Haftanın Özeti: 60

14 – 20 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Yeni ödeme sistemleri, e-bankacılık hizmetleri ve dahası.

  • Elektronik ödeme sistemlerine yönelik donanım çözümleriyle tanınan Verifone gözünü uygulama dünyasına dikti. Şirket önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde ürün ve hizmetlerini destekleyen bir uygulama çıkartmayı planlıyor. Amaç müşteri ve üçüncü parti çözüm sağlayıcılara yeni seçenekler yaratmak olarak belirlenmiş.
  • Geçtiğimiz hafta süpermarket zinciri Walmart’ın kendi geliştirip kullanıma sunduğu mobil ödeme sisteminden bahsetmiştik. Bu hafta ezeli rakibi Target da QR tabanlı benzer bir mobil ödeme sistemi üstünde çalıştığını duyurdu.
  • Mastercard’ın Masters of Code başlıklı hackathon’u 1 milyon dolarlık ödülün cazibesiyle finans teknolojilerine yönelik yenilikçi fikirler adına güzel bir arşive ev sahipliği yapıyor.
  • Apple ve Samsung birçok alanda dünyanın en büyük pazarı durumundaki Çin’de mobil ödeme çözümü sunmaya başlıyor. Ülkenin kart birliği Unionpay ile yürütülecek işbirliği her iki marka için de büyük bir ciro hareketi anlamına geliyor.
  • Tamamen cep telefonu üstünde çalışan; hiçbir fiziki şubeye sahip olmayan BankMobile 100 bin kullanıcı sınırını geçti. 2016 ortasında hedef 2 milyon kullanıcıyı geride bırakmak. BankMobile uygulaması kullanıcılarına sunduğu birçok yenilikçi işlevle finans süreçlerini kolaylaştırıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=RaChKL8cFec

  • Bankaların mobil uygulamaları ve web siteleri pek çok şeyi yapmamıza olanak sağlıyor ancak özellikle Siri, Cortana ve Google Voice gibi hizmetler sayesinde birçok kullanıcının gündelik alışkanlığı haline gelen ‘sesle yönetim’ konusunda yeterince destek sunmuyorlar. North Side adlı girişim bankanın mobil uygulaması üstünden her türlü işlemi sadece konuşarak gerçekleştirebilmenizi sağlıyor. Menüyü tekrar dinlemek için beklemeye son.

  • XpressTap ise akıllı telefonlarınızla yapacağınız e-ticaret ödemelerinde kredi kartınızla entegre çalışan bir hibrit model geliştirmiş. POS cihazlarındaki temassız ödemenin telefonunuza uyarlanmış hali de diyebiliriz.

  • Peki bütün bu finans teknoloji bir uzaylının gözünden nasıl görünürdü? İzleyelim.

  • Finans teknolojilerinin uygulama alanlarına yönelik eğitim ve simülasyon hizmeti veren bir ‘sanal dünya’: Bankers Lab.
  • Para ve finans teknolojilerine aeon tadında bir bakış.
  • Warren Buffet, 61 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri listesinde 3. sırada yer alıyor. Dünyanın en başarılı yatırımcısı olarak anılmasında kendine has yöntemlerinin payı büyük. Bu yöntemler arasında en bilineni borsada potansiyelinin altında işlem gören şirketlerin hisselerini çok düşük fiyatlardan toplayıp değer kazanıncaya kadar (bazen on yıllarca) beklemek. Benzer vakalardan biri internetten doğan para birim Bitcoin alanında gerçekleşti. 2009 yılında kriptoloji konusunda yazdığı tez sırasında -biraz da meraktan- 27 dolar karşılığında 5.000 Bitcoin satın alan Norveçli Kristoffer Koch son dönemde sürekli Bitcoin haberlerine denk gelince bu yatırımını hatırladı. Aradan geçen zaman içinde yatırımının kur karşılığında -durduğu yerde- 886 bin dolara ulaşmış olması eminiz onu biraz sevindirmiştir. Warren Buffet’ın taktiklerini ciddiye almakta fayda var. Öğretilerini de…

  • Bitcoin 2014’ten bu yana en yüksek değerinde. 400 dolar bandını aşan dijital para birimi 2015 boyunca endişe verici gel-gitler yaşayan yatırımcılarına umut verdi.

bitcoin-index

  • Startups.Watch sitesi Türkiye’nin finans teknolojileri haritasını çıkartmış. Elinizin altında bulunmasında fayda var (büyük versiyonu için görsele tıklayın).

FintechMapv16

  • Finans teknolojileri alanındaki girişimler 2015’te epey yatırım topladı ancak bu durum kimi sektör uzmanları tarafından ‘endişe verici’ olarak yorumlanıyor. Paypal’ın kurucu ortaklarından Max Levchin bu hafta yayınlanan röportajında 2016’da bu alandaki yatırımlarda düşüş yaşanacağını ve değerlemelerin düşeceğini iddia ediyor.
  • Cep Şubesi adlı mobil uygulamasıyla 2 milyondan fazla kullanıcıya sahip Garanti Bankası, elektronik ayrıcalıklarıyla hala tanışmamışlar için bir kampanya başlattı. Bunun için mevcut Garanti Bankası kullanıcıları öncelikle web ve/veya mobil şube ayarlarında görecekleri ‘Arkadaşını Davet Et’ menüsünden kendilerine özel kodu alıyor. Ardından arkadaşlarını bu kodla şubeye davet ediyor. Arkadaşlarının web ya da mobil şubeye giriş yapıp bu kodu girmesi durumunda hem kendileri hem de arkadaşları 10TL kazanıyor.

mgm_kampanya

  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

21 Yorum

  • ışığın 14 yılda gittiği bir yerdeki gezegenin yaşanabilir olduğunu nasıl anlıyorlar??

  • Hocam faydalı şeyler paylaşıyorsunuz ama kusura bakmayın hatalar giderek artıyor,özellikle yerli medyanın eline düşen paylaşımlarda sıkıntı var. (Yanlış anlamayın hata aramıyorum )

  • Icerik olarak aynı seviyede gitse de yeni formattan sadece ben memnun değilim sanırım. Garanti Bankası desteği ile devam eden bu sitede illa garanti reklamı yapılması serdar bey e yakışmıyor bence. Hatta sırf bu sebepten finans kısmını okumuyorum artık. O eski tadı da alamıyorum kısaca. Bilemiyorum belki benim husnu kuruntum ama kisisel blogda daha samimi daha sıcaktı

    • yine yaşadığımız dünyada ıskaladığımız onlarca gelişmeyi, bilgiyi emek/zaman harcayarak bizlere sundun amirim. Dilerim bu motivasyonun hiç kaybolmaz.

  • Amma bedavacisiniz arkadaş. Adam her hafta kim bilir kac saat harcayip size her hafta olan haberlerin özetini sunuyor. Bunu her tarafta gözünüze reklam sokmadan arada sadece sponsor bankanin yeniliklikerini haber olarak sunuyor hala laf ediyorsunuz. Derledigi bilgiler internette mevcut. Isterseniz kendi vaktinizi ayirarak kendiniz de bulabilirsiniz.

    • Buna bedavacılık denmez. Fikrimi söyledim sadece.Serdar bey’in bu 60 yazılık serisini büyük bir ilgiyle başından beridir takip ediyorum. Kendisi de bu tür bilgileri vermekten gayet memnun. Bu arada vermiş olduğu bilgilerin %70’ini de ben takip ettiğim sitelerden biliyorum. Ama “kişisel yorumunu” merak ettiğim için her seferinde ilgi ile okuyorum.

      Sponsor bankanın bilgilerini vermesi belki bana batıyor olabilir. Ama her yazıda sürekli olarak görmek de hiç hoşuma gitmiyor. Zaten “Garanti Bankası desteğiyle” demekte. Sitenin rengi de garanti’nin rengi. Ayrıca “BONUS” diyerek yeteri kadar “ürün yerleştirme” yapıyor.

      Ben fikrimde ciddiyim. Finans kısmını artık okumuyorum. Ama her geçen gün de ilk baştaki ruhunu kaybettiğini gördüğümü ifade etmek istedim. Buyur linç edecekseniz edin Murat bey.

  • Igor Levit ve Mariana Abramovic ikilisinin yapacağı konser ilgimi çekti. Artık buna ihtiyaç olduğu kesin. Sinema, tiyatro, konser falan derken insanlar icra edilenle ilgilenmek yerine “bunu nasıl paylaşabilirim”, “nasıl paylaşım yaparsam daha çok beğeni veya takipçi alırım” gibi şeyler düşünüyorlar. Umarım yeteri kadar ses getiren bir çalışma/konser olur.

  • “Yapay zeka konusundaki endişeleriyle gündeme gelen Elon Musk, OpenAI girişimine 1 milyar dolar bağışladı.” => Sam, Greg, Elon, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel, Amazon Web Services (AWS), Infosys, and YC Research toplam 1 milyar dolar bağışlamış.

  • Sırf “feedback” olması için yazıyorum. Yeni sitedeki özetler de en az blogdaki kadar güzel. Aynı ilgi, merak ve beğeniyle okuyorum. Garanti’nin sponsorluğu sebebiyle eklenen bir iki Garanti haberi beni rahatsız etmiyor. Açıkçası, bu konudaki tepkileri anlamsız bir “kıllık” olarak görüyorum.

    Adam saatler harcayıp ortaya bir şey koyuyor, “derleme” de olsa kopyala-yapıştır değil, emek var ortada. Bunun için sponsor bulup biraz para kazanması (ki kazanıp kazanmadığını da bilmiyorum) beni niye rahatsız etsin ki? Mümkünse kazansın, insanlar emeklerinin karşılığını para olarak DA alsınlar. Sen de yap, sen de al.

    Altı üstü, Finans Teknolojileri adlı yeni bir bölüm eklenmiş ve bir iki yerde Garanti Bankasının adı geçmiş diye samimiyet sorgulamak bana komik geliyor. Hem sonra samimiyet nedir yahu? Adam haber yazıyor, gelişmeleri aktarıyor; masal anlatıp şiir okumuyor ki.

    Serdar abi, sadece beğenmeyenler değil, beğenenler de fikir belirtmeli şiarıyla yazdım. Emeğini takdirle karşılıyor, senden çok istifade ettiğimi bildirip teşekkür ediyorum.

  • Serdar bey elinize sağlık, okuyacağız diye bunalıma girdik. Bu konuları ekip ile birlikte mi tarıyorsunuz? Elin gavuru bunları yaparken bizler boş işlerle uğraşmamız acı veriyor. Teknolojiye, bilime, sanata yatırım yapmamız gerektiği her yerden anlaşılıyor.. Bu ülkenin ham maddesi insan olmalıdır. Teşekkürler
    Scott Dinsmore güzel açıklamış konuları ama en sonunu da bana biri açıklayabilir mi ? Gel de konuya bir de buradan bak.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3237080/Entrepreneur-TED-speaker-33-killed-falling-boulder-climbing-Mount-Kilimanjaro-wife-year-long-trip-world.html

  • Amirim, feedlyde takip ettiğiniz siteleri bir gün bizle paylaşırsanız çok güzel olur.:)
    Samimiyet ve Garanti Bankası haberleri tartışması bence fazla irdelenmemeli sonuçta şartlar değişir ve uyum sağlamak herkes için önemlidir.(Blog sahibi içinde, okur içinde)
    Amirim son olarak, pocket dan neden vazgeçemediğiniz minvalinde tamamlayıcı bir evernote yazısını hararetle bekliyorum,selamlar…

  • Kendi sitemde yapmaya çalıştığımın çok daha iyisini haftalık özet olarak burada buldum, takipteyim, mutluyum :)

  • sponsorluğunuzu yapan söz konusu bankanın reklamını daha fazla mı yapıyor gibisiniz. 60. haftadayız özgünlüğünüzü yitirmeyin…

  • Türkiye’de içerik sıkıntısı varken böyle güzel bloglar ne güzel içerikler çıkartıyor bizler için. Bizde bir reklam var diye hemen nasılda çıldırıyoruz yakışmıyor bizlere :)

  • “Ekranlara ilk olarak 1977 yılında gelen bilim-kurgu dizisi Star Trek’teki en meşhur aygıtlarından biri de Tricorder adlı cihazdı.”
    Serdar Bey, Star Trek orjinal seri 1966-1969 arası yayınlanmıştır. 1977’de yayınlanan Star Wars’tır.

    • Doğru söylüyorsunuz. Tricorder Star Trek’teydi ama tarihleri karıştırmışım (daha doğrusu muhtemelen 66 yerine 77 basmışım). Hatayı düzelttim; uyarı için çok teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği