Haftanın Özeti: 45

31 Ağustos – 6 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Sinema, TV, müzik ve sanat dünyasından gelişmeler.

  • Teknoloji ve edebiyatın tek kesişim noktasının e-kitaplar olduğunu düşünenler fena halde yanılıyor. Bu hafta Georgia Üniversitesi Araştırmacıları tarafından tanıtılan Scheherazade IF adlı yapay zeka uygulaması kitle kaynak (crowdsourcing) yöntemini yapay zekayla buluşturarak etkileşimli öyküler yazıyor. Yapay zeka, erişebildiği kaynaklardan öykü kalıplarına dair olası akış ve seçenekleri çıkartarak seçeneklere dönüştürüyor. Kullanıcılar yaptığı seçimlerle öyküyü şekillendirirken yapay zeka uygulaması yazımı gerçekleştiriyor. Bir dönemin text-adventure oyunlarını andırsa da kazanacağı edebi kıvraklıkla Turing Testi için pekala aday olabilir.

  • The Hills Have Eyes, Nightmare on Elm Street, Scream gibi gerilim türü efsanelerin de arasında yer aldığı 39 yapımda imzası bulunan ünlü Yönetmen Wes Craven bu hafta ABD / Los Angeles’taki evinde hayata gözlerini yumdu. Craven uzun süredir beyin kanseri tedavisi görüyordu.
Wes Craven
Wes Craven
  • Robin Hood’dan Dirty Harry’ye, James Bond’dan Avengers’a; sinemadaki süper-kahramanların derlemesi. Videolu, bol bilgili

  • Sinema sanatına ait bir örnek olarak hayatımıza girip pazarlama sanatının şahikasına dönüşen Star Wars, yeni patronu Disney’in çatısı altında gösterime sokacağı ilk bölümü ‘The Force Awakens‘ için rekor ciro hedefliyor. Yeni numaralardan biri de ‘Global Toy Unboxing‘. Bu kapsamda dünyanın farklı bölgelerinde ‘tüketiciler’ bu son filme ait satın aldığı oyuncak ve ıvır-zıvırların kutularının açılmasını Youtube’da video olarak paylaşacak. “Ne kadar paylaşım olabilir ki?” diyenlerdenseniz üstünde Star Wars logosu taşıyan ürünler hakkında hiçbir şey bilmiyorsunuz demektir. Firmanın kendi hazırladığı kolaj dahi 4 saatlik bir video ortaya çıkartmış.

https://www.youtube.com/watch?v=i3OkEpkwC4E

  • Bağımsız filmlere ev sahipliği yapacak ShowUp adlı yeni bir video platformu hayata geçmek için gün sayıyor. Sosyal araçları sayesinde kullanıcıların oylamaları beğenilen filmlere yönelik güncel sıralamaları içerecek.
  • Bir diğer yeni video girişimi ise ShortFundly. Kısa filmlere özel video portalı. Yönetmenlere ve meraklılarına duyrulur.

  • Romanya / Transilvanya’da düzenlenen Untold Müzik Festivali, gerçekleştirildiği yerin şanına uygun olarak bilet ödemenizi kanla yapabilme ‘fırsatı’ sunuyor. Hem kan bağışına motivasyon yaratmak hem de ödül toplamak için iyi bir fikir (Tarihe geçen Rom kampanyasından aşina olduğumuz McCann Bükreş imzasıyla).

  • Müzikte retro etkisi sadece plaklara yaradı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Kasetler de geri dönüş yapanlar arasında (sahi siz kaset nedir biliyor musunuz?). Dünyanın son kaset fabrikasının sahibi ve çalışanlarına kulak verelim.

  • Haliç Kongre Merkezi’ndeki Art International İstanbul festivalini ziyaret etmek için bugün son şansınız (Giriş bedeli 50TL, öğrenciler için 20TL).
  • Play20Back sitesi 20 yıl önce MTV ekranlarında izlediğimiz klipleri sıralıyor. 20 yılda ne çok şeyin değiştiğini müzik eşliğinde takip etmek isteyenlere birebir.
  • Jack Anderson adlı bir sinema bölümü öğrencisinin üniversite bitirme projesi olarak çektiği Wire Cutters adlı animasyon hem konusu hem de kurgusundan aldığı güçle ödül üstüne ödül kazanıyor. İnsanileşen makinalara yönelik pek çok şeyi tek bir kelime etmeden anlatan ilginç bir bilim-kurgu eseri.

  • Steve Jobs tutkunları gösterime girecek yeni film için gün sayarken bu hafta yayına giren belgesel yepyeni bir heyecan yarattı. Sadece övmek yerine eleştirebilmesi beni şimdiden avladı: The Man in the Machine.

  • Kemal ve Füsun’un hicran dolu aşkını konu alan Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi adlı romanı şu ana kadar 63 dile çevrildi. Şimdi de beyazperdeye hazırlanıyor. İngiliz Yönetmen Grant Gee tarafından çekilen ‘Innocence of Memories’ (Hatıraların Masumiyeti) adlı belgeselin ilk fragmanı bu hafta yayınlandı.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için yine aşağıda yer alan forma e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarda bekleyeceğim.

Haftaya görüşmek üzere, hepinize iyi Pazarlar!

10 Yorum

  • hapisten kaçan arkadaşın başarısındaki tüm payı ona (ve çevresine) vermek olmaz gibi. muhakkak “para yiyen” ve “görmezden gelen”, “başını diğer tarafa çeviren” insanlar da vardır. tüm hapishane yönetiminin yüreğinin mutlak adillik ve iyilik ile dolup taştığına inanmak masallarda yer alır ancak. :)

  • “Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla ve Netflix gibi dev markaların içinde yer aldığı Alliance for Open Media (Açık Medya Birliği) yeni bir video formatı geliştirmek üzere bir araya geldi. İki büyük markanın eksikliği dikkatinizi çekmiştir: Apple ve Google. Videonun iki farklı cephesinde iki ana akımı temsil eden bu ikili kendi yolunu kendisi çizmekte ısrarlı. Google bu niyetle VP10 adlı yeni formatı üstünde çalışırken, Netflix’e rakip bir hizmetin hazırlığında olduğu söylenen Apple ise geleneksel ‘beni karıştırmayın’ taktiğini sahneliyor”.

    Serdar bey, bu paragrafta Google ismi iki kısımda da geçiyor. Gözden kaçmış olmalı :) İyi günler

  • Paypal ile bağış toplamanın yasallığı konusuna bi açıklık getirebilir misiniz?

  • Amirim,eski yerinde özetlere yapılan yorumlar dolup taşardı.Üstelik çok güzel satır arası bilgiler,eklemeler olurdu.
    Yeni yerin bilinmemesi durumumu yoksa başka bir şey mi var?Site takip sayısı ne durumda acaba amirim?

    • Yeni adresinde ziyaret sayısı biraz daha arttı fakat yorumlar konusu tamamen benim dışımda olduğu için bre şey diyemeyeceğim. Ben içeriğimi aynı disiplinle üretmeye devam ediyorum. Gerisi okuyucuların takdiri.

  • Serdar Bey Paypal.me hizmetinin en sıkıntılı yanı doğrulama hizmetini sağlamadığından dolayı şu istediğiniz ismi rahatça alabiliyorsunuz.Atıyorum x firmanın paypal hesabını alıp ödemerinizi buradan yapabilirsiniz diye dolandırıcılık yapılabilir.

  • Kullanılan bi programın açık kaynaklı olması yada olmaması sadece programcılıga hakim olanlar için önemli oldugunu düünüyorum. yoksa sıradan bir kullanıcı için sadece işlevselligi önemlidir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği