Haftanın Özeti: 50

5 – 11 Ekim 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

  • Haftanın şüphesiz en önemli gelişmelerinden biri 1946’da Mardin’de doğup İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan ve Mardin’in Savur ilçesindeki zorunlu hizmetinin ardından bilimsel çalışmalarına ABD / Kuzey Carolina Üniversitesi’nde devam eden Aziz Sancar‘ın kimya dalında Nobel Ödülü alan grup içinde yer almasıydı. Yazar Orhan Pamuk’un ardından Nobel alan ikinci Türk olan Sancar bir diğer açıdan Nobel kazanan ilk Türk Bilimci oldu. Canlıların kaynak kodu olarak tanımlanabilecek DNA’nın kendini onarma mekanizmasına yönelik keşfiyle Aziz Sancar kanser tedavisinde kemoterapiyi tarihe gömebilir. Ödülü alana kadar varlığından bile haberdar olmadığı bu bilimciyle gurur duymayı tercih etmeyip klasik tartışmalara gömülenler de şaşırtmadı; Aziz Sancar Türk müdür, Türk denebilir mi, Türkiye’nin mi başarısıdırYengeç sepetinden tanıdık hikayeler. Aklımızda kalması gereken şey Anadolu’nun küçük bir ilçesinde doğan bir Türkün, dünyayı değiştirecek buluşlara imza atabilen birine dönüşebilme ihtimalidir.

  • Nörobilimciler süperbilgisayar ortamında fare beynini uyarlamayı başardı. The Blue Brain Project grubu tarafından gerçekleştirilen çalışmada bir milimetrekübün üçte biri hacimde 40 milyon sinapsla bğalı 30 bin nöronluk bir beyin dokusu dijital olarak yaratılmış oldu.

  • McGill Üniversitesi tarafnıdan yürütülen bir araştırma diabet, kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların büyük oranda baba ya da büyükbabadan miras alındığını ortaya çıkardı. Babanın hayatı boyunca yiyecek, uyuşturucu, zehirli gıda tüketimi gibi bütün alışkanlıkları çocuklarının sağlık standartlarını tanımlıyor. Sonuca dair ilginç ayrıntılardan biri, bu mirasın sıklıkla ikinci kuşakta çıkıyor olması. Özetle yarın yaşayacaklarınızı görmek için dedelerinize bakmakta fayda var.
  • Cihaz şarj etme konusu hayatın mecburi rutinleri arasına girdi. Hepimizin günlük şarj etmesi gereken en az 1 cihazı var. Tylt Energi adlı şarj istasyonu tek bir adaptör üstünden 5 cihazı şarj etmenizi sağlıyor. Şarj ünitesi bağladığınız cihaza en uygun voltaj ve amperi de kendisi otomatik ayarlayarak daha verimli ve hızlı şarj olmalarını sağlıyor. Hatta kendi içinde özel bir güç bankası (power bank) dahi barındırıyor. 65 dolar.

  • Mobil cihazları sağlıklı kullanabilmek için pili tamamen bitmeden şarj etmemeli, gece şarjda takılı tutmamalı, arka planda çalışmaya devam eden gereksiz uygulamaları kapatmalı, markasız şarj adaptörleri kullanmamalı, wifi, lokasyon, bluetooth bağlantılarını kapatmalıyız. Peki bunlar sahiden doğru mu? Lifehacker cevaplıyor.
  • Giyilebilir cihazlar alanındaki en popüler markalardan Jawbone’un CEO’su Hosain Rahman bu hafta katıldığı bir konferansta şirketinin artık bir donanım şirekti olmadığını; ana işlerinin yazılım ve veri bilimi olduğunu belirtti. Öte yandan Jawbone yakında ‘yutulabilir’ bir cihazla adından söz ettirmeyi hedefliyor. Piyasaya sürülecek yeni ‘yutulabilir’ cihazların organlarımızın işleyişiyle ilgili bilgiler toplayarak raporlaması bekleniyor.
  • Disney’in yeni arttırılmış gerçeklik uygulaması dijital kuşağın çocuklarını ellerindeki teknolojik cihazlarla yeni bir eğlence formuyla tanıştırıyor.

  • Adobe kullanıcı deneyimi tasarımcılarına yönelik web sitesi ve mobil uygulama tasarlama konusunda son derece pratik ve yetenekli ürünü Project Comet‘i tanıttı. Önümüzdeki sene kullanıma sunulacak.

  • ABD’nin yüksek teknoloji kullanan savunma sistemlerini geliştiren DARPA’nın ElectRx projesi insan bedeninin kendi kendini onarmasını hızlandırmayı hedefliyor. Nano ölçekteki cihazlar (aynen kalbin belirli kaslarına elektrik vererek kastıran yapay kalp cihazları gibi) yaralı organ ya da dokuları elektrik akımlarıyla tedavi ediyor.

ElectRx Infographic - December 2014

  • Senelerce bütün trendlere ve tehditlere kulaklarını tıkayan Blackberry tepetaklak gidişini bir türlü toparlayamıyor. Son (ve epey geç kalmış) olarak Priv adlı modeliyle Android işletim sistemine sahip bir model piyasaya süren marka yine umduğunu bulamayacak gibi görünüyor. CEO John Chen yaptığı açıklamada fazla ısrarcı olmayacaklarını ve cep telefonu üretiminden tamamen çekilebileceklerini belirtti. EK BİLGİ: Blackberry’nin işletim sistemi olarak pazar payı yüzde 0,3‘e inmiş durumda.

  • Microsoft, ABD / New York’ta düzenlediği bir basın toplantısıyla Lumia serisine ait 950 ve 950 XL kodlu iki yeni model daha tanıttı. Windows 10 işletim sistemi ve yeni nesil USB-C bağlantısı kullanan cihazlar hızlı şarj özelliğine ve 4K video kaydedebilen 20 megapiksel kameraya sahip. 950 5,2 inç, 950 XL ise 5,7 inç ekrana sahip. Cihazlar 549 ve 649 dolardan satışa sunulacak.

https://www.youtube.com/watch?v=snEIjWR4lQw

  • Microsoft’un esas bombasıysa Surface Book adlı taşınabilir bilgisayar oldu. Cihaz özel kalemiyle çizim modunda da kullanılabilen -ayrılabilir- 13,5 inçlik ekrana sahip. 1.500 dolar fiyatla satışa çıkan bilgisayar şirketin bu alandaki ilk ürünü olarak da dikkat çekiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=XVfOe5mFbAE

  • 2013 yılında kurulan Light adlı San Francisco merkezli girişimin L16 kodlu kamerası fotoğraf tutkunları için yepyeni bir sayfayı aralamaya hazırlanıyor. 1.300 dolarlık ön sipariş fiyatıyla ucuz sayılmaz. Ancak teknik özelliklerine bakınca lens tasarrufuyla dahi tek başına makul bir seçenek gibi görünüyor. L16, isminde de ipucunu verdiği gibi gövdesinde 16 farklı lens barındırıyor. DSLR cihazlara olan ihtiyacınızı kaldıracağını söyleyecek kadar da iddialı. 35, 70 ve 150mm çaplı lenslerden oluşan set 5 inçlik LCD ekrandan takip edilebiliyor. Formu da oldukça sıradışı.

L16-FOREST-FLARE-1

  • İnsansız hava araçları yaygınlaştıkça onlardan rahatsızlık duyanlar da artıyor. Özellikle ABD’de tepelerinde uçan İHA’ları tüfekleriyle indirmeye çalışanlar yeni bir akım başlatmış durumda. Ancak bu da başka güvenlik endişelerini gündeme getiriyor. Blighter şirketinin AUDS adlı çözümü konuyu radyo sinyalleriyle çözüyor. Top benzeri silah önce etkisiz hale getireceği İHA’ya kilitleniyor, ardından kumanda sistemini bozacak radyo dalgaları gönderiyor. Sonuçlar kesin ve net.

  • İHA konusunda bir diğer önemli gelişme ABD’nin havacılık sektörünü düzenleyen FAA kurumunun insansız bu tip araçlara karşı havaalanlarını koruma adına 8km çaplı güvenlik alanı oluşturacak yaptırım ve elektronik koruma sistemini duyurmasıydı. Bunun kısa sürede küresel bir standarda dönüşmesi olasılık dahilinde.

9 Yorum

  • Aziz Sancar, defalarca Türk’üm demesine rağmen sadece Türkiye’de ‘Türkiye kökenli’ iması var. Bu ısrar sizin tarafınızdan da sürdürülmüş neden? Kişinin kendi beyanıda önemli değil artık sanırım? Sizin çizdiğiniz çerçevelere girmeyen kişilere de faşist yaftası yiyor. Biraz dikkat bence, en azından kişilerin kendi beyanına saygı duyulması gerekiyor.

    • Sanıyorum Bilim / Teknoloji kategorisinde konuyla ilgili kısmı okumadan bu yorumu yaptınız. Zira orada bizzat bu konudan bahsediyordum zaten. İki alıntı yapayım ilgili yazıdan:

      “Yazar Orhan Pamuk’un ardından Nobel alan ikinci Türk olan Sancar bir diğer açıdan Nobel kazanan ilk Türk Bilimci oldu”.

      “Ödülü alana kadar varlığından bile haberdar olmadığı bu bilimciyle gurur duymayı tercih etmeyip klasik tartışmalara gömülenler de şaşırtmadı; Aziz Sancar Türk müdür, Türk denebilir mi, Türkiye’nin mi başarısıdır… Yengeç sepetinden tanıdık hikayeler. Aklımızda kalması gereken şey Anadolu’nun küçük bir ilçesinde doğan bir Türkün, dünyayı değiştirecek buluşlara imza atabilen birine dönüşebilme ihtimalidir.”

      (https://www.dunyahalleri.com/haftanin-ozeti-50/3/)

  • histography, chrome ve safari dışındaki tarayıcılarla çalışmıyor ve bende ikisi de mevcut olmadığından bakamadım:)

  • Gmail içinde boyuta göre postaları listeleyen yazılıma ihtiyaç yok ki! üstelikde ücretli. mesela 10 mb tan daha büyük postaları aramak istiyorsanız arama kutusuna larger:10M yazıp enter’a basmanız yeterli.

  • Biraz fazla tepki veriyor olabilirim ama röportajı yapanın ”Makaleleriniz var mı? Çalışmalarınız var mı?” sorularını ödülü almış insana sorması size de garip gelmedi mi?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği