Haftanın Özeti: 46

7 – 13 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

  • Kişisel teknolojiler adına haftanın tartışmasız en önemli gelişmesi Apple’ın geleneksel lansmanıydı. iPhone 6S, iPad Pro ve yeni nesil Apple TV başta olmak üzere bir dizi aksesuarın tanıtıldığı etkinlik bende biraz kurumsal heyecan kaybı biraz da Steve Jobs’un öldüğünün altını çizme çabası hissi verdi. Steve Jobs’un (şimdiki CEO Tim Cook’un yanında) ‘hayatta olmaz’ dediği büyük ekranlı iPhone ve küçük iPad’den sonra bu hafta ilk iPhone’u tanıtırken dalga geçtiği stylus kalemler Pencil ismiyle satışa sunuldu. Ek olarak tanıtılan dev ekranlı iPad Pro ise Steve Jobs’un tabutuna son çiviyi çaktı. Maddelerle özetleyelim.
  • iPhone 6S: Apple takipçileri S serilerini iki farklı şekilde yorumlayabilir. Otomotiv markalarının yenileyeceği modellerine birkaç rötuş yapıp son düzlükte biraz daha sattırma çabası ya da Microsoft’un Windows işletim sistemlerindeki ilk seri açıkları kapatan Service Pack’leri. Oy hakkını ilk seçenek için kullananlardan biri olarak iPhone 6S beni pek şaşırtmadı. ‘Bükülmeye‘ dirençli güçlendirilmiş yeni alüminyum kasa, daha düşük kapasiteli pil, yeni işletim sistemi iOS9, 3D Touch adlı yeni duyarlı dokunmatik arayüz, 4K çözünürlüklü video çekebilen 12 megapiksel kamera, iki kat hızlı çalışan parmakizi okuyucu ve bir önceki işlemciden yüzde 70 daha hızlı çalışan A9 işlemci dikkat çeken özelliklerden birkaçı (milimetrelik de olsa daha inceldiğinden dolayı iPhone 6 kılıfları 6S’e uymayacak; uyarmış olayım).

https://www.youtube.com/watch?v=cSTEB8cdQwo

  • iPad Pro: 12,9 inç ekranıyla neredeyse bir dergi sayfası boyutlarına gelen yeni tablet kendine yeni bir kullanıcı kitlesi yaratmayı hedefliyor. 10 saatlik pil ömrüyle kişisel bilgisayar olarak kullanımı pratikleştireceği kesin. Çözünürlüğü sayesinde Retina ekranlı 15 inç Macbook’tan daha fazla (5 milyon 600 bin) piksel içeriyor. Gövdesine entegre 4 hoparlör taşıyor. 4GB RAM belleği ve yeni işlemcisiyle performans açısından dertsiz bir kullanım vaat ediyor. Önemli yeniliklerinden biri Pencil adlı kendine özel tasarlanmış kalem (Pencil diğer iPad modellerinde çalışmıyor). Bir diğer dikkat çekici aksesuarıysa (Microsoft’un Surface tasarımıdan apartma) Smart Keyboard adlı (suya dayanıklı) klavye. İlginç bir ayrıntı olarak Smart Keyboard bluetooth yerine Smart Connector adlı kendi özel bağlantı arabirimini kullanıyor. iPad Pro -nedense- 3D Touch desteğine sahip değil.

https://www.youtube.com/watch?v=WlYC8gDvutc

  • Apple TV: Türkiye’de pek bir şey ifade etmese de birçok ülkede (Netflix gibi) insanları geleneksel TV’den uzaklaştıran bir araca dönüşen Apple TV uzun süre sonra büyük bir güncellemeye sahne oldu. Şu ana kadar iPhone’larda hizmet veren yapay zeka asistanı Siri, Apple TV’nin yeni sürümünde yerini aldı. Kullanmak için yeni kumandadaki düğmesine basıp konuşmanız yeterli. Sahip olduğu bilgileri işleyebilme yeteneği sayesinde “Robert de Niro’nun 10 yıl önce oynadığı filmleri listele” gibi komutlarla izleyeceklerinize karar verebiliyorsunuz. Yeni kumandadaki dokunmatik yüzey kontrolleri kolaylaştırırken hareket sensörü de Nintendo’nun 2006 yılında Wii Remote ile hayatımıza soktuğu harekete duyarlı kontrolü mümkün kılıyor. En önemli yenilik ise uygulama desteği. Artık oyunlar başta olmak üzere -geliştiricilerin kullanıma sunduğu- her tür uygulama televizyon ekranımıza yerleşebilecek. Ne var ki 4K desteği henüz yok (bence -şimdilik- gerek de yok). Ama HDMI kablonun artık kutudan çıkmayacak oluşu Apple’ın ürün tecrübesi prensiplerine aykırı kaçmış. 32 ve 64GB kapasitesi de harici disk ya da bellek kartıyla genişleyemiyor. Arayüzü Roku, Siri desteğiyse Amazon Fire TV kullanıcıları için çok tanıdık gelmiş olmalı (Apple birilerinden ‘esinlenmeye’ başlayalı epey olmuştu). Her şeye rağmen beni bu lansmanda en çok tatmin eden ürün Apple TV oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=wGe66lSeSXg

  • Böyle yazıp duruyoruz ama gerçeklerle de yüzleşmekte fayda var. Apple -özellikle iPhone adına- ne yaparsa yapsın sorgusuz-sualsiz alacak on milyonlarca kişi zaten hazır bekliyordu. Her yeni iPhone lansmanından sonra yapılan, bu sene de Jimmy Kimmel Show tarafından tekrarlanan  sokak röportajını (şakasını diyelim) izlerken bu gerçeği bir kere daha hatırladım. Röportajda sokaktakilere 2007 yılında tanıtılan ilk iPhone’u bu hafta tanıtılan iPhone 6S olarak gösterip fikirleri soruluyor. Boyutlarını beğenenler, uygulamaları ve işlemciyi hızlanmış bulanlar, ekran çözünürlüğü ve kamera performansıyla tatmin olanlar… İnsanoğlu doğanın en kolay aldanan canlısı. Çünkü bu biraz da fıtratında var.

  • Bütün bilimsel ipuçlarının insanoğlunun dünyadaki ilk yuvası olarak gösterdiği Afrika’daki bir mağaranın derinliklerinde 2 yıl önce bulunan 15 adet iskelete ait kalıntılar insanlık tarihine yönelik en önemli bir keşiflerden biri olduHomo naledi adı verilen form Australopithecus türüne ait özellikler barındırsa da modern insana çok benziyor. 3 milyon yıllık olmasından yola çıkınca evrimcilerin ‘Ortak Ata’ teorisi ve kronolojik süreç sorgulanmaya başlanacak gibi. Naledi’nin bu yüzyılın en önemli arkeolojik keşfi olduğuna herkes hemfikir. Aşağıdaki görselde kemiklerin bilgisayarla taramasının ardından Holo Naledi’nin 700 saati aşan bir çabayla ‘canlandırılmış’ halini görüyorsunuz.
naledi
GÜLMEDİM.
  • DNA bir anlamda canlıların kaynak kodu. İçerdiği onca karmaşık bilgiyi sadece ‘4 harfli bir alfabe’ ile oluşturuyor (bilgisayarlar da ikili / binary dediğimiz 1 ve 0 ile işliyor). CRISPR-Cas9 adıyla anılan teknik DNA’ya erişip mesaj aktarabilen RNA’lar aracılığıyla kaynak kodunu değiştirebiliyor. Böylece kanserden AIDS’e kadar (özellikle Alzheimer gibi) birçok amansız hastalığa yönelik kişisel terapi geliştirilebiliyor. Ancak önlememez bir iştahla iş ‘yeni bir insan ırkı yaratmaya’ meylediyor. Bilimciler bu çalışmaların durdurulması konusunda bildiri üstüne bildiri yayınlıyor ancak sonuç kaçınılmaz gibi görünüyor. Çünkü bir grup da aksine bunun önünün açılması için bastırıyor. İnsanoğlu Tanrı’nın rolünü üstlenmeye hazır mı? Çocuğunun daha zeki, saçı dökülmeyecek, grip olmayacak, gözü bozulmayacak biri olarak doğmasını istemeyecek ebeveyn olabilir mi? The Economist dergisi çok kıymetli bir özet çıkartmış.
DNA denince akla ilk gelen canlı şüphesiz ilk klon koyun Dolly. Ne yazık ki kendisi bugünleri göremedi.
DNA denince akla ilk gelen canlı şüphesiz ilk klon koyun Dolly. Kendisi ne yazık ki bugünleri göremedi. Geriye ciddiyetle bezeli bu kareler kaldı.
  • İspanya Sanayi ve Bilim Bakanı Ian Macfarlane tarafından yapılan açıklamaya göre kanser yüzünden kaburga kemiklerinin bir kısmını kaybeden 54 yaşındaki bir İspanyol hastaya -1 milyon 300 bin dolarlık- 3D yazıcıyla titanyum göğüs kafesi yapıldı. Bu tıp tarihinde bir ilk.

  • ArroGen şirketi tarafından geliştirilen Fingerprint Molecular Identification (FMID) sistemi parmakizinde bulunan mikron altı ölçekteki parçacıklardan yola çıkarak kişinin cinsiyetini, uyuşturucu ya da sigara kullanıp kullanmadığını, ateşli silahla ateş edip etmediği tespit edebiliyor. Üstelik 1 yıldan daha eski parmakizlerinden dahi bu bilgilere ulaşmak mümkün.

  • Avrupa buzulları kırmızı alarm verirken Stanford Üniversitesi tarafından yayınlanan bir araştırmanın sonuçları küresel ısınmadan en çok etkilenen Antarktika kıtasındaki buzulların tahmin edilenden daha uzun süre dayanacağını ve suların tahmin edilen oranda yükselmeyeceğini savundu. Atmosferdeki karbondioksit oranının bugünkü seviyelerde seyrettiği 3 milyon yıl önceki Pliyosen Çağı’na ait simülasyonlardan yola çıkarak yapılan çalışma suların bugün öngörülen oranda yükselmesinin sadece Grönland ve Antarktika’daki buzulların tamamen erimesiyle gerçekleşebileceğini (bunun da pek olası olmadığını) iddia ediyor.
Küresel ısınmadan dolayı eriyecek buzulların yükselteceği sulardan en çok etkilenecek bölgeler haritada kırmızıyla işaretli.
Küresel ısınmadan dolayı eriyecek buzulların yükselteceği sulardan en çok etkilenecek bölgeler haritada kırmızıyla işaretli.
  • NASA tarafından yayınlanan bir rapora göre kentsel ağaçlandırmanın şu ana kadar dile getirilmeyen çok önemli bir işlevi daha var. Şehirler altyapıları, asfaltları, binalarıyla toprağın üstünü hava almayan kalın bir tabakayla kaplıyor ve ısının o bölgelerde normalin birkaç derece üstünde seyretmesine yol açıyor. Oysa ağaçlar bu doku üstünde doğal havalandırma delikleri oluşturup ısıyı normal seviyelere indiriyor. Sokaklar boyu dikilecek ağaçlar dahi tek başına sıcaklığın 1,6 derece (santigrat) düşmesini sağlayabiliyor.

  • Avustralya resiflerinde yaşayan bir tür deniz kestanesinin mercan ve doğal yaşama verdiği zarar ciddi boyutlara ulaşınca balıkçı ve dalgıçlarlardan oluşturulan özel bir ekip duruma müdahale etmeye karar verdi. Söz konusudeniz kestanesi tek başına sualtı hasarın yüzde 40’ından sorumlu tutuluyordu. Ne var ki çabaların hiçbiri mücadelede işe yaramadı. Bunun üzerine Queensland Üniversitesi COTSbot adlı özel bir ‘sualtı avcı robotu’ geliştirdi. Robot tamamen kendi başına çalışıyor ve kendisine tanımlanan canlıları bulup ‘imha ediyor’. Aşağıda tarama ve tespit sürecini robotun gözünden izleyebilirsiniz.

  • Hong Kong Polytechnic Üniversitesi grafen elektrod tabanlı yarı şeffaf bir güneş paneli geliştirdi. Panel geleneksel örneklere göre daha düşük maliyetine rağmen enerji üretiminde yüzde 12 daha verimli.

20150907_p2

  • Ev güvenliği konusundaki çözümlere bu hafta Branto da eklendi. Benzerlerinden farklı olarak Google Glass (ve türevi) cihazlarla eşleşerek kendinizi istediğiniz an sanal olarak da olsa evinize ışınlanmanızı sağlıyor.

  • Samsung, SleepSense adlı uyku takip cihazını tanıttı. Nevresimin altına yerleştirilen aygıt kalp atışı ve benzeri vücut değerlerini uykunuz boyunca kaydediyor. Dahası uyku döngülerini takip ederek uyanmak istediğiniz zamana en yakın ve uygun zamanı belirleyerek daha rahat uyanmanızı sağlıyor.

SleepSense_Main

  • İnsanoğlunun biyolojik sınırları teknolojiyi bir noktadan sonra ‘kendi adına’ anlamsız kılabiliyor. Cep telefonunda işlemci hızının ya da megapikselin bir noktadan sonra anlam taşımaması gibi. Canon bu tartışmayı daha da harlamak için yeni dijital kamerasında çözünürlüğü 250 megapiksele çıkardı! Henüz prototip safhasındaki sensör hayatımıza girdiğinde 19.580 x 12.600 piksel fotoğraf çekebilmemizi sağlayacak. Gözünüzde canlanması açısından bu oran Full HD çözünürlüğün 125, Ultra HD (4K) çözünürlüğünse 30 katına denk geliyor.

canon

  • Çözünürlük konusuna girmişken NASA’nın da çok yakında uzaydan 4K çözünürlüğünde yayına başlayacağını duyurmuş olalım. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan bir örnek fikir verebilir (4K’nın ortalama 15mbps bağlantıya ihtiyaç duyduğunu unutmayalım).

  • Çin, 2017 yılında Ay’ın karanlık yüzünü ziyarete hazırlanıyor.
  • Aldebaran şirketi tarafından gelştirilen insansı robot NAO, Fransız araştırmacılarının elinde ilginç bir görev üstlenmeye hazırlanıyor. Fransız Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü kapsamında yürütülen çalışmada NAO’yu edindiği yeni bilgi ve tecrübeleri aktarabilecek şekilde programlanıyor. Amaç Uluslararası Uzay İstasyonu’nda dönüşümlü olarak görev yapan farklı ülkelerden astronotları onun sayesinde ortama ısındırmak ve temel bilgiler, akış hakkında bilgilendirmek.

  • Leicester Üniversitesi’nden bir grup hala tam olarak çözülememiş gizemlerden biri olan uyku ve beyin ilişkisine yönelik kapsamlı bir çalışma yayınladı. Gündüz ve gece insanlarının ayrı ayrı incelendiği çalışmada ayrımın genetik kökenli olduğu ortaya çıktı. Yani sabah erken saatte uyanma zorluğu çekmeniz bir kusur değil; biyolojik saatinizden gelen ve değiştirilemeyecek bir durum. Diğer gruptaysanız akşam erkenden uykunuzun gelmesi de öyle. Ama uykusuz kalmanın yarattığı sorunlar her iki tipte de geçerli: bellek kaybı, sahte hafıza kırıntıları, öfke, duyu azalması, konuşma güçlüğü, halüsinasyon ve beyin hasarı…
Büyük hali için tıklayın.
Büyük hali için tıklayın.
  • Cep telefonlarının pahalı, nadir ve sıradışı olduğu zamanlarda ‘sadece gençlerin duyabileceği melodi‘ epey ses getirmişti. İnsan kulağının yaşlandıkça duyma yeteneğini yitirdiği frekansı kullanan bu melodi öğrencilerin birbirini arama ya da mesaj (SMS) yollama sırasındaki uyarı tonlarını öğretmenlerin duymasını engelliyordu. Bu hafta aynı mantığı kullanan beep adlı bir uygulama hizmete girdi.

beep-app

  • Her geçen gün artan sayıda cihaza sahip olmamıza rağmen tek başına birçok cihazı yönetebilen evrensel uzaktan kumandalar (universal remote control) yaygınlaşamadı. Belki ayarlama zorluğundan belki de her cihazın kendine has düğmelere ihtiyaç duymasından hiçbir türevi başarılı olamadı. Ray bu alanda en cesur adımı atarak şeytanın bacağını kırmaya hazırlanıyor. Taktiği basit: iPhone’un cep telefonlarına yaptığını TV / oynatıcı kumandalarına yapmak. Büyük bir dokunmatik yüzey, yok denecek kadar az fiziki düğme ve ihtiyaca göre özelleşen arayüz. Neredeyse tüm popüler markalarla uyumlu. Kızılötesi, wifi ve bluetooth destekli. 199 dolar.

a9eb4099-4265-414e-80e3-1889ea153804

  • Ücretsiz porno video izletmeyi vaat eden Adult Player adlı ücretsiz Android uygulamasının ön kameradan çektiği ‘kullanıcı’ fotoğraflarıyla şantaj yaparak 500 dolar fidye istediği ortaya çıktı.
  • Android cephesinden bir diğer tehlikeyi de antivirüs uygulamalarıyla tanınan ESET keşfetti. Porn Droid adlı ücretsiz uygulama kendini güvenlik güncellemesi yapar gibi göstererek telefonun PIN kodunu değiştiriyor. Yeni PIN numarasını öğrenmek için ekranda belirtilen hesaba 500 dolar fidye ödemeniz gerekiyor. Raporlara göre mağdurların yüzde 75’i ABD’den.
  • Sadece ve sadece yazı yazmaya ve yazdığı şeye odaklanmak isteyenler için geliştirilen iA Writer üçüncü sürümünü tanıttı.

  • Reklam ve benzeri (sayfa açılımını yavaşlatan) takip uygulamalarını engelleme konusunda en çok tercih edilen çözüm Adblock Plus bu hafta iOS ve Android cihazlarda da çalışabilen mobil tarayıcısını duyurdu. Fakat yüklerken o kadar çok şeye erişim yetkisi istiyor ki Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurun hesabını yaptırtıyor.
KÜÇÜK BİR ÖN-BİLGİ: Uçakla uluslararası seyahat edenler havaalanı dükkanlarındaki TSA onaylı bavul kilitlerine mutlaka rastlamıştır. Bu kilitlerin sırrı bagajlarımızı kontrol etmekle görevli terminal personelinde bulunan özel ‘ortak anahtarlarla’ açılabilmeleri. Eğer bu tip TSA onaylı (Travel Sentry logolu) kilitler dışında bir şeyle çantanızı kilitlerseniz bavulunuzu kullanılamaz halde bulabilirsiniz (çünkü ilgili personelin kilitleri kırarak açma yetkisi var).
  • İşte ne olduysa Washington Post gazetesi bu konuyu bir haberinde hatırlatmak isteyince oldu. Muhabir büyük bir aymazlıkla yazısında TSA’nın özel ortak anahtarlarının fotoğrafını paylaştı (görsel artık o sayfada yer almıyor). Bunu fark eden anahtarcılar hemen bu görseller üstünde 3D modelleme uygulamalarıyla çalışarak şemalarını çıkarttı. Ardından 3D yazıcılarda ürettiler. Dolayısıyla TSA onaylı kilitlerin tamamı artık -teorik olarak- dünyadaki herkes tarafından açılabilir hale geldi. Hack tarihine geçecek bir olay daha.

33 Yorum

  • Üst tarafa taşınan 6 konu başlığı menüsü mobilde çok abes duruyor, önceki çok daha iyiydi sanki. Garanti bannerı da uymamış tasarıma bence.

  • 2. sayfadaki kentsel ağaçlandırma haberinin son cümlesinde “ısıyı 1.6 derece düşürüyor” demişsiniz, ısı yerin sıcaklık kelimesi kullanılmalı. Ellerinize sağlık, özetlerin müdavimi olduk, benim gibi günlük koşuşturmaca içerisinde bayağı bir şey kaçıran insanlar için mükemmel bir hareket :)

  • Bir İstanbul sakini olarak yurtdışındaki konut projeleri, dönüşüm süreçleri çok ilgimi çekiyor. Londra’da bu süreç nasıl işliyor acaba? “Thames Nehri’nin kıyısına bu imar nasıl verildi hesabı sorulsun” minvalinden yazı / blog önerileriniz var mı?

  • Vücut dili ile ilgili Lie to Me dizisine bakılabilir. Bir profesörün bu konudaki çalışmalarından esinlenerek hayata geçirilmiş bir dizi. Sürükleyicidir.

  • Yazılarınız da yer alan içeriklerin güncellemelerini takip edebilemek için de birşeyler yapılırsa harika olur.
    Örneğin Jamie Bartlett, TED sunumunun Türkçe si çıktığın da bilgilenmek isterim.

    Yaz tatilinizin bittiği içeriğin zenginliğinden hemen anlaşılıyor. Bende içeriklerinizi bir kez daha derleyip güncellemelerini de takip eden bir yapı hazırlarsam ne kadar takip edebilirim mi düşünüyorum. Sabrınıza ve emeğiniz için ne kadat teşekkür etsemaz. Garanti Bankasının bu desteği için de kendilerine teşşekkür mesajımı ilettim.

    Çok teşekkürler.

  • “İspanya Sanayi ve Bilim Bakanı Ian Macfarlane” ibaresinde bir ya da birkaç yanlışlık var sanırım.. Sosyal medyada her zaman görülen ve benim de kızdığım “eleştirici” tiplerden değilim kesinlikle.. Yoğun çalışma temponuzu da tahmin edebiliyorum, sadece bir dost uyarısı.. Yazılarınızı her Pazar zevkle takip ediyorum.. Esen kalın..

  • Serdar Bey, uyku problemlerinin evrimsel psikoloji açısından var olan bir diğer açıklaması, özellikle 35 yaş sonrası şaha kalkan ölüm korkusudur. Umarım en yakın zamanda uyku probleminizi aşarsınız.

  • Merhaba Serdar Bey,

    Toyota’nin yeni cikardigi Prius 3. jenerasyon degil 4. jenerasyon olacakti. Iyi gunler :)

  • amirim, yeni ipad pro ile ilgili detaylı fikrinizi merak ediyorum.
    siz hangisini kullanıyorsunuz ve pro ile değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
    boyut konusunda kararsız kalıyor insan mini mi pro mu. tşkrler.

  • “Dünya halleri” bir ayaklı entelektüel üniversite. Her yaştan, her konumda herkes için yaşam boyu kullanılabilecek bilgi var içinde. Serdar Kuzuloğlu farkı işte.

  • Abi mail gelirdi önceden şimdi neden gelmiyor Israrla kaydolmama rağmen. Kahramanmaraş’tan Slam Batman’dan sonraki yeni mekanım. Dondurma ezmeye bekleriz

  • Amirim,

    Siteyi bookmark olarak kaydettiğiniz zaman çıkan icon “Donanım Haber” sitesinin iconuyla neredeyse aynı olmuş. İlginç ama çok da şaşırtmayan bir tesadüf olmuş belirtmek istedim sadece:)

  • Smart Keyboard’ın suya dayanıklı olması, bluetooth yerine Smart Connector kullanması (ki bu diğer Apple cihazlarla aynı anda kullanılabilen Logitech gibi klavyelerle karşılaştırıldığında bir eksi olabilir), 3D Touch desteğine sahip olmaması, yeni Apple TV ile birlikte HDMI kablosu gelmemesi, Netflix’in ülkemizde Apple Music gibi bir şey ifade etmemesi, Apple’ın yeri ürünlerinin incelenmesinde sıradanlıktan çok uzak önemli tespitler…

  • Serdar Bey, Apple TV’nin paketinden HDMI kablo hicbir modelde cikmiyordu. Eski modelde vardi gibi yazmissiniz.

  • Eski masalları bitirir gibi:
    Gökten üç elma düşmüş…Biri bu içeriği yapıp yaşayanın, biri inceleyip biriktirip bizimle paylaşanın biri de okuyup ufkunu açanın başına..
    bu özetin özetini ben bir hafta kulağı olan herkese anlata anlata bitiremiyorum suyunun suyu bilgi bile insanlara iyi geliyor.
    ömrün uzun olsun amirimiz.

    ———————
    bu nalet insan homo naletus bir üst paragrafın (kimmelli ayfonlu olan) bi denemesi değil değil mi? keklemiyorsun yani bizi… ;)

  • Genel gündem ve kültür/sanat başlıklarını daha bi’ ilgi ile okuyorum. Zaman ayırabilirsem diğer başlıklara da bakıyorum. Yazılar için teşekürler.

  • “İspanya Sanayi ve Bilim Bakanı Ian Macfarlane tarafından yapılan açıklamaya göre kanser yüzünden kaburga kemiklerinin bir kısmını kaybeden 54 yaşındaki bir İspanyol hastaya -1 milyon 300 bin dolarlık- 3D yazıcıyla titanyum göğüs kafesi yapıldı. Bu tıp tarihinde bir ilk.” haberindeki Ian Macfarlane isimli bakan sanırım Avustralya Sanayi ve Bilim Bakanı

  • Dikili taşlarla iligili yazıdaki “hakkında” kısmının linki bizzat sizin “hakkında” sayfanıza yönlendiriyor. Sizin hakkınızda bir şeyler bilindiğine göre sanırım başka bir yere gitmesi gerekiyor ilgili linkin. :)

    • Cidden ilginç olmuş. Yazının orijinalinde yok fakat muhtemelen otomatik link veren eklenti kafasına göre öyle bir şey yerleştirmiş. Düzelttim. Uyarı için çok teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği