Haftanın Özeti: 50

5 – 11 Ekim 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.

  • Formsfield, yüksek kaliteli ve özenli tasarımlara sahip 3D modellerin pazaryeri olarak hizmete geçti.
  • Tasarım danışmanlığı yapan Teague firması tarafından Poppi adı altında tasarlanan havayolu seyahati konsepti 2026 yılına dair yaratıcı fikirlere sahip.

296a34059c49e287dbdc3383292ca02a

  • Chromat adlı kıyafet serisi teknolojinin yeteneklerini biyolojinin ihtiyaçlarıyla buluşturuyor. 3D yazıcılarla üretilen materyallerle desteklenen Aero Sports Bra serisi ihtiyaç duyduğunuz anda devreye giren sistemlerle vücut ısınızı dengeliyor.

  • Dünyanın gelmiş geçmiş en kötü tasarımlı otomobili (Almanya üretimi) 1951 Hoffmann olarak kabul ediliyor. Tasarım, kullanım ve teknik verileriyle bu unvanı da sonuna kadar hak ediyor. Bir tanesine sahip Lane Motor Müzesi’nin yardımıyla bu hafta test edildi. Seyredelim.

  • Bu hafta Tokyo Motor Show kapsamında tanıtılan Mitsubishi’nin eX adlı konsept modeli sileceklere yerleştirdiği arttırılmış gerçeklik ile dikkatleri üstünde topladı. Bu sayede sürücünün gözünü yoldan ayırmadan çevresi ve aracıyla ilgili gerekli bilgileri görebilmesi sağlanıyor. Elektrikli araç 400 km menzile sahip olacak.

Mitsubishi-eX-Concept-

  • Aynı etkinlik kapsamında Suzuki de Air Triser adlı karavanı andıran kullanımıyla ilginç bir araç konspetini tanıttı.
  • Sıkça duymaya; hatta yollarda örneklerini görmeye başladığımız sürücüsüz araçlarla ilgili en büyük tartışma sorumluluğun kimde olduğuna dair. Bu araçlar kaza yaptığında sorumlusu (aslında kullanmayan) sahibi mi yoksa üreticisi mi olacak? Bu konudaki ilk inisiyatifi markasını güvenlik ile özdeşleştiren Volvo aldı. (Bu konuda düzenlemeler yapması için uzun süredir ABD’ye baskı yapan) Firma yaptığı açıklamada otonom modda ilerleyen araçlarından doğacak her türlü sorumluluğu üstleneceğini açıkladı. EK BİLGİ: Volvo otonom araçlarını IntelliSafe adıyla 2017 yılında kullanıma sunacak.

  • Mercedes’in sürücüsüz kamyonu kamuya açık otoyollarda kullanılmaya başlandı. Kamyon şimdilik güvenlik sebebiyle her an müdahaleye hazır bir şöförle kullanılabiliyor. Ancak acil, sıradışı bir şey olmadığı sürece sürücünün herhangi bir şeye müdahale etkesi gerekmiyor.

  • Uçaklara daha fazla kişi sığdırabilmek adına diz mesafesi tarihe karıştı. Kimi havayolları mutfak ve ekstra tuvaletleri bile kaldırıp yerlerine koltuk dizdi. Ama yarış sona ermiş değil. Airbus’un başvurduğu yeni patenti kabinin içine ara kat çıkarak yepyeni bir ‘değerlendirme’ seçeneği ortaya koyuyor.

Airbus_seat_design_3465171b

  • Ôasys, evinizdeki su harcama seviyenizi gerçek zamanlı gösterebilen bir akıllı cihaz. Nest’in su için olan sürümü de denebilir. Üstelik montaj için herhangi özel bir parça, usta ya da yetenek gerektirmiyor. 180 euro.

  • Adidas’ın yeni koşu ayakkıbısı Futurecraft 3D, hayatınızda giydiğiniz en rahat ve size uygun ayakkabı olma iddiasını taşıyor. Çünkü o ayağınızın şekline göre size özel imal ediliyor. Önümüzdeki 6 ay içinde satışa sunulması hedefleniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=3RucyZiPfjw

  • Kasita adlı konut konsepti dar alanda işlevsel çözümler geliştirecek şekilde tasarlanmış. Sadece 63m2 alana yayılan alanda banyo / tuvalet, açık mutfak ve yaşam alanı yer alıyor. Evin klima, perde ve ışıkları da sizin tercihlerinize göre otomatik olarak kendini ayarlayabiliyor.

interior_kitchen_bath_laundry-1440x960

  • Evapolar dünyanın ilk kişisel ve taşınabilir kliması. Sessiz ve titreşimsiz. Kendisine has bir dizi teknolojiye sahip. 180 dolar.

  • IKEA mobilyalarıyla pek hayal etmediğiniz türden şeyler yapmanıza olanak sağlayan bir rehberlik sitesi: IKEA Hackers.

9 Yorum

  • Aziz Sancar, defalarca Türk’üm demesine rağmen sadece Türkiye’de ‘Türkiye kökenli’ iması var. Bu ısrar sizin tarafınızdan da sürdürülmüş neden? Kişinin kendi beyanıda önemli değil artık sanırım? Sizin çizdiğiniz çerçevelere girmeyen kişilere de faşist yaftası yiyor. Biraz dikkat bence, en azından kişilerin kendi beyanına saygı duyulması gerekiyor.

    • Sanıyorum Bilim / Teknoloji kategorisinde konuyla ilgili kısmı okumadan bu yorumu yaptınız. Zira orada bizzat bu konudan bahsediyordum zaten. İki alıntı yapayım ilgili yazıdan:

      “Yazar Orhan Pamuk’un ardından Nobel alan ikinci Türk olan Sancar bir diğer açıdan Nobel kazanan ilk Türk Bilimci oldu”.

      “Ödülü alana kadar varlığından bile haberdar olmadığı bu bilimciyle gurur duymayı tercih etmeyip klasik tartışmalara gömülenler de şaşırtmadı; Aziz Sancar Türk müdür, Türk denebilir mi, Türkiye’nin mi başarısıdır… Yengeç sepetinden tanıdık hikayeler. Aklımızda kalması gereken şey Anadolu’nun küçük bir ilçesinde doğan bir Türkün, dünyayı değiştirecek buluşlara imza atabilen birine dönüşebilme ihtimalidir.”

      (https://www.dunyahalleri.com/haftanin-ozeti-50/3/)

  • histography, chrome ve safari dışındaki tarayıcılarla çalışmıyor ve bende ikisi de mevcut olmadığından bakamadım:)

  • Gmail içinde boyuta göre postaları listeleyen yazılıma ihtiyaç yok ki! üstelikde ücretli. mesela 10 mb tan daha büyük postaları aramak istiyorsanız arama kutusuna larger:10M yazıp enter’a basmanız yeterli.

  • Biraz fazla tepki veriyor olabilirim ama röportajı yapanın ”Makaleleriniz var mı? Çalışmalarınız var mı?” sorularını ödülü almış insana sorması size de garip gelmedi mi?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği