Haftanın Özeti: 60

14 – 20 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google doğal olarak insan zihninin de bir yansıması. Ne aradığımız kim olduğumuz ve ne istediğimiz, ne düşündüğümüz hakkında birçok ipucu barındırıyor. Dolayısıyla Google’ın arama özetleri meraklısına çok şey anlatıyor. İzleyelim (detaylar içinse şuradan buyrun).

  • Sosyal medya paylaşımlarınız artık sadece yeni bir ilişkiye ya da işe girerken ayağınıza bağ olmayacak. The Wall Street Journal’ın haberine göre ABD yeni dönemde vize başvurularında adayların sosyal medya izlerini de inceleyecek.
  • Dünyanın en çok kullanıcıya sahip sosyal ağı Facebook gerçek isim kullanımı konusunda ısrarlı sitelerden. Ancak bu hafta yaptıkları bir açıklamayla ‘karşılıklı anlaşma durumunda’ bu kuralı bazı kişiler için gevşetebileceğini açıkladı.
  • Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde yürüyen bir davanın soruşturması kapsamında kullanıcı bilgilerini mahkemeyle paylaşmadığı gerekçesiyle mesajlaşma uygulaması Whatsapp’a erişim engellendi. Uygulamanın sahibi Facebook adına konuşan Kurucu Mark Zuckerberg bunu “Brezilya için hüzünlü bir gün” şeklinde yorumladı. Yasak 48 saatin ardından kaldırıldı (bilgilerin mahkeme ile paylaşılıp paylaşılmadığı meçhul).
  • The Intercept sitesi ABD istihbarat kurumlarının elektronik takip ve bilgi casusluğu için kullandığı cihazların katalog belgesine ulaştı. Ardından derleyip, toplayıp daha düzgün bir tasarımla yeniden yayınlandı. Cihazlar (ve istihbarat kurumlarının onları tanıtış cümleleri) ürpertici.

sitih

  • Son dönemde dünya geneline sıçrama eğilimi gösteren terör eylemlerinde teknoloji yeniden sorgulanmaya başladı. Farklı devletlerden istihbarat adına konuşan sözcüler yeni nesil yazılım ve donanımların kriptolu yapısının teknik takibi zorlaştırdığını hatta kimi zaman imkansız hale getirdiğini savunuyor. Teknoloji üreticileriyse devletlerin ölçüsüz takip taleplerinin kendilerini müşterileri gözünde sorgulanan bir duruma soktuğunu savunarak geri duruyor. Araştırma şirketi Gartner ise olaya bambaşka bir noktadan bakarak teknik takip için kriptolu sistemlere sızmanın şart olmadığını, birleştirilecek başka noktalar olduğunu öne sürüyor.
  • Microsoft, Çin’deki kamu bilgisayarlarında kullanılmak üzere özel bir Windows 10 sürümü üreteceğini açıkladı.
  • Microsoft’un ARGE projelerinden bireylerin sosyal medya paylaşımları, güvenlik kameraları ve trafik takip sistemlerine yansıyan görüntüleri üzerinden gelecekte suç işleme ihtimalini belirleyen bir algoritma. Yazılımın bir diğer kullanım alanı hapishanelerdeki mahkumların davranışlalarını inceleyerek iyi halden dolayı erken tahliye edilip edilemeyeceğine karar vermek. Çalışma grubu uygulamanın yüzde 91 oranında tutarlı olduğu iddiasında (mavi ekranın kurtarıcı olacağı tek uygulama bu olmalı).
  • Facebook profilinizdeki paylaşımlar ışığında 2015 yılına baktınız mı?
  • Twitter aramaları ve trend takibi konusunda birçok kişi ve kuruma rehberlik eden Tops sitesini Apple 2 sene önce 225 milyon dolara satın almıştı. Bu hafta alınan sürpriz bir kararla Topsy hizmetine son verdi.

  • Google, harita hizmetinde iOS cihazlarda da çevrimdışı (offline) harita desteği vermeye başladı. Böylece seyahat edeceğiniz bölgelerin haritalarını önceden cihazlarınıza yükleyip internet bağlantısına ihtiyaç duymadan kullanılabiliyor ve rota çizilebiliyor (başka bir deyişle yurtdışında data roaming tarifelerinin endişesine düşmek tarih oluyor).
  • Koel kendi lokal müzik stream hizmetinizi oluşturmanızı mümkün kılan ücretsiz bir açık kaynaklı uygulama (bir parça teknik bilgi gerektiriyor).
  • Android sistemli cihaz kullanıcılarının kilit ekranlarını daha işlevsel hale getiren uygulamalara güzel arayüzlü bir örnek daha: defumblr.
  • MIT Üniversitesi selfie’lerinizin ne kadar akılda kalıcı olacağına dair tahmin yapan bir algoritma geliştirdi. Kendi fotoğraflarınız üstünde denemek isterseniz web tabanlı bir aracı da var.

avatar-test

  • Travel Indicator sitesi tatile çıkacaklara son derece faydalı bir rehberlik sunuyor. Bulunduğunuz ülkeyi seçtikten sonra karşınıza çıkan sayfada ilgi alanlarınızı ve beklentilerinizi tanımlıyorsunuz. Denize girmek sizin için ne kadar önemli, alışveriş yapmasanız olur mu, romantik bir seyahat mi istiyorsunuz spor yapmak derdinde misiniz… Seyahat siteleri için güzel bir ilham kaynağı.
  • Dstrux, internetteki çoğu tatsız olayın sebebi olan izinsiz veya yanlış dosya paylaşımlarının önüne geçmeyi hedefliyor. Karşınızdakiyle bir dosyayı paylaşmadan önce bütün yetkileri site ve uygulaması üstünden yönetebiliyorsunuz. Kimler, kaç kere, hangi tarihler arasında açabilir belirlemek mümkün. Hatta karşı taraf ekran görüntüsü almaya çalışırsa ekranı otomatik olarak okunamaz hale getiriyor. Aklınızda olsun.
  • Eczane ve düzenli ilaç kullanan hastalar arasındaki ilişkiyi dönüştürmeyi hedefleyen bir girişim: PillPack.

  • Sosyal medya tabanlı iletişim ve pazarlamada 2016’da kendini hissettirecek 11 trend.
  • Türkiye’de Garanti Bankası ve Turkcell’in birçok uygulamasının arayüz ve kullanıcı deneyimlerini tasarlayan ve 2013 yılında Accenture tarafından satın alınan Fjord yıllık geleneksel tasarım trendleri dosyasını paylaştı. Sanal gerçeklik ve atomizasyon ana akımlardan. Konuyla ilgili kişiler için tartışmasız bir başucu eseri.

  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

21 Yorum

  • ışığın 14 yılda gittiği bir yerdeki gezegenin yaşanabilir olduğunu nasıl anlıyorlar??

  • Hocam faydalı şeyler paylaşıyorsunuz ama kusura bakmayın hatalar giderek artıyor,özellikle yerli medyanın eline düşen paylaşımlarda sıkıntı var. (Yanlış anlamayın hata aramıyorum )

  • Icerik olarak aynı seviyede gitse de yeni formattan sadece ben memnun değilim sanırım. Garanti Bankası desteği ile devam eden bu sitede illa garanti reklamı yapılması serdar bey e yakışmıyor bence. Hatta sırf bu sebepten finans kısmını okumuyorum artık. O eski tadı da alamıyorum kısaca. Bilemiyorum belki benim husnu kuruntum ama kisisel blogda daha samimi daha sıcaktı

    • yine yaşadığımız dünyada ıskaladığımız onlarca gelişmeyi, bilgiyi emek/zaman harcayarak bizlere sundun amirim. Dilerim bu motivasyonun hiç kaybolmaz.

  • Amma bedavacisiniz arkadaş. Adam her hafta kim bilir kac saat harcayip size her hafta olan haberlerin özetini sunuyor. Bunu her tarafta gözünüze reklam sokmadan arada sadece sponsor bankanin yeniliklikerini haber olarak sunuyor hala laf ediyorsunuz. Derledigi bilgiler internette mevcut. Isterseniz kendi vaktinizi ayirarak kendiniz de bulabilirsiniz.

    • Buna bedavacılık denmez. Fikrimi söyledim sadece.Serdar bey’in bu 60 yazılık serisini büyük bir ilgiyle başından beridir takip ediyorum. Kendisi de bu tür bilgileri vermekten gayet memnun. Bu arada vermiş olduğu bilgilerin %70’ini de ben takip ettiğim sitelerden biliyorum. Ama “kişisel yorumunu” merak ettiğim için her seferinde ilgi ile okuyorum.

      Sponsor bankanın bilgilerini vermesi belki bana batıyor olabilir. Ama her yazıda sürekli olarak görmek de hiç hoşuma gitmiyor. Zaten “Garanti Bankası desteğiyle” demekte. Sitenin rengi de garanti’nin rengi. Ayrıca “BONUS” diyerek yeteri kadar “ürün yerleştirme” yapıyor.

      Ben fikrimde ciddiyim. Finans kısmını artık okumuyorum. Ama her geçen gün de ilk baştaki ruhunu kaybettiğini gördüğümü ifade etmek istedim. Buyur linç edecekseniz edin Murat bey.

  • Igor Levit ve Mariana Abramovic ikilisinin yapacağı konser ilgimi çekti. Artık buna ihtiyaç olduğu kesin. Sinema, tiyatro, konser falan derken insanlar icra edilenle ilgilenmek yerine “bunu nasıl paylaşabilirim”, “nasıl paylaşım yaparsam daha çok beğeni veya takipçi alırım” gibi şeyler düşünüyorlar. Umarım yeteri kadar ses getiren bir çalışma/konser olur.

  • “Yapay zeka konusundaki endişeleriyle gündeme gelen Elon Musk, OpenAI girişimine 1 milyar dolar bağışladı.” => Sam, Greg, Elon, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Amazon Web Services (AWS), Infosys, and YC Research toplam 1 milyar dolar bağışlamış.

  • Sırf “feedback” olması için yazıyorum. Yeni sitedeki özetler de en az blogdaki kadar güzel. Aynı ilgi, merak ve beğeniyle okuyorum. Garanti’nin sponsorluğu sebebiyle eklenen bir iki Garanti haberi beni rahatsız etmiyor. Açıkçası, bu konudaki tepkileri anlamsız bir “kıllık” olarak görüyorum.

    Adam saatler harcayıp ortaya bir şey koyuyor, “derleme” de olsa kopyala-yapıştır değil, emek var ortada. Bunun için sponsor bulup biraz para kazanması (ki kazanıp kazanmadığını da bilmiyorum) beni niye rahatsız etsin ki? Mümkünse kazansın, insanlar emeklerinin karşılığını para olarak DA alsınlar. Sen de yap, sen de al.

    Altı üstü, Finans Teknolojileri adlı yeni bir bölüm eklenmiş ve bir iki yerde Garanti Bankasının adı geçmiş diye samimiyet sorgulamak bana komik geliyor. Hem sonra samimiyet nedir yahu? Adam haber yazıyor, gelişmeleri aktarıyor; masal anlatıp şiir okumuyor ki.

    Serdar abi, sadece beğenmeyenler değil, beğenenler de fikir belirtmeli şiarıyla yazdım. Emeğini takdirle karşılıyor, senden çok istifade ettiğimi bildirip teşekkür ediyorum.

  • Serdar bey elinize sağlık, okuyacağız diye bunalıma girdik. Bu konuları ekip ile birlikte mi tarıyorsunuz? Elin gavuru bunları yaparken bizler boş işlerle uğraşmamız acı veriyor. Teknolojiye, bilime, sanata yatırım yapmamız gerektiği her yerden anlaşılıyor.. Bu ülkenin ham maddesi insan olmalıdır. Teşekkürler
    Scott Dinsmore güzel açıklamış konuları ama en sonunu da bana biri açıklayabilir mi ? Gel de konuya bir de buradan bak.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3237080/Entrepreneur-TED-speaker-33-killed-falling-boulder-climbing-Mount-Kilimanjaro-wife-year-long-trip-world.html

  • Amirim, feedlyde takip ettiğiniz siteleri bir gün bizle paylaşırsanız çok güzel olur.:)
    Samimiyet ve Garanti Bankası haberleri tartışması bence fazla irdelenmemeli sonuçta şartlar değişir ve uyum sağlamak herkes için önemlidir.(Blog sahibi içinde, okur içinde)
    Amirim son olarak, pocket dan neden vazgeçemediğiniz minvalinde tamamlayıcı bir evernote yazısını hararetle bekliyorum,selamlar…

  • Kendi sitemde yapmaya çalıştığımın çok daha iyisini haftalık özet olarak burada buldum, takipteyim, mutluyum :)

  • sponsorluğunuzu yapan söz konusu bankanın reklamını daha fazla mı yapıyor gibisiniz. 60. haftadayız özgünlüğünüzü yitirmeyin…

  • Türkiye’de içerik sıkıntısı varken böyle güzel bloglar ne güzel içerikler çıkartıyor bizler için. Bizde bir reklam var diye hemen nasılda çıldırıyoruz yakışmıyor bizlere :)

  • “Ekranlara ilk olarak 1977 yılında gelen bilim-kurgu dizisi Star Trek’teki en meşhur aygıtlarından biri de Tricorder adlı cihazdı.”
    Serdar Bey, Star Trek orjinal seri 1966-1969 arası yayınlanmıştır. 1977’de yayınlanan Star Wars’tır.

    • Doğru söylüyorsunuz. Tricorder Star Trek’teydi ama tarihleri karıştırmışım (daha doğrusu muhtemelen 66 yerine 77 basmışım). Hatayı düzelttim; uyarı için çok teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği