Haftanın Özeti: 47

14 - 20 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Yeni ödeme sistemleri, e-bankacılık hizmetleri ve dahası.

  • Kredi kartları bir ödeme seçeneği olarak 1900’lü yıllardan bu yana hizmet veriyor. Bugün mobil / elektronik seçeneklerle beraber varlıkları sorgulanır hale geldiyse de hala milyarlarcası dünyanın dört bir yanındaki cüzdanlarda varlığını sürdürüyor. Yenilikçi yaklaşımlarıyla tanınan Yanko Design’ın Avant Garde Card adlı konsepti emektar kartları daha ergonomik hale getirmeye kafayı takmış. Şemalarına bakılırsa başarmış da. Üstelik küçücük bir çıkıntıyla.

fulcrum_credit_card_3

  • İnternet girişimlerinden en çok beslenen alanlardan biri de elektronik ödeme çözümleri. Paypal’ın 2013 yılında 800 milyon dolara satın aldığı Braintree buna en iyi örneklerden. Şirketin son açıklamasına göre sistemlerinde kayıtlı kredi kartı sayısı 154 milyonu geçti. Bu rakam 2014’ün başında 56,4 milyon adetti. Yine geçen sene gerçekleşen ciroysa 23 milyar dolar olmuştu.
  • 2011 yılında bir iPad’e bağlanan bir küçük aksesuar ve özel uygulamasıyla mobil POS cihazlarını demokratikleştirerek yepyeni bir yapıya kavuşturan Stripe bu hafta Twitter üstünden satış yapabilmeyi sağlayan Relay adlı çözümünü tanıttı. Satış başına 30 sent + yüzde 2,9 komisyon talep ediyor. Ne yazık ki henüz sadece ABD ve Avrupa Birliği kapsamında hizmet veriyor.
  • Hayır amaçlı projelere özel ve bireyler arasında (P2P), hiçbir aracı olmaksızın para transferi yaptıran seçeneklere Zidisha da eklendi. Doğrudan mikro-kredi de denebilir. Denemek isterseniz destek bekleyen 700’e yakın projeye göz atabilirsiniz.

mary

  • IBM’in blogunda bu hafta yayınladığı bir yazıda ARGE Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Arvind Krishna kriptolu dijital para birimlerinin de temelini oluşturan Blockchain protokolünün finans ve sigorta başta olmak üzere birçok sektörü kökten değiştireceğini iddia etti. Krishna özellikle farklı bankalar, tedarikçiler, aracılar ve para birimleri kullanan uluslarası ticaretin bu tip şeffaf ve güvenilir yapılar sayesinde yepyeni bir döneme gireceğini savunuyor. Bu kadar umut bağlanan blockchain protokolünü kullanan en popüler ürün elbette internetin emisyonu en yüksek ve değerli para birimi Bitcoin. Hikayesine bakalım.

  • BBVA, JP Morgan, State Street, UBS, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse, Goldman Sachs, Barclays ve Bank of Australia’dan oluşan dokuz finans devi blockchain teknolojisine yönelik ortak girişimini duyurdu. Grubun ilk hedefi bu alanda ortak standartlar ve çözümler geliştirmek.
  • Almanya merkezli Fidor Bankası İngiltere’deki müşterilerine Facebook beğenilerine göre faiz oranı sunacak. Giriş seviyesinde faiz oranı 0,25. Bankanın Facebook sayfasını beğenmek 0,5 puan daha ekliyor. Sayfadaki her 2 bin beğeni katsayıyı yükseltiyor. Community Karma adı verilen sistemde bankanın web içeriği ve sosyal medya paylaşımlarındaki cümle, dilbilgisi ve anlam hatalarını bulanlar ayrıca ödüllendiriliyor. Finans sektörü adına ilginç bir deney olacağı kesin.

fidor-karma

  • Turkcell’in akıllı otomobil platformu, uyumlu araçlarda mobil internet üstünden birçok hizmete ulaşabilmenizi sağlıyor. Sistemle entegre gelen Garanti Bankası uygulaması ise ihtiyaç duyduğunuzda sizi bulunduğunuz yere en yakın Garanti şubesi ya da ATM’ye ulaştırabildiği gibi güncel piyasa verilerine de anlık erişim sunuyor.

Etiketler:

20 Yorum

  • Amirim,
    Mars haberinde bir yanlislik olmus. Infografige göre, Mars’in Dünya’ya en yakin degil en uzak oldugu anda, radyo dalgalarinin ulasmasi 21 dakika aliyormus. Hava sicakligi da 21 ile -73 derece(celcius) arasinda degisiyormus.

  • Amirim biggie board e-writer cihazını alabilme imkanımız var mı. Yol gösterirseniz sevinirim. Veya bir alternatif.

  • Amirim, “Everything is a Remix Remastered” belgeselini öğrendiğim iyi oldu. Daha önce “Revolution OS”i, “Steal this Film”i izlemiş; Richard Stallman’ın konuşmalarını dinlemiş, gnu.org/philosophy adresinde takılmıştım. Tam da böyle bir şey arıyordum, çok teşekkürler. Sayenizde her hafta yeni bir şey öğreniyorum :).

  • Bu arada 3D lambalar Türkiye’de de bulunuyor. Hatta seçenekler arasında kendi aldığım Darth Vader seçeneği bile var. 80 TL civarında. Reklam olmaması için site ismi yazmıyorum. Basit bir arama ile bulunabilir.

    • Merhaba, maalesef satıldığı siteyi bulamadım. Paylaşır kışınız? Teşekkürler.

  • Severek okuyor ve gözümüzden kaçan onlarca şeyi her hafta görüyoruz sayenizde..

    Benim takıldığım bir nokta var;
    Yukarıda “TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan” şeklinde yazıyor ama Tüsiad Başkanı Cansen Başaran değil miydi dedim kendi kendime.
    Hemen ilgili haber linkine tıkladım, oradan gördüm ki Tuncay Bey “Yüksek İstişare Konseyi” Başkanı imiş.

  • Dünya üzerindeki offline kişi sayısı 2017’de 3.8 ila 4.2 milyar kişi olacak olarak geçiyor pdf’de. Günümüzü de %60 üstünden hesap edersek 7 milyar nüfusu yine 4.2 milyar rakamını elde ediyoruz. “4 milyar 600 milyon” rakamına ulaşamadım hiç bir türlü, bilmiyorum belki ben çıkarım yapamadım.

  • Paylaş butonları geliştirilirse daha kullanışı olur. Whatsapp ve gmail butonları çok işe yarar.

  • Serdar Bey haftalık özetlerinizi ilgiyle takip ettiğimi öncelikle belirtmek isterim.

    Bu haftaki özetinizde verdiğiniz 3D sinir printer’ı haberinde bir çeviri hatası var. Printer sinir üretmiyor, Sinirin uzaması için bir “guide” (yol) üretiyor. Printer ile nöron üretmek için daha çok vakit var. Sosyal medyada sağlık konusunda malesef çok yanlış bilgiler dolaşıyor. Özellikle bu tedavilere muhtaç insanları hayal kırıklığına itmemek için medikal paylaşımlarda daha dikkatli olmak gerekiyor.

    Saygılarımla.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği