Genel Gündem
Türkiye ve dünyadan güncel haberler.
- Libya ve Suriye’den mülteci akını ve bağlantılı sorunları artarak, büyüyerek devam ediyor (The Washington Post gazetesi ortak rotalarını grafikleştirmiş). Konuyla ilgili bu hafta okuduğum nice şey arasında en çok ilgimi çekenlerden biri de mültecilerin kimi zaman sırtlarında, kimi zaman ellerinde gördüğümüz o küçük çantaların içinde taşıdıklarını inceleyen yazı oldu. Yurdunuzu, yuvanızı apar topar terk etmek zorunda kalsaydınız ve sadece bir çanta taşıma fırsatınız olsaydı içine ne koyardınız, düşünebiliyor musunuz? Hayat kimilerimizi çok zor sınavlarla yüzleştiriyor.
- The Atlantic Muhabiri Alan Taylor 30 bin mültecinin 1 haftalık seyahatle kat ettiği 4 bin kilometrelik yolculuğunu binlerce yazıdan daha çok şey anlatan fotoğraflarla derlemiş. Suriye’den Türkiye’ye; Türkiye’den Yunanistan’a, oradan Macaristan’a ve son olarak Almanya, Avusturya, Danimarka ve İsveç’e uzanan çileli bir göç. İç savaştan kaçıp açlık ve sefaletle tanışmak, polis, asker hatta kimi zaman haberciler tarafından itilip kakılmak, aşağılanmak…
- Türkiye’ye ‘sabır küpü’ gibi enteresan bir çeviriyle giren Rubik’s Cube, her yüzü farklı renkte 9 kareli yüzeyden oluşan bir yap-boz. Adına nice turnuvalar, rekor denemeleri düzenlenen bu eskimeyen keyif aracına yönelik en ‘ölümcül’ deney havada denendi. Aşağıda izleyeceğiniz bu meydan okumanın patlayıcı düzeneğine bağlı versiyonu bir macera filmi için güzel aksiyon malzemesi olurdu.
- Mevsimi geçmiş olmakla birlikte seneye kullanabileceğiniz çılgın bir karpuz numarası (evet karpuz numarası).
- Beden dilinin yalan söyleyen bir insanı kolayca ele verdiği bir şehir efsanesi gibi anlatılır durur. Göz kaçırma, eli ağza / burna götürme, ses tonu değişimi, sıradışı gülümseme gibi ipuçları en bilinenlerin başında gelir. Ancak yapılan bir çalışma bu yöntemle 20 bin kişiden sadece 50 tanesinin yüzde 80’in üstünde başarı sağlayabildiğini ortaya koydu. Çünkü bazı insanların doğal refleksleri de benzer emareler gösterebiliyor. Araştırmanın buna karşı önerdiği taktiller ise açık sorular sormak, şaşırtmak, kültürel farklılıkları göz önünde bulundurmak, küçük detaylar kullanarak ilerlemek ve hal / tavır değişikliklerini iyi gözlemlemek. Bu yöntemlerle yalanı tespit oranı ortalamada yüzde 90, uzmanlardaysa yüzde 100‘e ulaşıyor.
#BugünÖğrendimKi Britanya Kraliçesi Elizabeth'in pul koleksiyonu 75 milyon $ değerindeymiş (http://t.co/XaBaNxS7ZK). pic.twitter.com/TVOMxUrVOj
— M. Serdar Kuzuloğlu (@mserdark) September 9, 2015
- Hollanda raylı sistemlerinin enerji ihtiyacının tamamını rüzgar santrallerinden karşılamak için çalılşmalara başladı. Projenin 2018 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Bu kapsamda kurulacak sistem saatte 1,4 terawatt enerji üretecek. Hollanda demiryolları üstünde günde 1 milyon 200 bin sefer düzenleniyor.
- Instagram’da sadece plaja uzanmış ojeli kadın ayakları, leziz yemek tabakları ve kediler olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Mafya babaları, uyuşturucu kaçakçıları da var. Onların konuları, ilgi alanları biraz daha farklı elbette. The Kernel derlemiş.
https://instagram.com/p/6YkSpYS8vV/
- İngiltere’deki Stonehenge kalıntıları dünyanın açıklanamayan en büyük gizemlerinden biri olma özelliğini koruyor. Bunu yeterli bulmayan bir grup Arkeolog, derdimize dert eklensin diye bu yapının 3 kilometre ötesinde Superhenge adını verdikleri çok daha büyük bir yapıyı keşfetti. 90 adet dikilitaştan oluştuğu tahmin edilen yapıdan bugüne sadece 30 tanesi kalmış. 4,5 metrelik taşların 4 bin 500 yıl önce dikildiği öngörülüyor. Hakkında hiçbir kayıt bulunmadığı için neden dikildikleri ve hangi amaca hizmet ettikleri bilinmiyor.
Yorumunuz: