Haftanın Özeti: 50

5 – 11 Ekim 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’da altışar bin genç arasında gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucuna göre teknoloji hafızamızı zayıflatıyor. Katılımcıların üçte biri en temel konuları dahi hatırlamak için bilgisayarlarına başvurmak zorunda kalıyor. Örneğin İngiltere’deki katılımcıların sadece yüzde 45’i ev telefonunu ezbere biliyor. Çocuklarının telefonunu bilenlerse sadece yüzde 29 olarak çıktı.
  • 1,3 milyonluk Estonya dünyanın teknolojiyle en haşır-neşir ülkelerinden biri. Ülke hayata geçirdiği son düzenlemeyle internet girişimcilerine elektronik oturma hakkı vermeye başladı. Şimdiden 5 bin 500 kişi bu kapsamda kabul edildi; 20 bin kişi (girişim) de sırada bekliyor.
  • Google’ın amiral gemisi olan arama hizmetinin başındaki isim Amit Singhal bu hafta düzenlenen bir konferans kapsamında yaptığı konuşmada bu yaz Google’da mobil cihazlarla yapılan aramaların masaüstü cihazlarla yapılanları ilk defa geçtiğini duyurdu. Bu istatistik 6 inç ve daha küçük ekranlı cihazları kapsadığından tabletleri içermiyor. Bunu mobil cihazların webi ele geçirmesinin önemli ispatlarından biri olarak yorumlayabiliriz. Diğer yandan aynı sohbette Google aramalarına kapalı görünen mobil uygulamaların sanıldığı kadar da kapalı olmadığı ortaya çıktı. Singhal’in belirttiğine göre Google şimdiden uygulamalar içindeki 100 milyar sayfayı aranabilir şekilde indekslemiş durumda.
  • Facebook’un yılan hikayesine dönen ‘beğenme’ alternatiflerinde mutlu sona az kaldı gibi görünüyor. ‘Beğenmedim’ tuşu yok ama farklı tepkiler için emoji destekli epey seçenek var (animasyonlu profil resim desteğinden zaten haberdarsınızdır sanıyorum).

moments_1

  • The New York Times’ın yeni CEO Jack Dorsey’ye dayandırdığı haberine göre Twitter personelinin bir kısmını işten çıkararak küçülmeye gidecek. Şirketin şu an 35 ofise dağılmış 4 bin 100 çalışanı bulunuyor. Son bilançosuna göre Twitter’ın yıllık gideri bir önceki seneye kıyasla yüzde 37 artarak 633 milyon doları geride bırakmış durumda.
  • Kevin Systrom ile birlikte Instagram’ı kuran Mike Krieger, bu haftaki yazısında başlangıcından bu yana 5 yıllık sürede yaşadıklarını paylaştı. Systrom’un 2 bin 500, Krieger’ınsa 25 bin kullanıcıya ulaşacağını umduğu uygulama 24 saat içinde 25 bin kullanıcıyı geride bıraktı. Bugün üye sayısı 400 milyonu geçti ve Facebook’un kanatları altında büyümeye devam ediyor.
  • Firefox adlı web tarayıcısının geliştiricisi Mozilla reklam engelleyici uygulamalara yönelik prensiplerini belirlemeye başladı.
  • Dünyanın en büyük reklam ağını yöneten Google, kendi raporunda sitelerdeki reklamların yüzde 50’sinin (reklam engelleyici kullanmayan) kullanıcılar tarafından görülmediğine dikkat çekiyor.

google-rek

  • Google ayrıca bu hafta mobil cihazlarda web içeriğnin daha hızlı açılması ve yüklenmesi için Accelerated Mobile Pages adlı projeyi tanıttı.
  • E-ticaret devi Amazon, General Electric, Samsung, Whirlpool gibi bir dizi üreticiyle üstünde çalıştığı bir sistemde kendi bileşenlerini otomatik sipariş eden cihazlar üretmeyi hedefliyor. Böylece örneğin deterjanı bitmek üzere olan Samsung çamaşır makinası sahibinin fark etmesini beklemeden Amazon’a otomatik olarak yeni deterjan siparişi yollayabilecek.
  • Populr, reklam içermeyen ve kullanıcılarının katkılarıyla oluşan bir haber toplama hizmeti. Her üye kendi ilgi alanı ve kaynak sitelerini seçiyor, seçimlerinden derlemeler yapıyor ve ortaya çıkarttığı derlemenin kalitesine oranla gelir elde ediyor.
  • Şöförlü araç hizmetini demokratikleştiren Uber hizmeti 2009 yılında hayata geçti. Kurduğu iş modeli ‘uberleştirme’ (uberization) adlı bir fiilin ilham kaynağı oldu. Ve hepsinin ötesinde 2015 itibarıyla 50 milyar dolar değere ulaşan bir girişim. Bu kısa süreci Venturebeat görselleştirmiş. Elimizin altında dursun. EK BİLGİ: 2012’de hayata geçen Uber’in en büyük rakibi Lyft‘in şu anki değeri 700 milyon dolar seviyesinde.

  • Yayıncı kuruluşlar, sosyal medyadan ücretsiz video yayını yaptıran Periscope uygulamasıyla lig maçlarını canlı yayınlayan profillere savaş açtı.
  • İnternet siteleri için şifre oluşturma ve mevcutları saklama konusunda çözüm sunan LastPass hizmeti 125 milyon dolara -uzaktan erişim konusundaki en köklü hizmetlerden- LogMeIn tarafından satın alındı.

https://www.youtube.com/watch?v=RM0fzHxMASQ

  • Typatone, metinlerinizi melodilere dönüştürüyor. Anlamsız olduğu kadar da ilginç.
  • Dünya nüfusunun ulaştığı son nokta ve sizin bu kitle arasındaki yerinizi hesaplayan bir site.
  • Planogram: Instagram için görsel planlama ve zamanlama aracı. 15 günlük ücretsiz deneme süresine sahip.

  • İnternetin en büyük kullanıcı merkezli içerik ağlarından Reddit kendi içeriğinden beslenen Upvoted adlı yeni haber sitesini duyurdu. Reddit’in klasik tasarımının aksine Upvoted son derece renkli ve şablondan uzak bir tarza sahip. Site her gün 10 ile 20 makale içerecek. Derlemeyi yapacak ekibin genişlemesiyle günde 40 içerik paylaşımı hedefleniyor. Upvoted sitesinde Reddit’in aksine geleneksel reklam alanları yer almayacak. Bunun yerine reklamverenler site editörlerine vereceği bedelle kendine uygun reklam içeriğini (advertorial) yazdıracak. Sitenin bir diğer şaşırtıcı ayrıntısı kullanıcı yorumlarına yer vermiyor oluşu. EK BİLGİ: Bu hafta Vice grubunun teknoloji sitesi Motherboard da kullanıcı yorumlarını kaldırdı.

upvoted

  • Wikipedia makaleleri ışığında 400 yıllık tarihe görsel bir bakış: Histography.
  • Sosyal medyanın altın çağında öldüğü iddia edilen blog formatını yeniden cazip hale getiren içerik platformu Medium seneler sonra logosunu değiştirdi.

  • Youtransfer, kendi web tabanlı dosya transfer ağını kurup yönetmek isteyenler için ücretsiz bir paket sunuyor.
  • İnternet girişimcisi olarak bir yatırımcıya sunum yaparken mutlaka yer vermeniz gereken 5 kare (Özet: ekip ve şirket hakkında bilgi, rakamlar ve o ana kadarki performansınız, vizyonunuz ve fırsatlarınız, ürün demosu ve pazara açılma stratejiniz).
  • Dijital dünya yeni bir kayıpsız görsel formatıyla tanıştı: FLIF. Testlerde PNG, WebP, BPG ve JPEG2000 formatından ortalama yüzde 10 oranında daha iyi sonuçlar veriyor. Kullanımı tamamen serbest ve ücretsiz.

  • Silikon Vadisi’ne evsahipliği yapan, teknoloji dünyasının kalbi olarak anılan ABD’nin San Francisco şehrinde Sanatçı Ivan Cash kurgusal bir gerçeklik tasarlıyor (distopya mı ütopya mı siz karar verin). No Tech-Zone adlı kısa film ve tabela şablonlarıyla ortaya çıkan girişim teknolojiden izole ‘serbest bölge’ fikrinin üstüne bir kurgu yapıyor. İlk hedef doğayla bütünleşme amacı taşıyan parkların belediyelerin ücretsiz internet erişimi sunmasıyla dönüştüğü şekle çeki düzen vermek. Cihaz kullanmanın 300 dolar cezaya tabi olduğu bir park nasıl olurdu sizce? İzleyelim.

  • İnternetin en büyük eylem grubu Anonymous, yine internet ve teknolojiden bir hayli nasiplenen IŞİD’e karşı topyekün siber savaş ilan ettiğini duyurdu. Operation Ice ISIS adlı grubun lideri bir Avrupa şehrinde yaşayan Mikro kod adlı hacker. Detayları The Atlantic’in kendisiyle yaptığı söyleşide.

  • Startup İstanbul bu hafta gerçekleştirildi. Birçok projenin yarıştığı, birçok konuşmacının sahne aldığı etkinlikte birincilik ödülünü Kenyalı Nims projesi aldı. İkincilik Endonezyalı iGrow, üçüncülükse İranlı Taskulu oldu.
  • Gmail kapasiteniz dolmak üzereyse Find Big Mail adlı uygulama mesajlarınız arasında en çok yer kaplayanları bulup silebilmenize olanak sağlıyor (5 sene önce size yollanan o MP3 şarkılar hala gerekli olmasa gerek?). Ama bu tasarruf ettirici hizmet ne yazık ki bedava değil. Tek hesap için sınırsız taramanın aylık 9, yıllık 19 dolar bedeli var.

9 Yorum

  • Aziz Sancar, defalarca Türk’üm demesine rağmen sadece Türkiye’de ‘Türkiye kökenli’ iması var. Bu ısrar sizin tarafınızdan da sürdürülmüş neden? Kişinin kendi beyanıda önemli değil artık sanırım? Sizin çizdiğiniz çerçevelere girmeyen kişilere de faşist yaftası yiyor. Biraz dikkat bence, en azından kişilerin kendi beyanına saygı duyulması gerekiyor.

    • Sanıyorum Bilim / Teknoloji kategorisinde konuyla ilgili kısmı okumadan bu yorumu yaptınız. Zira orada bizzat bu konudan bahsediyordum zaten. İki alıntı yapayım ilgili yazıdan:

      “Yazar Orhan Pamuk’un ardından Nobel alan ikinci Türk olan Sancar bir diğer açıdan Nobel kazanan ilk Türk Bilimci oldu”.

      “Ödülü alana kadar varlığından bile haberdar olmadığı bu bilimciyle gurur duymayı tercih etmeyip klasik tartışmalara gömülenler de şaşırtmadı; Aziz Sancar Türk müdür, Türk denebilir mi, Türkiye’nin mi başarısıdır… Yengeç sepetinden tanıdık hikayeler. Aklımızda kalması gereken şey Anadolu’nun küçük bir ilçesinde doğan bir Türkün, dünyayı değiştirecek buluşlara imza atabilen birine dönüşebilme ihtimalidir.”

      (https://www.dunyahalleri.com/haftanin-ozeti-50/3/)

  • histography, chrome ve safari dışındaki tarayıcılarla çalışmıyor ve bende ikisi de mevcut olmadığından bakamadım:)

  • Gmail içinde boyuta göre postaları listeleyen yazılıma ihtiyaç yok ki! üstelikde ücretli. mesela 10 mb tan daha büyük postaları aramak istiyorsanız arama kutusuna larger:10M yazıp enter’a basmanız yeterli.

  • Biraz fazla tepki veriyor olabilirim ama röportajı yapanın ”Makaleleriniz var mı? Çalışmalarınız var mı?” sorularını ödülü almış insana sorması size de garip gelmedi mi?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği