Haftanın Özeti: 46

7 – 13 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye ve dünyadan güncel haberler.

Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

  • Libya ve Suriye’den mülteci akını ve bağlantılı sorunları artarak, büyüyerek devam ediyor (The Washington Post gazetesi ortak rotalarını grafikleştirmiş). Konuyla ilgili bu hafta okuduğum nice şey arasında en çok ilgimi çekenlerden biri de mültecilerin kimi zaman sırtlarında, kimi zaman ellerinde gördüğümüz o küçük çantaların içinde taşıdıklarını inceleyen yazı oldu. Yurdunuzu, yuvanızı apar topar terk etmek zorunda kalsaydınız ve sadece bir çanta taşıma fırsatınız olsaydı içine ne koyardınız, düşünebiliyor musunuz? Hayat kimilerimizi çok zor sınavlarla yüzleştiriyor.

cantadakiler

  • The Atlantic Muhabiri Alan Taylor 30 bin mültecinin 1 haftalık seyahatle kat ettiği 4 bin kilometrelik yolculuğunu binlerce yazıdan daha çok şey anlatan fotoğraflarla derlemiş. Suriye’den Türkiye’ye; Türkiye’den Yunanistan’a, oradan Macaristan’a ve son olarak Almanya, Avusturya, Danimarka ve İsveç’e uzanan çileli bir göç. İç savaştan kaçıp açlık ve sefaletle tanışmak, polis, asker hatta kimi zaman haberciler tarafından itilip kakılmak, aşağılanmak…
  • Türkiye’ye ‘sabır küpü’ gibi enteresan bir çeviriyle giren Rubik’s Cube, her yüzü farklı renkte 9 kareli yüzeyden oluşan bir yap-boz. Adına nice turnuvalar, rekor denemeleri düzenlenen bu eskimeyen keyif aracına yönelik en ‘ölümcül’ deney havada denendi. Aşağıda izleyeceğiniz bu meydan okumanın patlayıcı düzeneğine bağlı versiyonu bir macera filmi için güzel aksiyon malzemesi olurdu.

  • Mevsimi geçmiş olmakla birlikte seneye kullanabileceğiniz çılgın bir karpuz numarası (evet karpuz numarası).

  • Beden dilinin yalan söyleyen bir insanı kolayca ele verdiği bir şehir efsanesi gibi anlatılır durur. Göz kaçırma, eli ağza / burna götürme, ses tonu değişimi, sıradışı gülümseme gibi ipuçları en bilinenlerin başında gelir. Ancak yapılan bir çalışma bu yöntemle 20 bin kişiden sadece 50 tanesinin yüzde 80’in üstünde başarı sağlayabildiğini ortaya koydu. Çünkü bazı insanların doğal refleksleri de benzer emareler gösterebiliyor. Araştırmanın buna karşı önerdiği taktiller ise açık sorular sormak, şaşırtmak, kültürel farklılıkları göz önünde bulundurmak, küçük detaylar kullanarak ilerlemek ve hal / tavır değişikliklerini iyi gözlemlemek. Bu yöntemlerle yalanı tespit oranı ortalamada yüzde 90, uzmanlardaysa yüzde 100‘e ulaşıyor.

  • Hollanda raylı sistemlerinin enerji ihtiyacının tamamını rüzgar santrallerinden karşılamak için çalılşmalara başladı. Projenin 2018 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Bu kapsamda kurulacak sistem saatte 1,4 terawatt enerji üretecek. Hollanda demiryolları üstünde günde 1 milyon 200 bin sefer düzenleniyor.
  • Instagram’da sadece plaja uzanmış ojeli kadın ayakları, leziz yemek tabakları ve kediler olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Mafya babaları, uyuşturucu kaçakçıları da var. Onların konuları, ilgi alanları biraz daha farklı elbette. The Kernel derlemiş.

https://instagram.com/p/6YkSpYS8vV/

  • İngiltere’deki Stonehenge kalıntıları dünyanın açıklanamayan en büyük gizemlerinden biri olma özelliğini koruyor. Bunu yeterli bulmayan bir grup Arkeolog, derdimize dert eklensin diye bu yapının 3 kilometre ötesinde Superhenge adını verdikleri çok daha büyük bir yapıyı keşfetti. 90 adet dikilitaştan oluştuğu tahmin edilen yapıdan bugüne sadece 30 tanesi kalmış. 4,5 metrelik taşların 4 bin 500 yıl önce dikildiği öngörülüyor. Hakkında hiçbir kayıt bulunmadığı için neden dikildikleri ve hangi amaca hizmet ettikleri bilinmiyor.

33 Yorum

  • Üst tarafa taşınan 6 konu başlığı menüsü mobilde çok abes duruyor, önceki çok daha iyiydi sanki. Garanti bannerı da uymamış tasarıma bence.

  • 2. sayfadaki kentsel ağaçlandırma haberinin son cümlesinde “ısıyı 1.6 derece düşürüyor” demişsiniz, ısı yerin sıcaklık kelimesi kullanılmalı. Ellerinize sağlık, özetlerin müdavimi olduk, benim gibi günlük koşuşturmaca içerisinde bayağı bir şey kaçıran insanlar için mükemmel bir hareket :)

  • Bir İstanbul sakini olarak yurtdışındaki konut projeleri, dönüşüm süreçleri çok ilgimi çekiyor. Londra’da bu süreç nasıl işliyor acaba? “Thames Nehri’nin kıyısına bu imar nasıl verildi hesabı sorulsun” minvalinden yazı / blog önerileriniz var mı?

  • Vücut dili ile ilgili Lie to Me dizisine bakılabilir. Bir profesörün bu konudaki çalışmalarından esinlenerek hayata geçirilmiş bir dizi. Sürükleyicidir.

  • Yazılarınız da yer alan içeriklerin güncellemelerini takip edebilemek için de birşeyler yapılırsa harika olur.
    Örneğin Jamie Bartlett, TED sunumunun Türkçe si çıktığın da bilgilenmek isterim.

    Yaz tatilinizin bittiği içeriğin zenginliğinden hemen anlaşılıyor. Bende içeriklerinizi bir kez daha derleyip güncellemelerini de takip eden bir yapı hazırlarsam ne kadar takip edebilirim mi düşünüyorum. Sabrınıza ve emeğiniz için ne kadat teşekkür etsemaz. Garanti Bankasının bu desteği için de kendilerine teşşekkür mesajımı ilettim.

    Çok teşekkürler.

  • “İspanya Sanayi ve Bilim Bakanı Ian Macfarlane” ibaresinde bir ya da birkaç yanlışlık var sanırım.. Sosyal medyada her zaman görülen ve benim de kızdığım “eleştirici” tiplerden değilim kesinlikle.. Yoğun çalışma temponuzu da tahmin edebiliyorum, sadece bir dost uyarısı.. Yazılarınızı her Pazar zevkle takip ediyorum.. Esen kalın..

  • Serdar Bey, uyku problemlerinin evrimsel psikoloji açısından var olan bir diğer açıklaması, özellikle 35 yaş sonrası şaha kalkan ölüm korkusudur. Umarım en yakın zamanda uyku probleminizi aşarsınız.

  • Merhaba Serdar Bey,

    Toyota’nin yeni cikardigi Prius 3. jenerasyon degil 4. jenerasyon olacakti. Iyi gunler :)

  • amirim, yeni ipad pro ile ilgili detaylı fikrinizi merak ediyorum.
    siz hangisini kullanıyorsunuz ve pro ile değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
    boyut konusunda kararsız kalıyor insan mini mi pro mu. tşkrler.

  • “Dünya halleri” bir ayaklı entelektüel üniversite. Her yaştan, her konumda herkes için yaşam boyu kullanılabilecek bilgi var içinde. Serdar Kuzuloğlu farkı işte.

  • Abi mail gelirdi önceden şimdi neden gelmiyor Israrla kaydolmama rağmen. Kahramanmaraş’tan Slam Batman’dan sonraki yeni mekanım. Dondurma ezmeye bekleriz

  • Amirim,

    Siteyi bookmark olarak kaydettiğiniz zaman çıkan icon “Donanım Haber” sitesinin iconuyla neredeyse aynı olmuş. İlginç ama çok da şaşırtmayan bir tesadüf olmuş belirtmek istedim sadece:)

  • Smart Keyboard’ın suya dayanıklı olması, bluetooth yerine Smart Connector kullanması (ki bu diğer Apple cihazlarla aynı anda kullanılabilen Logitech gibi klavyelerle karşılaştırıldığında bir eksi olabilir), 3D Touch desteğine sahip olmaması, yeni Apple TV ile birlikte HDMI kablosu gelmemesi, Netflix’in ülkemizde Apple Music gibi bir şey ifade etmemesi, Apple’ın yeri ürünlerinin incelenmesinde sıradanlıktan çok uzak önemli tespitler…

  • Serdar Bey, Apple TV’nin paketinden HDMI kablo hicbir modelde cikmiyordu. Eski modelde vardi gibi yazmissiniz.

  • Eski masalları bitirir gibi:
    Gökten üç elma düşmüş…Biri bu içeriği yapıp yaşayanın, biri inceleyip biriktirip bizimle paylaşanın biri de okuyup ufkunu açanın başına..
    bu özetin özetini ben bir hafta kulağı olan herkese anlata anlata bitiremiyorum suyunun suyu bilgi bile insanlara iyi geliyor.
    ömrün uzun olsun amirimiz.

    ———————
    bu nalet insan homo naletus bir üst paragrafın (kimmelli ayfonlu olan) bi denemesi değil değil mi? keklemiyorsun yani bizi… ;)

  • Genel gündem ve kültür/sanat başlıklarını daha bi’ ilgi ile okuyorum. Zaman ayırabilirsem diğer başlıklara da bakıyorum. Yazılar için teşekürler.

  • “İspanya Sanayi ve Bilim Bakanı Ian Macfarlane tarafından yapılan açıklamaya göre kanser yüzünden kaburga kemiklerinin bir kısmını kaybeden 54 yaşındaki bir İspanyol hastaya -1 milyon 300 bin dolarlık- 3D yazıcıyla titanyum göğüs kafesi yapıldı. Bu tıp tarihinde bir ilk.” haberindeki Ian Macfarlane isimli bakan sanırım Avustralya Sanayi ve Bilim Bakanı

  • Dikili taşlarla iligili yazıdaki “hakkında” kısmının linki bizzat sizin “hakkında” sayfanıza yönlendiriyor. Sizin hakkınızda bir şeyler bilindiğine göre sanırım başka bir yere gitmesi gerekiyor ilgili linkin. :)

    • Cidden ilginç olmuş. Yazının orijinalinde yok fakat muhtemelen otomatik link veren eklenti kafasına göre öyle bir şey yerleştirmiş. Düzelttim. Uyarı için çok teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği