Genel Gündem
Türkiye ve dünyadan güncel haberler.
- 10 Ekim Cumartesi günü Ankara / Sıhhiye Meydanı’nda KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin organizasyonuyla Barış Mitingi düzenlenecekti. Ancak etkinlik alanına ulaşamadan farklı şehirlerden gelen katılımcıların toplandığı alanda iki ayrı canlı bomba ile gerçekleştirilen terör eylemi sonucu (bu satırların yazıldığı an itibariyle) 95 kişi öldü, 186 kişi yaralandı. Ankara Katliamı olarak anılan eylemin metal bilyelerle güçlendirilmiş TNT ile gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Failleri henüz belli değil. İçişleri Bakanı Selami Altınok “Güvenlik açığıyla ilgili hiçbir şey söz konusu değildir” şeklinde açıklama yaptı. Hükümet 3 günlük yas ilan etti. Saldırı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybına sahne olan terör eylemi olarak tarihe geçti. EK BİLGİ: Aşağıdaki videoda kayda geçen söz konusu patlamanın hemen öncesinde söylenen “Bu meydan kanlı meydan / Ok fırladı çıktı yaydan” dizeleri ünlü Ozan Ruhi Su’yun yine Türkiye tarihinin en kanlı gizemlerinden 1 Mayıs 1977 olayları için yazdığı Ellerinde Pankartlar adlı türküden.
- Eylemin ardından Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Twitter ve Facebook’a erişim sorunları yaşandı. Twitter yaptığı açıklamada olayı doğruladı ve üstünde çalıştıklarına belirtti.
Türkiye'de bir çok yerde Twitter'a erişim sorunu haberleri alıyoruz. Sorunu araştırıp erişimi tekrar sağlamayı umuyoruz.
— Global Government Affairs (@GlobalAffairs) October 10, 2015
- Bu hafta Nobel Ödülleri sahiplerini buldu. Kimya dalındaki ödülü DNA temelli bir çalışmaya imza atan (ve bir üyesi Türkiye kökenli Aziz Sancar olan) üçlü grup kazandı (detaylarını Bilim kategorisinde okuyabilirsiniz). Sancar’ın etkisiyle yerel gündemimizde -haklı olarak- gölgede kalan diğer iki önemli ödül daha vardı. İlki Arap Baharı’nın fitilini ateşleyen Tunus halk hareketindeki çabasından dolayı Tunisian National Dialogue Quartet’e (Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü) verilen Nobel Barış Ödülü oldu. 2010’da başlayan sözkonusu ayaklanma sonucu Başkan Zine El Abidine Ben Ali Ocak 2011’de istifa etmek zorunda kalmıştı. Ülkenin demokrasiye geçişinde önemli rol oynayan heyet Genel İşçi Sendikası, Sanayi Konfederasyonu, Zanaatkar Birliği, İnsan Hakları Kuruluşu ve Tunus Barosu avukatlarından oluşuyor. Nobel Edebiyat Ödülü ise Belaruslu (Beyaz Rusya) Gazeteci – Yazar Svetlana Alexievich‘in oldu.
- Ne yazık ki Nobel Barış Ödülü her zaman böyle değerli isimlere gitmiyor. Tarihinde ırkçılara, hırsızlara, yolsuzlara dahi verildiği olmuş. Onları da National Geography derlemiş.
- Madrid’deki Polytechnic Üniversitesi’nden Profesör Morris Villaroel, boynuna asılı bir küçük kamerayla 30 saniyede bir önündeki her şeyi kaydediyor ve defterine yaşadığı güne dair önemli her detayı not ediyor. Geçen sene aldığı Narrative Camera ile bu iki uğraşı kolayca birleştirmeyi başarmış. En önemli ayrıntı bu çabayı 5 senedir sektirmeden sürdürmesi.
- Fotoğrafçı Jeremy Dreier NASA’nın 1961 ile 1972 yılları arasında gerçekleştirdiği Apollo görevine ait fotoğraflarını dijital tekniklerle renk düzeltme (color correction) işlemine tabi tuttu. Ortaya ‘bu zamana kadar diğer kareler için bu renk düzeltme işini neden kimse akıl edememiş?’ dedirten sonuçlar çıktı.
- Büyük şehirlerin en büyük çilelerinden trafiğe karşı en sık başvurulan çözüm ‘şerit genişletmek’. Dünyanın en çok aracına sahip ülkelerinden Çin de bu konuyu en baştan çözerek 50 şeritli otoyol yapmış. Sonuç: trafik yine kilit! EK BİLGİ: Ülkede 2010 yılındaki bir trafik sıkışıklığı 120km boyu araç kuyruğu oluşturmuş ve 12 günde açılmıştı.
- The Economist dergisinin ‘ölüm endeksi’ araştırması ölmek için en ‘iyi’ yerleri araştırdı. Sağlık hizmetleri, insan kaynakları, bakım alabilme yeteneği ve toplumun kabulü gibi bir dizi seçenek doğrultusunda ölmek için en iyi ülke İngiltere olarak ortaya çıktı. Listenin sonunda Irak yer alıyor (Türkiye 47. sırada).
- Dünyanın dertleri nüfusuyla birlikte artıyor. Ancak kuraklıktan sağlığa milyarları tehdit eden bu risklerin çözümüne kafa yoran çok az kişi var. Bunlardan biri kendi buluşu enerji içeceğiyle 4 milyar dolarlık servetin sahibi olan Hindistanlı Manoj Bhargava. Kendisi servetinin yüzde 99’unu Billions in Change adını verdiği harekete aktarmış. Dünyanın en iyi fonlanan ARGE tesislerinde deniz suyunu içilebilir hale getiren, birkaç dakika pedal çevirerek saatlerce bedava elektrik yaratan nice icadın hayata geçmesini sağlamış. Kesinlikle incelenmesi gereken bir gizli mucize.
https://www.youtube.com/watch?v=YY7f1t9y9a0
- Son dönemde okuduğum en etkileyici yazılardan biri Türkçeye çevrilmiş. Mutlaka okuyun derim.
Yorumunuz: