de olsa kopyala-yapıştır değil, emek var ortada. Bunun için sponsor bulup biraz para kazanması (ki kazanıp kazanmadığını da bilmiyorum) beni niye rahatsız etsin ki? Mümkünse kazansın, insanlar emeklerinin karşılığını para olarak DA alsınlar. Sen de yap, sen de al.

    Altı üstü, Finans Teknolojileri adlı yeni bir bölüm eklenmiş ve bir iki yerde Garanti Bankasının adı geçmiş diye samimiyet sorgulamak bana komik geliyor. Hem sonra samimiyet nedir yahu? Adam haber yazıyor, gelişmeleri aktarıyor; masal anlatıp şiir okumuyor ki.

    Serdar abi, sadece beğenmeyenler değil, beğenenler de fikir belirtmeli şiarıyla yazdım. Emeğini takdirle karşılıyor, senden çok istifade ettiğimi bildirip teşekkür ediyorum.

  • Serdar bey elinize sağlık, okuyacağız diye bunalıma girdik. Bu konuları ekip ile birlikte mi tarıyorsunuz? Elin gavuru bunları yaparken bizler boş işlerle uğraşmamız acı veriyor. Teknolojiye, bilime, sanata yatırım yapmamız gerektiği her yerden anlaşılıyor.. Bu ülkenin ham maddesi insan olmalıdır. Teşekkürler
    Scott Dinsmore güzel açıklamış konuları ama en sonunu da bana biri açıklayabilir mi ? Gel de konuya bir de buradan bak.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3237080/Entrepreneur-TED-speaker-33-killed-falling-boulder-climbing-Mount-Kilimanjaro-wife-year-long-trip-world.html

  • Amirim, feedlyde takip ettiğiniz siteleri bir gün bizle paylaşırsanız çok güzel olur.:)
    Samimiyet ve Garanti Bankası haberleri tartışması bence fazla irdelenmemeli sonuçta şartlar değişir ve uyum sağlamak herkes için önemlidir.(Blog sahibi içinde, okur içinde)
    Amirim son olarak, pocket dan neden vazgeçemediğiniz minvalinde tamamlayıcı bir evernote yazısını hararetle bekliyorum,selamlar…

  • Kendi sitemde yapmaya çalıştığımın çok daha iyisini haftalık özet olarak burada buldum, takipteyim, mutluyum :)

  • sponsorluğunuzu yapan söz konusu bankanın reklamını daha fazla mı yapıyor gibisiniz. 60. haftadayız özgünlüğünüzü yitirmeyin…

  • Türkiye’de içerik sıkıntısı varken böyle güzel bloglar ne güzel içerikler çıkartıyor bizler için. Bizde bir reklam var diye hemen nasılda çıldırıyoruz yakışmıyor bizlere :)

  • “Ekranlara ilk olarak 1977 yılında gelen bilim-kurgu dizisi Star Trek’teki en meşhur aygıtlarından biri de Tricorder adlı cihazdı.”
    Serdar Bey, Star Trek orjinal seri 1966-1969 arası yayınlanmıştır. 1977’de yayınlanan Star Wars’tır.

    • Doğru söylüyorsunuz. Tricorder Star Trek’teydi ama tarihleri karıştırmışım (daha doğrusu muhtemelen 66 yerine 77 basmışım). Hatayı düzelttim; uyarı için çok teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği