Haftanın Özeti: 59

7 – 13 Aralık 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

  • 1883 doğulmu İsveçli Alfred Nobel, Rusya’ya silah satarak zengin olan daha sonra iflas eden bir babanın oğlu. Kimya eğitimi aldıktan sonra nitrogliserin üstünde yürüttüğü çalışmalarda bu maddenin patlayıcı gücüne kafayı takarak çalışmalara başlar. Ancak deneylerden birinde küçük kardeşi dahil 4 kişinin ölümüne sebep olur. Şehirdışına taşıdığı yeni laboratuvarı da büyük bir patlamayla yerle bir olur. Sonunda bugün dinamit diye adlandırdığımız patlayıcıyı icat ederek yüzbinlerin ölümüne ‘vesile olur’. Öldüğünde gazetelerin ‘Ölüm tüccarı öldü’ başlığı attığı Alfred Nobel vasiyetinde duyduğu pişmanlıktan ötürü mirasının bilimsel çalışmaları ödüllendirmek için kullanılmasını ister. Böylece ortaya Nobel Ödülü çıkar. Türkiye’den bu ödülü kazanan ilk kişi 2006 yılında (komitenin tanımıyla ”Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan”) Orhan Pamuk olmuştu. Bu yıl da kimya dalındaki ödülü DNA onarımı çalışmasıyla aralarında Aziz Sancar’ın da bulunduğu bir ABD’li grup almıştı. Ödülün töreni ve takdimi bu hafta gerçekleşti. Sancar Nobel Kimya Ödülü sahibi olarak evine döndü.

https://www.youtube.com/watch?v=Bfs2x9-UVa4

  • Elon Musk’ın uzay teknolojilerine yönelik girişimi SpaceX 19 Aralık tarihinde Falcon 9 roketini denemeye hazırlanıyor.
  • 11 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola virüsüne karşı geliştirilen bir aşı kullanım onayı aldı. Aşı enjekte edildikten sonra 24 saat içinde virüsü hapsederek çoğalmasını durduruyor.

  • Google’ın 2014 yılında iğnesiz kan testi yapabilen bir cihaz için patent başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Bu buluş özellikle kan şekeri ölçümü yapması gereken diabet hastalarında işe yarayacak.

Googles_wearable_needle-free_blood_draw

  • Vücudumuzdaki arazlardan doğan ağrıları dindirme konusunda ilaç tabanlı çözümler hayli gelişti ve çeşitlendi ancak hepsinin ortak sorunu ağrıya odaklanmak yerine bütün vücuda sızmak zorunda kalmaları. Warwick Üniversitesi’nden bir grup geliştirdiği şeffaf bir bantla ağrı kesici maddeyi sadece ağrıyan bölgeye uygulamayı mümkün kıldı. Bant yapıştırıldığı bölgede 12 saat etkisini koruyor ve 10 kat daha hızlı etki ediyor.

  • Bir başka bant teknolojisiyse MIT Üniversitesi’nden geldi. ‘Geleceğin yara bandı’ olarak tanıtılan buluş elektronik hidrojel tabanlı bir yapıya sahip. Üstünde bulunan elektronik algılayıcılar sayesinde yapıştırıldığı bölgenin ateşini, ağrı seviyesini ve benzeri göstergelerini takip ederek ona göre hedefli ve tam dozunda ağrı kesici zerk ediyor.

  • Beyindeki dopamin salgısının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan Parkinson hastalığı kişilerin hareket yeteneklerini kısıtlayarak yaşam kalitelerini düşürüyor. Buffalo Üniversitesi’nden bir grup bilimci beyin hücrelerinin dönüşümünü engelleyen kilit bir bileşen üstündeki çalışmalarında bu hastalığa yönelik tedavi umutlarına bir yenisini daha ekledi. Kullanılan teknikte yeni dopamin nöronlarının oluşumu tetiklenebiliyor.

Feng-dopamine-HI

  • MIT Üniversitesi kanser tedavisine yönelik yürüttüğü bir çalışmada üç tel mikroRNA birleşimiyle farelerin tümörlerini alt etmeyi başardı.
  • Newcastle Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma pankreastaki yağlanmada 1 gramlık azalmanın dahi tip 2 diyabeti tersine çevirdiğini ortaya koydu. Deneydeki hastaların pankreas yağlanmasını azaltmak için -kamuoyunda mide kelepçesi olarak da bilinen- gastrik bypass ameliyatı uygulanmış. BONUS BİLGİ: Dünya nüfusunun yüzde 9’u tip 2 diyabet (şeker) hastası. Temel sebebiyse pankeastaki yağlanma yüzünden insülin üretimini engellemesi.
  • Stanford Üniversitesi’nde beyin üstüne çalışmalar yürüten Russell Poldrack 1,5 yıl boyunca beyninin MRI filmini çekerek çalışma sistematiği konusunda ilginç sonuçlara ulaştı. Çalışmanın en keyifli sonuçlarından biri ruh hallerinin, yemek ve içeceklerin beyinde nasıl yansıdığına dair aşağıda izleyebileceğiniz ilginç video oldu (Poldrack ayrıca topladığı bütün verileri başkalarının da çalışma yürütebilmesi için blogunda paylaştı).

  • Imperial College London tarafından yürütülen bir çalışmada soktuğu canlılara sıtma virüsü bulaştıran sivrisineklere yapılan genetik müdahaleyle kısırlaştırılarak mücadele edilebileceği ortaya çıktı. Dişiler üstünde etkili olan bu yöntemde birkaç kuşak içinde bu canlıların soyu ‘kurutulabilecek’. BONUS BİLGİ: (1) UNICEF’in raporuna göre dünya genelinde 600 milyon sıtma hastası var ve yüzde 90’ı Afrika’da olmak üzere her yıl 1 milyon kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybediyor (2) Dünyada 3 bin 400 çeşit sivrisinek bulunuyor ve bu yöntem şimdilik sadece sıtma bulaştıran yüzlerce örnekten birinde etkili (3) kan emen sivrisinekler sadece dişiler. Bunu da yumurtlayabilmek için yapıyorlar. Aşağıdaki videoda bir dişi sivrisineğin ‘avına’ yerleştikten sonra deriyi delerek girişi, içeride damaryolunu buluşu ve göbeğini doldurmasını gözlemleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=CjHm2zKiTs0

  • Çin’in fosil yakıt tüketimi o kadar büyük ölçekte ki, güneş, rüzgar, su gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına küçük bir miktarda eğilmesi dahi dünya ölçeğinde etki yaratıyor. Stanford Üniversitesi’nin son çalışmasına göre ülkenin bu alandaki çabası 2015 yılında karbon emisyonunun yüzde 3,9 oranında gerilettiği tahmin ediliyor.
  • 3,3 milyar dolarlık tarım endüstrisine sahip Yeni Zelanda’da Şubat ayında tespit edilen bir meyve sineği, tarihte eşine az rastlanır bir mücadeleyi tetikledi. En zararlı haşerelerden kabul edilen bu meyve sineği türünün kökü çoğalamadan kazındı. Ancak istatistik açıdan düşündürücü sonuçlarla: toplamda 14 sineği öldürmek için 9 milyon dolar harcandı.
  • Guinness Rekorlar Kitabı’na ‘Dünyanın en hızlı satan teknolojik ürünü’ olarak geçen Microsoft’un Kinect adlı kamerası aslen vücut hareketlerini tespit ederek xbox oyun konsoluna yansıtmak için geliştirildi. Kodlarının çözüm geliştiricilere açılmasının ardından birçok farklı kullanıma sahne olan cihazın son faydası röntgen cihazlarına oldu. St. Louis / Washington Üniversitesi’nin Kinect ile röntgen cihazını birleştirdiği sistemde x ışınlarına maruz kalacak hastaların öncelikle beden kütlesi ve özellikleri tanımlanıyor. Böylece özellikle küçük yaştaki hastalara daha düşük dozda ışın vererek olumsuz etkiler en aza indirgenmiş oluyor. Aynı sistem çekim sırasındaki hareketlerin görüntüyü bozmasının da önüne geçiyor.

1401831-product_001

  • UCLA Üniversitesi dünyanın ilk yaralanma simülatörünü geliştirdi. ABD Ordusu’nda görev yapan sağlık ekiplerinin eğitimi için geliştirilen sistem farklı tipteki yaralanmaları sanal olarak canlandırıp hekimlerin ve ilkyardım ekiplerinin müdahele seçeneklerine yönelik pratik yapmasını mümkün kılıyor.

  • (Hollanda) Eindhoven Teknoloji Üniversitesi sadece 2mm çapında bir ısı sensörü geliştirdi. Cihaz ihtiyaç duyduğu enerjiyi radyo dalgalarını dönüştürerek üretebiliyor. Böylece herhangi bir pile ihtiyaç duymadan sonsuza kadar çalışabiliyor. Cihazın özellikle yeni nesil akıllı binalarda iç ve dış sıcaklığın daha hassas ölçümü (dolayısıyla daha verimli ısıtma / soğutma sistemleri) için kullanılması hedefleniyor.

2013_0117_BC

  • Rusya bu hafta Akdeniz’de konuşlanan Rostov-on-Don adlı denizaltısından fırlattığı Kalibr füzeleriyle Suriye hedeflerini vurdu. Alçak irtifadan ilerleyebilen ve nükleer başlıkla güçlendirilebilen uzun menzilli bu roketler sualtından da fırlatılabiliyor. ABD Ordusu bu roketlere karşı duyduğu endişeden dolayı Washington’a JLENS adlı hava savunma sistemini kurmuştu. Rusya saldırıya yönelik görüntüleri de paylaştı.

  • General Dynamics tarafından ABD Deniz Kuvvetleri için tasarlanıp üretilen USS Zumwalt bu hafta Atlantik Okyanusu’nda suya indirildi. ABD’nin şu ana kadar ürettiği en büyük savaş gemisi olma unvanına sahip seriden 3 adet üretilecek. Zumwalt serisi gemiler tasarımı ve kullandığı kompozit tasarım sebebiyle radara yakalanma riskini de düşürüyor.

  • Japonya’nın en büyük güvenlik şirketi Secom tarafından geliştirilen ve bu hafta satışa sunulan drone (insansız hava aracı) belirlenen alanları davetsiz misafirlere karşı koruyor. Dolayısıyla dünyanın ilk güvenlik drone’u unvanını taşıyor. Bağlı olduğu sensörlerden yabancı bir cisim, araç ya da canlı girişi olduğunu fark eden drone otomatik olarak kalkış yaparak ‘şüphelinin’ etrafına gidiyor, uyarıyor ve merkeze rapor ediyor (6.500 dolar).

  • Sıradışı tasarımıyla dikkat çeken Fleye adlı drone ‘dünyanın en güvenli kişisel drone aracı’ olma iddiası taşıyor. Tasarımı normalde açıkta kalan pervanelerini kapattığı için olası yaralanmalar engellenmiş. Çift çekirdekli bir işlemci üstünde çalışan Linux tabanlı yapay zekası açık kaynaklı platformuyla herkesin uygulama ve hizmet geliştirmesine olanak sağlıyor.

  • 20 yıldır insansız hava aracı geliştirmek için çabalayan Hindistan Ordusu ürettiği 4 prototipin de düşerek parçalanması sonucu programı iptal ettiğini açıkladı.

maxresdefault

  • 2015 sonuna doğru satışa sunulması hedeflenen sanal gerçeklik gözlüğü HTC Vive‘ın çıkışı 2016 yılının Nisan ayına kaldı. Geliştiriciler için üretilecek 7 bin cihazlık özel seri yeni yılın ilk haftalarında dağıtılmaya başlanacak.

htc_vive_white

  • 6S modelinin kokusu eskimeden Apple tutkunları iPhone 7’nin derdine düştü bile. Henüz ortada pek bir detay yok ancak tahminlerden biri kulaklık çıkışının kaldırılacak olması. Muhtemelen bluetooth destekli alternatiflerin ya da şarj için kullanılan iPhone’a has lightning yuvasını kullanacak yeni modellerin mümkün kılacağı bu cesur adım kulaklığa yüzlerce lira yatırım yapmışların sinirlerini şimdiden gerdi.
  • Apple’ın bu hafta tanıttığı iPhone kılıfı, pil ömründen dert yananlara merhem olmayı amaçlıyor. iPhone 6 ve 6S serisi için 25 saat pil ömrü vaat eden kılıf Smart Battery Case adıyla 100 dolardan satışa sunuldu. Çok çirkin değil mi?

  • Finlandiya Aalto Üniversitesi Steorn adlı bir sistem üstünde çalışıyor. Ücretsiz ve sonsuz enerji yaratan bir teknoloji. Erke Dönergeci gibi de değil üstelik ;) Detayları sitesinde.

  • 9 ülkeden cep telefonu kullanıcılarıyıla yapılan anket sonucu ortaya çıkan Ericsson Consumer Lab’in geleneksel araştırması yayınlandı (PDF). 2016’yı şekillendirecek 10 ana akımın ortaya çıktığı raporda ilgi çekici alt başlıklardan biri de yapay zeka uygulamalarının kullanıcıları cep telefonlarından ‘kurtaracağı’ oldu. Kısıtlı pil ömrü, sürekli elde tutma ihtiyacı gibi kısıtlar yüzünden konuşarak iletişim kurulabilen yapay zeka hizmetleri cihazlara olan ihtiyacımızı azaltacak.
  • Sinematik gerçeklikte sanal gerçeklik sunacağı iddiasını taşıyan ve başta Google olmak üzere birçok ünlü yatırımcıdan 600 milyon dolar yatırım alan Magic Leap bu hafta 847 milyon dolar daha yatırım aldığını açıkladı. Yatırımcıların kim olduğunun belirtilmediği anlaşmayla daha kamuoyuna anlatılmamış bu girişim 4,3 milyar dolar değere ulaştı.
  • Akıllı saatler neredeyse her elektronik markasının ilgi alınına dönüşmüş durumda. Ancak hepsi bir akıllı telefona ihtiyaç duyuyor. Omate Rise tek başına da yeterince akıllı bir saat olma iddiasıyla çıktığı fonlama turunda ihtiyaç duyduğu bedelin neredeyse 8 katını toplayarak bu konudaki boşluğun altını çizmiş oldu (Android 5.1 işletim sistemi kullanıyor ve istendiği zaman bir iPhone ya da Android cihazla da senkronize kullanılabiliyor).

  • Mashable sitesi tüm zamanların en iyi 100 iPhone uygulamasını seçti. Birinci sırada Instagram var!
  • DİKKAT: Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

18 Yorum

    • amirim bir de elon musk ile ilgili proje için, türkiye’de itü’den birkaç öğrenci de bu firmanın açtığı yarışmada belli bir dereceye girmişler ve gitmek için uçak bileti sponsoru arıyorlarmış. geçen gün cnn türk’te görmüştüm, not olarak düşmek istedim.

  • Her hafta bu blogu okumak guzel, Garantiyede tesekkurler her ne kadar fazladan finans bolumu eklenmis olsada:) 2 ya da 3 saat zamanimi ayirarak hem keyif aliyorum hem de dunyayi takip edebiliyorum. Cok yasa M. Serdar Kuzuloğlu.

  • Guinness Rekorlar Kitabı’na ‘Dünyanın en hızlı satan teknolojik ürünü’ olarak geçen Microsoft’un Kinect demissiniz. Fakat Kinect Guiness’n Rekorlar Kitabina “Fastest-selling gaming peripheral” olarak gecti.

  • Buralar Garanti’yle yeşillenince okumayı bıraktık biz. Ölümsüzlüğün reçetesi yazılsa ne!?

  • Amirim, şu favicon’u değiştirseniz ne güzel olur. çoklu sekme ortamında favicon’a bakıp bu donanımhaber sayfası diyerek döne dolaşa tüm sekmelerde dünyanın hallerini arıyoruz. (çoğul konuşayım da etkili olsun)

  • İncil diye yanlış olarak çevrilen kelime “Bible” yani Kutsal Kitap olarak çevrilmeli. Zira okunan ayetler Eski Ahit’ten yani Tevrattan. Hristiyan Kutsal Kitap’ı Eski Ahit (Tevrat-Zebur) ve Yeni Ahit (İncil) şeklinde iki kısımdır.

  • Serdar bey, özetlerin içeriğini oluşturan maddeleri sosyal mecralarda paylaşabilmek mümkün olsa keşke.

  • Selam Amirim,

    Silah teknolojileri ile ilgili paylaşımlarına bayılıyorum, ayrı bir sayfa olarak keşke daha geniş yer ayırmanı çok isterdim.

    Bazı derlemeleri okumadan geçiyorum ama teknoloji, silah oyun ve yazılımlarla olanı tane tane okuyorum. Naçizane bir görüş daha bunları video ortamında webrazzi de haftanın özetinde olduğu gibi bir içerik sunabilirsen bayağı izlenir diye düşünüyorum abi.

    Tabi ki okuması daha güzel.

  • akla hayale gelmedik bilimsel uğraşlarla insanlığa bir fayda sağlamaya çalışan başka ülkelerin üniversitelerini görünce, bizim üniversitelerde sabahtan akşama kadar ne yapıyorlar acaba diye düşünüyorum. yere göğe sığdırılamayan bir odtü, itü, hacettepe vs vs . Buralarda gün boyu ne yapıyorlar acaba bilmeyen biri olarak soruyorum arkadaşlar?

  • New York Times’ın kitap listesine göz atmadan önce acaba hangi kitapları seçmişlerdir diye bir düşündüm. Sonra kendi listemde yer verdiğim kitapları gözümün önüne getirdim. En azından iki tanesi benzer çıktı. Harper Lee’nin Tesbih Ağacının Gölgesinde isimli kitabının New York Times’ın listesinde yer almıyor olması beni şaşırttı. Trendeki Kız (The Girl on the Train) ve M Train (M Treni) kitaplarını görmek ise beni şaşırtmadı.

  • Hindistan Ordusunun iptal ettiği insansız araç projesindeki araç; Interstellar filmindekine çok benziyor. Hatta filmdeki araçta Hindistan üretimiydi.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği