Haftanın Özeti: 60

14 – 20 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.

  • Aşağıdaki ‘cisimden’ tasarım kategorisinde bahsetmemek olmazdı. Tamam Star Wars rüzgarı esiyor, herkes cepleri doldurma peşinde. Birileri de ne olsa almaya hazır ama bu nedir sevgili Crocs? Neden koşulları bu kadar zorluyorsunuz?

  • Sahibinin çişini elektrik enerjisine çeviren çorap “nerden aklınıza geldi?” sorusunu sonuna kadar hak ediyor. Bristol Biyoenerji Merkezi tarafından geliştirilen çoraplar mobil cihazları şarj etmek için kullanılabilecek (güneş enerjili bir şarj cihazını tercih edeceklerdenim).
  • Çorap tabanlı ÇOK daha önemli bir çözüm yine bu hafta müjde gibi yetişti. Bu akıllı çoraplar Netflix’te bir şey izlerken uyuyakalırsanız videoyu durduruyor. Uyandığınızda kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Bunları Netflix çorabına borçluyuz.

  • WaterDrop dünyanın en yaygın ve en ihmal edilmiş israf alanlarından birine, dünyanın en basit çözümünü getiriyor (aynı zamanda inovasyon denen şeyin basitlik ile olan ilişkisini bize hatırlatıyor). Her banyo öncesi su ısınana kadar boşa akan suyu bu ağırlığı taşıyabilecek dirençte özel bir poşette depolayarak gündelik işlerde kullanabilmenizi sağlıyor. Bunu neden daha önce düşünen olmadı dersiniz?

  • Hammwels şirketinin e-shower adlı ürünü duşta su tasarrufunu birkaç adım öne taşıyor. Görüşün itibariyle geleneksel emsallerine benzese de yıkanırken yapacağınız seçimle kullandığınız suyun bir kısmını anında arıtarak tekrar duşa aktarabiliyor. Böylece sadece 1,5 litre suyla 15 litre elde edebiliyorsunuz. Tasarruf miktarını wifi üstünden cep telefonunuza yükleyeceğiniz özel uygulamasına anlık raporlukyor. 3 bin euroluk fiyatıyla ‘ucuz’ olarak adlandırmak pek olası değil. Ancak sunduğu tasarrufla bunu amorti edebilecek düzeyde.

  • HomeBiogas adlı girişim ise çöplerinizi enerji ve gübreye çeviriyor (elbette yerleştirecek bir yeriniz varsa). Günlük çöpünüzden her gün 2-3 saat bedava elektrik üretebilmeyi vaat ediyor. Bunu yaparken de bir yandan toprağa gübre üretiyor. Test edilmiş, onaylanmış. Tasarruf için bu kadar seçeneğe sahip olmamız bir yandan da ne kadar çok fırsatı israf ettiğimizin de bir göstergesi.

  • İstatistiklere göre her yıl deniz ve okyanuslara 8 ton plastik çöp atıyoruz. 10 yıl içinde bu rakamın dörde katlanması bekleniyor. Adidas’ın tanıttığı yeni ayakkabı serisi okyanustan toplanan bu çöplerden imal ediliyor. Sınırlı sayıda üretilecek seri 2016’da satışa çıkacak.

411790

  • Windspeed Technologies tarafından tasarlanan SkyDeck, havacılık sektöründe yepyeni bir yolcu sınıfı yaratmaya aday. Uçağın üst bölümünde tamamen camdan bir kubbeden oluşan tasarım savaş uçaklarında kullanılan malzemelerden imal edilecek. Yakıt tüketimi ve aerodinamik etkilerine göre üretime geçip geçmeyeceğine karar verilecek.

  • Avrupalı uçak üreticisi Airbus’ın 15 milyar dolar ARGE bütçeli A350 XWB kodlu uçağı sahip olacağı birçok teknolojik yeniliğin ötesinde havayolu seyahatinin en büyük sorunlarından birine çözüm bulmayı hedefliyor: jet lag. Yüzde 50 karbon fiber alaşımdan imal edilecek uçak hafiflemiş yapısıyla hem daha düşük yakıt tüketimi hem de daha hızlı bir seyir sunacak. Aerodinamik dokunuşlarla kabin içi alan da emsallere oranla yüzde 20 daha yüksek ve yüzde 10 daha geniş olacak. Jet lag’i engellemek içinse uçağın her yanındaki aydınlığı yönetebilen LED ışıkların renk spektrumu ve ışık şiddeti kullanılarak yolcuların biyolojik saatleri dengelenecek. Uçağın içindeki hava da 2 dakikada bir filtre edilerek iyileştirilecek.

  • Elektrikli otomobillerin yarıştığı Formula E bu hafta Kinetik ile işbirliğine giderek sürücüsüz ve yapay zekalı araçların yarışını duyurdu. 2016-2017 sezonundaki ilk sezonda takımlar tamamen kendi başına ilerleyen, hızlanıp yavaşlayan ve virajları alan araçlar geliştirip yarıştıracak. Yarışlar Arjantin, Meksika, ABD, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere, Çin ve Malezya’da gerçekleşecek.

fact3

  • Konsept araç tasarım evi Rinspeed BMW’nin hibrit elektrikli aracı i8’i bambaşka bir noktaya taşıdı. 2016 yılında CES Fuarı’nda sergilenecek araç özel yazılımıyla entegre çalışan 8 adet HD çözünürlüklü kamerayla donatılarak aracı sürücüsüz yol alabilir hale getirilmiş. İç tasarım da bilim-kurgu filmlerinden bir kareye dönüşmüş. Mobil cihazlardan aşina olduğumuz gorilla camdan oluşan tavanı 12 bin LED lambayla desteklenerek farklı amaçlara yönelik bir ekrana dönüşmüş. Kesinlikle bakılası.
Rinspeed'in modifiye ettiği BMW i8, Etos adını taşıyor. Birçok farklı işlev üstlenen dev boyutlu ekranlarla bezeli konsolunda otomatik pilotta ilerlerken direksiyon katlanarak özel yuvasına yerleşiyor ve alanı genişletiyor.
Rinspeed’in modifiye ettiği BMW i8, Etos adını taşıyor. Birçok farklı işlev üstlenen dev boyutlu ekranlarla bezeli konsolunda otomatik pilotta ilerlerken direksiyon katlanarak özel yuvasına yerleşiyor ve alanı genişletiyor.
  • Gorilla cam kullanmaya karar veren markalardan bir diğeri de Ford oldu. Yani Ford GT yeni bir cam ve silecek teknolojisiyle yollara çıkacak.

  • Biombombastic adlı ev konsepti tek bir yaşam alanını farklı amaçlara göre dinamik olarak dönüştürebiliyor. 95m2’lik esnek yaşam alanı mutfak, yatak odası ve oturma odası istenen şekilde ölçeklenebiliyor.

  • Şu an fonlama sürecindeki (ve beklediği fonu toparlamayı başaran) Room in Room konsepti adından da anlaşılacağı gibi oda içinde odalar yaratarak ısıyı korumayı; dolayısıyla ısıtma giderlerini düşürmeyi hedefliyor. Evin içinde çadırda yaşamak garip bir fikir olsa da en azından vaatlerini yerine getiriyor.

  • İsveç’in ünlü Buz Oteli bu hafta 26. serisinin kapılarını açtı. 5 bin ton buz kullanılarak inşa edilen yapı tamamen yerden tavana, duvardan duvara buzdan oluşuyor. Dekorasyon detayları el kesimi 1.000 adet buz kristaliyle tamamlanmış. 50 odalı otelde kiminin boyutları 3 metreyi aşan özet tasarım (elbette buzdan) heykeller bulunuyor. Konaklama fiyatı gecelik 300 dolardan başlıyor.

Borderland_Tomasz-Cjazkowski_Eryk-Marks_Photo-Paulina-Holmgren-1140x761

  • Tekerlekli bavullara yönelik yeni arayışlar devam ediyor. G-RO en son örneklerden biri. Tablet ve telefon yuvası cihazlarınızı şarj ederken özel gözleriyle eşya ve elektronik cihazlarınızı gayet zekice istifliyor. Su geçirmez tabanı ve güçlendirilmiş gövdesiyle de güvenli. Kilit noktalarından biriyse yanlarında yer alan iki devasa tekerlek. 300 dolar.

  • 1950 yılında başlayan Formula 1 yarışlarının ilk 10 yılına damgasını vuran Arjantinli ünlü Yarış Pilotu Juan Manuel Fangio‘ya ait 1956 model Ferrari 290 MM (Mille Miglia) model otomobili dünyanın en pahalı üçüncü otomobili olarak tescillendi. Bu hafta gerçekleşen açık arttırmada 28 milyon 50 bin dolara el değiştiren otomobil 320 beygir gücünde, 12 silindirli, 3,5 litrelik bir motora sahip. BONUS BİLGİ: Dünyanın en pahalı otomobili 2014 yılındaki bir açık arttırmada 38 milyon 115 bin dolara el değiştiren Ferrari 250 GTO.

  • Satranç tahtası ve taşlarıyla şekli ve kuralları değişmeyen oyunlardan biri. Ancak Chess Me, onu hem tahtadan hem de fiziki taşlardan kurtararak yepyeni bir forma kavuşturuyor.

  • Fotoğraf arşiv ve paylaşım sitesi Flickr bugün 15 milyardan fazla kare barındırıyor. Sitenin bu hafta duyurduğu yenilik bu arşivi yeni dönemin sıcak konularından sanal gerçeklik ile zenginleştirmeyi hedefliyor. Samsung’un sanal gerçeklik gözlüğü Gear VR ile tanıtılan hizmet özel kameralarla çekilmiş 360 derecelik fotoğraflar içine ‘dalmanızı’ sağlıyor. Böyle bir aksesuara sahip olmasanız da ekrandan sürükleyerek bir fikir edinmek de mümkün.
  • Çinli Mucit Wang Wenxi’nin 2010 yılında aldığı bir patentten yola çıkarak geliştirilen yatak çelik kostrüksiyondan imal edilmiş. Uzun yıllar boyu kullanılabilsin diye değil. Bir deprem anında yatak üstünde yatan kişiyi kelime anlamıyla ‘yutarak’ zarar görmesini engelliyor. Tek ve çift kişilik versiyonları var. İçinde kurtarılana kadar ihtiyaç duyacağınız ilaç, yiyecek, su ve maske gibi ihtiyaçlar depolanabiliyor.Garip ve hafif ürpertici.

https://www.youtube.com/watch?v=RI3pz5p6l24

  • Not almak için dijital seçenekler yüzlerle ifade ediliyor. Üstelik dijital tarafta not almak, saklamak, paylaşmak ve istenen cihazdan ulaşmak çok daha kolay ancak geleneksel defter-kalem ilişkisi hala varlığını kararlı bir şekilde sürdürüyor. Ve bu alandaki arayışlar da durmadan devam ediyor. En güncel örneklerden biri de Mixiw. Modüler yapısıyla 20’den fazla farklı seçenekle tamamen ihtiyaçlarınıza yönelik bir defter oluşturmanızı ve değişen ihtiyaçlara göre değiştirebilmenizi mümkün kılıyor. Gerçekten hoşuma gitti.

  • Apple Watch iyi, güzel, hoş ancak en geç iki günde bir şarj etmeniz gerekiyor. Prime adlı bir kayış tasarımı içindeki ekstra pil ile onu iki kat daha güçlü hale getiriyor. Bu ayrıcalık için biraz daha tombul bir Apple Watch’a sahip olmayı göze almanız ve 199 dolar ödemeniz gerekiyor.

  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

21 Yorum

  • ışığın 14 yılda gittiği bir yerdeki gezegenin yaşanabilir olduğunu nasıl anlıyorlar??

  • Hocam faydalı şeyler paylaşıyorsunuz ama kusura bakmayın hatalar giderek artıyor,özellikle yerli medyanın eline düşen paylaşımlarda sıkıntı var. (Yanlış anlamayın hata aramıyorum )

  • Icerik olarak aynı seviyede gitse de yeni formattan sadece ben memnun değilim sanırım. Garanti Bankası desteği ile devam eden bu sitede illa garanti reklamı yapılması serdar bey e yakışmıyor bence. Hatta sırf bu sebepten finans kısmını okumuyorum artık. O eski tadı da alamıyorum kısaca. Bilemiyorum belki benim husnu kuruntum ama kisisel blogda daha samimi daha sıcaktı

    • yine yaşadığımız dünyada ıskaladığımız onlarca gelişmeyi, bilgiyi emek/zaman harcayarak bizlere sundun amirim. Dilerim bu motivasyonun hiç kaybolmaz.

  • Amma bedavacisiniz arkadaş. Adam her hafta kim bilir kac saat harcayip size her hafta olan haberlerin özetini sunuyor. Bunu her tarafta gözünüze reklam sokmadan arada sadece sponsor bankanin yeniliklikerini haber olarak sunuyor hala laf ediyorsunuz. Derledigi bilgiler internette mevcut. Isterseniz kendi vaktinizi ayirarak kendiniz de bulabilirsiniz.

    • Buna bedavacılık denmez. Fikrimi söyledim sadece.Serdar bey’in bu 60 yazılık serisini büyük bir ilgiyle başından beridir takip ediyorum. Kendisi de bu tür bilgileri vermekten gayet memnun. Bu arada vermiş olduğu bilgilerin %70’ini de ben takip ettiğim sitelerden biliyorum. Ama “kişisel yorumunu” merak ettiğim için her seferinde ilgi ile okuyorum.

      Sponsor bankanın bilgilerini vermesi belki bana batıyor olabilir. Ama her yazıda sürekli olarak görmek de hiç hoşuma gitmiyor. Zaten “Garanti Bankası desteğiyle” demekte. Sitenin rengi de garanti’nin rengi. Ayrıca “BONUS” diyerek yeteri kadar “ürün yerleştirme” yapıyor.

      Ben fikrimde ciddiyim. Finans kısmını artık okumuyorum. Ama her geçen gün de ilk baştaki ruhunu kaybettiğini gördüğümü ifade etmek istedim. Buyur linç edecekseniz edin Murat bey.

  • Igor Levit ve Mariana Abramovic ikilisinin yapacağı konser ilgimi çekti. Artık buna ihtiyaç olduğu kesin. Sinema, tiyatro, konser falan derken insanlar icra edilenle ilgilenmek yerine “bunu nasıl paylaşabilirim”, “nasıl paylaşım yaparsam daha çok beğeni veya takipçi alırım” gibi şeyler düşünüyorlar. Umarım yeteri kadar ses getiren bir çalışma/konser olur.

  • “Yapay zeka konusundaki endişeleriyle gündeme gelen Elon Musk, OpenAI girişimine 1 milyar dolar bağışladı.” => Sam, Greg, Elon, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Amazon Web Services (AWS), Infosys, and YC Research toplam 1 milyar dolar bağışlamış.

  • Sırf “feedback” olması için yazıyorum. Yeni sitedeki özetler de en az blogdaki kadar güzel. Aynı ilgi, merak ve beğeniyle okuyorum. Garanti’nin sponsorluğu sebebiyle eklenen bir iki Garanti haberi beni rahatsız etmiyor. Açıkçası, bu konudaki tepkileri anlamsız bir “kıllık” olarak görüyorum.

    Adam saatler harcayıp ortaya bir şey koyuyor, “derleme” de olsa kopyala-yapıştır değil, emek var ortada. Bunun için sponsor bulup biraz para kazanması (ki kazanıp kazanmadığını da bilmiyorum) beni niye rahatsız etsin ki? Mümkünse kazansın, insanlar emeklerinin karşılığını para olarak DA alsınlar. Sen de yap, sen de al.

    Altı üstü, Finans Teknolojileri adlı yeni bir bölüm eklenmiş ve bir iki yerde Garanti Bankasının adı geçmiş diye samimiyet sorgulamak bana komik geliyor. Hem sonra samimiyet nedir yahu? Adam haber yazıyor, gelişmeleri aktarıyor; masal anlatıp şiir okumuyor ki.

    Serdar abi, sadece beğenmeyenler değil, beğenenler de fikir belirtmeli şiarıyla yazdım. Emeğini takdirle karşılıyor, senden çok istifade ettiğimi bildirip teşekkür ediyorum.

  • Serdar bey elinize sağlık, okuyacağız diye bunalıma girdik. Bu konuları ekip ile birlikte mi tarıyorsunuz? Elin gavuru bunları yaparken bizler boş işlerle uğraşmamız acı veriyor. Teknolojiye, bilime, sanata yatırım yapmamız gerektiği her yerden anlaşılıyor.. Bu ülkenin ham maddesi insan olmalıdır. Teşekkürler
    Scott Dinsmore güzel açıklamış konuları ama en sonunu da bana biri açıklayabilir mi ? Gel de konuya bir de buradan bak.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3237080/Entrepreneur-TED-speaker-33-killed-falling-boulder-climbing-Mount-Kilimanjaro-wife-year-long-trip-world.html

  • Amirim, feedlyde takip ettiğiniz siteleri bir gün bizle paylaşırsanız çok güzel olur.:)
    Samimiyet ve Garanti Bankası haberleri tartışması bence fazla irdelenmemeli sonuçta şartlar değişir ve uyum sağlamak herkes için önemlidir.(Blog sahibi içinde, okur içinde)
    Amirim son olarak, pocket dan neden vazgeçemediğiniz minvalinde tamamlayıcı bir evernote yazısını hararetle bekliyorum,selamlar…

  • Kendi sitemde yapmaya çalıştığımın çok daha iyisini haftalık özet olarak burada buldum, takipteyim, mutluyum :)

  • sponsorluğunuzu yapan söz konusu bankanın reklamını daha fazla mı yapıyor gibisiniz. 60. haftadayız özgünlüğünüzü yitirmeyin…

  • Türkiye’de içerik sıkıntısı varken böyle güzel bloglar ne güzel içerikler çıkartıyor bizler için. Bizde bir reklam var diye hemen nasılda çıldırıyoruz yakışmıyor bizlere :)

  • “Ekranlara ilk olarak 1977 yılında gelen bilim-kurgu dizisi Star Trek’teki en meşhur aygıtlarından biri de Tricorder adlı cihazdı.”
    Serdar Bey, Star Trek orjinal seri 1966-1969 arası yayınlanmıştır. 1977’de yayınlanan Star Wars’tır.

    • Doğru söylüyorsunuz. Tricorder Star Trek’teydi ama tarihleri karıştırmışım (daha doğrusu muhtemelen 66 yerine 77 basmışım). Hatayı düzelttim; uyarı için çok teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği