Haftanın Özeti: 46

7 – 13 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Yeni siteler, internet girişimleri, web ve sosyal medya gelişmeleri.

  • Sızan haberlere göre Google, Twitter ve The New York Times ve Guardian gibi bir grup büyük yayıncının oluşturduğu birlik internetten (özellikle mobil cihazlarla) habere erişimin hızlanması için yeni bir dizi teknoloji ve protokol üstünde çalışıyor. Hedef şu an tam olarak açılması 10 saniyeyi bulan sayfaları milisaniye ölçeğinde açabilmek. Adı konmamış bir başka muhtemel hedefse Facebook’un Instant Articles adıyla duyurduğu yapıyla rekabet edebilmek.
  • Evli bireylerin kaçamak sitesi Ashley Madison’ın hack edilmesiyle dünyanın dört bir yanından milyonlarca mağdur oluştu. Fakat yine bu sayede sitenin kullanıcılarını aldatmak için kullandığı hileler de ortaya çıkarıldı. Geçtiğimiz hafta yapılan incelemelerde sitede birçok sahte kadın profili olduğu ve erkek üyeleri oyalamak, heveslendirmek için klişe mesajlar attıkları, otomatik yazışmalar yaptıkları ortaya çıkmıştı. Bu hafta güvenlik şirketi Trend Micro’nun spam ayıklama aracı tarafından incelenen kayıtlar ise bu sahte hesapları daha da detaylı ve belgeli olarlak gün yüzüne çıkardı.

ashley-madison-zombies-international-large-10

  • Özetlerde birkaç defa değindiğim Popcorn Time, istediği film ve dizileri internetten yasal yollarla izleyemeyen bir grubun protestosu olarak Arjantin’de doğmuş, günler içinde dünyanın dört bir yanına dağılmış ve aynı hızla açılan davalar sonucunda kapanmak zorunda kalmıştı. Ancak geliştiricileri kapatırken kodlarını açık kaynaklı hale getirilerek internete saldı. Popcorn Time bugün bağımsız, gönüllü gruplar tarafından geliştirilen ve dünyanın en hızlı büyüyen korsan video ağı. Onu ilk hayata geçiren 29 yaşındaki Federico Abad ile yapılan bir röportaj, video çağının Napster’ı olarak anılan bu devrimin öyküsünü işliyor. Okunası.
Popcorn Time
Popcorn Time
  • İnanması güç gelse de internette popup reklamların olmadığı, kimsenin komik kedi videoları ya da selfie paylaşmadığı yerler var. Orası aynı zamanda en uygun fiyatlı ve en yüksek kaliteli kokaine, sahte pasaport veya paralara ya da envai çeşit silaha ulaşabileceğiniz yer. Kuruluş amacı bunlar olmasa da dark net (ya da diğer adıyla deep web) aktivistlerden yeraltı dünyasına kadar neredeyse her çizgi ötesi oluşumun anavatanına dönüşmüş durumunda. Peki bu küresel, anonim ve dağıtık yapı nasıl oluyor da altyapısıyla, ödeme sistemiyle, alıcısı-satıcısıyla sorunsuz işliyor? The Dark Net adlı kitabın da yazarı Jamie Bartlett, TED sunumunda bu soruların cevaplarını sıralıyor. İnternetin en pis işlerde dahi kendi kendine nasıl en uygun ve işlevsel koşulları yarattığına dair çarpıcı örneklerle bezeli. Aynı zamanda güvenli, anonim ve sansürlemesi güç yapısıyla internetin askeri, akademik, ticari ve şu anki sosyal çağından sonraki dördüncü kuşağının da ipuçlarını veriyor (şimdilik sadece İngilizce altyazılı ama eminim kısa süre içinde Türkçe altyazı çevirisi de yapılacaktır).

  • İnternetin en büyük ücretli video içerik platformu Netflix 2016’da Güney Kore, Singapur, Hong Kong ve Tayvan’da hizmete giriyor.
  • Canlı video yayın paylaşım ağı Periscope sonunda yatay videoları da desteklemeye başladı. KAHROLSUN DİK VİDEOLAR!
  • Likelist, Instagram’da beğendiğiniz fotoğrafları otomatik olarak topluyor ve Instagram’da yaptığınız yorumları not olarak iliştirmenizi sağlıyor.

  • Google bu hafta benim gibi infomanyakları divane edecek bir küçük hizmeti devreye soktu. ‘fun facts’, ‘random facts’ ya da ‘I’m feeling curious’ şeklinde bir arama yaptığınızda küçük bir kutu içinde internetten derlenen güvenilir bilgiler ekrana geliyor. Türkçesini denedim ama bir sonuç çıkmadı. ‘İlginç bilgiler’, ‘rastgele bilgi’ ya da ‘merak ediyorum’ gibi bir aramada benzer sonuçları alsak fena mı olurdu? Bekleyelim bakalım.

Google-Fun-Facts

  • Microsoft’un arama motoru Bing ise müzisyenler için iki hizmeti devreye soktu: online gitar akordu ve metronom.
  • Tings, 11 saniyelik itiraflarınızı sesli olarak arşivleyen ve oylatan yeni bir sosyal ağ olarak hayata geçti.
  • CruitUp sitesi fikri olan ancak ekibi olmayan girişimcileri uygun yeteneklerle eşleştiriyor. Startuplar için startup da denebilir.
  • Coca-Cola, ReTweets of Love adlı kampanya kapsamında ABD’nin New York şehrindeki Times Meydanı’nda yer alan reklam panosunda Diet Coke takipçilerinin Twitter mesajlarını yayınlıyor.

  • Konaklama sektörünü kökten değiştiren Airbnb 2015 Yaz raporunu yayınladı. 191 ülkede, 34 bin şehirde hizmet veren site bu yıl 50 milyon kişiye alternatif konaklama imkanı sunmuş. 2010 yılında 47 bin kişiye hizmet verirken sadece bu yaz 17 milyon kişiye ulaşmak eşine az rastlanan bir başarı. Bir başka bakış açısıyla Yunanistan, İsveç ve İsviçre’nin toplam turistinden daha fazla kişiye dokunan bir hizmetten söz ediyoruz.

airbnb-rapor

  • Kimi yanlarıyla Slack‘i hatırlatan Flow, ücretsiz deneyebileceğiniz bir iletişim ve proje yönetim uygulaması. Ekibinizle üstünde çalıştığınız proje konusundaki ihtiyaçlarınızın çoğunu birkaç ana başlık altında çözüyor. Son derece basit ve kullanışlı. Hafta boyu gerçekleştirdiğim denemelerden gayet memnun kaldım. Ücretli versiyonu kapıyı ayda 19 dolardan açıyor.
  • Sabit bir ortamda toplu çalışma fırsatı bulamayan (ofissiz) ekipler için işbirliği araçları ve böyle çalışan şirketlerin başarı hikayeleri… Linkleri dahi hazine değerinde. Girişimciler mutlaka göz atmalı.

Hırsına yenik düşme! Bu dünyaya verdiklerin ondan aldıklarından çok daha önemlidir. Ne aldığına değil ne kattığına bak. Hangi konuda iyi olduğunu keşfet ve onu insanlıkla paylaş. Başkalarına katkıda bulun. Dünyanın daha iyi bir yer olmasına yardım et.

  • Yukarıdaki alıntı Silikon Vadisi’nin en saygın risk yatırımcısı Ben Horowitz‘in Columbia Üniversitesi’ndeki konuşmasından (tavsiyesi ilginizi çektiyse ilk katkınızı bu sunumun Türkçe altyazısını Youtube’a ekleyerek yapabilirsiniz).

33 Yorum

  • Üst tarafa taşınan 6 konu başlığı menüsü mobilde çok abes duruyor, önceki çok daha iyiydi sanki. Garanti bannerı da uymamış tasarıma bence.

  • 2. sayfadaki kentsel ağaçlandırma haberinin son cümlesinde “ısıyı 1.6 derece düşürüyor” demişsiniz, ısı yerin sıcaklık kelimesi kullanılmalı. Ellerinize sağlık, özetlerin müdavimi olduk, benim gibi günlük koşuşturmaca içerisinde bayağı bir şey kaçıran insanlar için mükemmel bir hareket :)

  • Bir İstanbul sakini olarak yurtdışındaki konut projeleri, dönüşüm süreçleri çok ilgimi çekiyor. Londra’da bu süreç nasıl işliyor acaba? “Thames Nehri’nin kıyısına bu imar nasıl verildi hesabı sorulsun” minvalinden yazı / blog önerileriniz var mı?

  • Vücut dili ile ilgili Lie to Me dizisine bakılabilir. Bir profesörün bu konudaki çalışmalarından esinlenerek hayata geçirilmiş bir dizi. Sürükleyicidir.

  • Yazılarınız da yer alan içeriklerin güncellemelerini takip edebilemek için de birşeyler yapılırsa harika olur.
    Örneğin Jamie Bartlett, TED sunumunun Türkçe si çıktığın da bilgilenmek isterim.

    Yaz tatilinizin bittiği içeriğin zenginliğinden hemen anlaşılıyor. Bende içeriklerinizi bir kez daha derleyip güncellemelerini de takip eden bir yapı hazırlarsam ne kadar takip edebilirim mi düşünüyorum. Sabrınıza ve emeğiniz için ne kadat teşekkür etsemaz. Garanti Bankasının bu desteği için de kendilerine teşşekkür mesajımı ilettim.

    Çok teşekkürler.

  • “İspanya Sanayi ve Bilim Bakanı Ian Macfarlane” ibaresinde bir ya da birkaç yanlışlık var sanırım.. Sosyal medyada her zaman görülen ve benim de kızdığım “eleştirici” tiplerden değilim kesinlikle.. Yoğun çalışma temponuzu da tahmin edebiliyorum, sadece bir dost uyarısı.. Yazılarınızı her Pazar zevkle takip ediyorum.. Esen kalın..

  • Serdar Bey, uyku problemlerinin evrimsel psikoloji açısından var olan bir diğer açıklaması, özellikle 35 yaş sonrası şaha kalkan ölüm korkusudur. Umarım en yakın zamanda uyku probleminizi aşarsınız.

  • Merhaba Serdar Bey,

    Toyota’nin yeni cikardigi Prius 3. jenerasyon degil 4. jenerasyon olacakti. Iyi gunler :)

  • amirim, yeni ipad pro ile ilgili detaylı fikrinizi merak ediyorum.
    siz hangisini kullanıyorsunuz ve pro ile değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
    boyut konusunda kararsız kalıyor insan mini mi pro mu. tşkrler.

  • “Dünya halleri” bir ayaklı entelektüel üniversite. Her yaştan, her konumda herkes için yaşam boyu kullanılabilecek bilgi var içinde. Serdar Kuzuloğlu farkı işte.

  • Abi mail gelirdi önceden şimdi neden gelmiyor Israrla kaydolmama rağmen. Kahramanmaraş’tan Slam Batman’dan sonraki yeni mekanım. Dondurma ezmeye bekleriz

  • Amirim,

    Siteyi bookmark olarak kaydettiğiniz zaman çıkan icon “Donanım Haber” sitesinin iconuyla neredeyse aynı olmuş. İlginç ama çok da şaşırtmayan bir tesadüf olmuş belirtmek istedim sadece:)

  • Smart Keyboard’ın suya dayanıklı olması, bluetooth yerine Smart Connector kullanması (ki bu diğer Apple cihazlarla aynı anda kullanılabilen Logitech gibi klavyelerle karşılaştırıldığında bir eksi olabilir), 3D Touch desteğine sahip olmaması, yeni Apple TV ile birlikte HDMI kablosu gelmemesi, Netflix’in ülkemizde Apple Music gibi bir şey ifade etmemesi, Apple’ın yeri ürünlerinin incelenmesinde sıradanlıktan çok uzak önemli tespitler…

  • Serdar Bey, Apple TV’nin paketinden HDMI kablo hicbir modelde cikmiyordu. Eski modelde vardi gibi yazmissiniz.

  • Eski masalları bitirir gibi:
    Gökten üç elma düşmüş…Biri bu içeriği yapıp yaşayanın, biri inceleyip biriktirip bizimle paylaşanın biri de okuyup ufkunu açanın başına..
    bu özetin özetini ben bir hafta kulağı olan herkese anlata anlata bitiremiyorum suyunun suyu bilgi bile insanlara iyi geliyor.
    ömrün uzun olsun amirimiz.

    ———————
    bu nalet insan homo naletus bir üst paragrafın (kimmelli ayfonlu olan) bi denemesi değil değil mi? keklemiyorsun yani bizi… ;)

  • Genel gündem ve kültür/sanat başlıklarını daha bi’ ilgi ile okuyorum. Zaman ayırabilirsem diğer başlıklara da bakıyorum. Yazılar için teşekürler.

  • “İspanya Sanayi ve Bilim Bakanı Ian Macfarlane tarafından yapılan açıklamaya göre kanser yüzünden kaburga kemiklerinin bir kısmını kaybeden 54 yaşındaki bir İspanyol hastaya -1 milyon 300 bin dolarlık- 3D yazıcıyla titanyum göğüs kafesi yapıldı. Bu tıp tarihinde bir ilk.” haberindeki Ian Macfarlane isimli bakan sanırım Avustralya Sanayi ve Bilim Bakanı

  • Dikili taşlarla iligili yazıdaki “hakkında” kısmının linki bizzat sizin “hakkında” sayfanıza yönlendiriyor. Sizin hakkınızda bir şeyler bilindiğine göre sanırım başka bir yere gitmesi gerekiyor ilgili linkin. :)

    • Cidden ilginç olmuş. Yazının orijinalinde yok fakat muhtemelen otomatik link veren eklenti kafasına göre öyle bir şey yerleştirmiş. Düzelttim. Uyarı için çok teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği