Haftanın Özeti: 45

31 Ağustos – 6 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye ve dünyadan güncel haberler.

Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.

  • Suriye’de yıllardır süren ve herkesin kendi çıkarı adına taraftarlarını beslediği iç savaş sıradan vatandaşlar için çaresiz ve sonu görünmeyen bir mağduriyete yol açtı. Milyonlarca mağdur canı pahasına, yürek burkan kayıpları göze alarak soluğu Avrupa’da almaya çabalıyor (ki aslında o süreçte bile mağdur ediliyorlar). Bu kapsamda İzlanda Hükümeti sadece 50 (elli) Suriyeli göçmene kapılarını açabileceklerini açıkladı. Bu tavrı vicdanına sığdıramayan Bryndís Björgvinsdóttir adlı bir İzlanda vatandaşı da ‘Suriye Bize Sesleniyor‘ başlığıyla açtığı Facebook çağrısında yardım etmek isteyenleri organize etmeye başladı. Kısa sürede 69 bin İzlandalı harekete geçti ve mültecilere umut oldu. İnsanlık yaşıyor.
  • İnsanlık İzlanda’da yaşıyor ama biz bu hafta daha dünyayı bile doğru dürüst tanıma fırsatı bulamamış bebeklerin cansız bedenleriyle kıyılarımıza vuruşuna şahit olduk. Yürek burkan görüntüler dünyanın hemen her ülkesinde hem geleneksel hem de sosyal medyanın gündemine oturdu (ek bir bilgi: umuda yolculuk sırasında Akdeniz’de boğulan göçmen sayısı 2 bin 365 kişiye ulaştı).

  • Evlerini mültecilere açmak isteyen için bir web sitesi bile kuruldu: Refugees Welcome. Türkiye’den desteklerinizi ulaştırmak isterseniz bu konuda temasa geçebileceğiniz 12 bağımsız oluşum da var.
  • Birkaç konferansta izleme fırsatı bulduğum Mısırlı dolar milyarderi Naguib Sawiris’in bizdeki karşılığı merhum Sakıp Sabancı olmalı. Tarzları (espriler, dobralık, lafı dolandırmadan söylemek) arasında fark yok denecek kadar az. Sawiris bu hafta Twitter hesabında ortaya attığı bir fikirle dikkatleri bir kere daha üstüne çekti. İtalya ve Yunanistan’a yönelik yaptığı çağrıda kendilerinin belirleyeceği bir bedel karşılığında boşta duran adalarından birini egemenlik haklarından vazgeçerek kendisine satmasını istedi. Bu teklif karşılık bulursa Sawiris de adayı bağımsız bir devlet kurmaları için mültecilere bağışlayacak. Olmayacak iş değil ama olmayacak iş.

  • The New York Times gazetesinin bir foto-galeri eşliğinde aktardığı haberi İtalya’ya ulaşmayı hayal eden Libyalı göçmenlerin insanlık dışı hikayesini gözler önüne seriyor (burnumuzun dibinde yaşanan bu gibi olayları Vice, NYT, Vox gibi kaynaklardan öğreniyor oluşumuz da bizim medyamızın utanç kaynağı olsun).

migrants-crossing-slide-I12Y-superJumbo

Ah, kimselerin vakti yok
Durup ince şeyleri anlamaya
Baba evleri, ilk kez girilen ırmağa dönüş
Toprağa tutku, kendinden dolayı
Kulaklarımızı tıkıyoruz: Para para para
Kulaklarımızı açıyoruz: Kavga kavga kavga
Sorar belki biri: Kavga ama neden kavga
Komşumuza sonsuz balta, karımıza yumruklar içinde
-Bilmiyoruz neden kavga.
(Gülten Akın)

  • Zengin yatırımcılar için çözümler sunan Arton Capital tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi ülkelerin vatandaşlarına seyahati ne kadar kolaylaştırabildiğine mercek tutuyor. Başka bir deyişle cebine koyup yola çıktığın pasaportun ne kadar kapı açabiliyor onu listeliyor.
  • Alanya’da yaşayan ve erkek arkadışından sürekli şiddet gören 22 yaşındaki Kübra Yılmaz, polise defalarca başvurmasına rağmen hiçbir sonuç alamayınca açtığı blogda yaşadıklarını herkesle paylaştı. Konunun internette gündemi işgal etmesinin ardından olaya el koyan Aile Bakanlığı başlattığı soruşturmayla Kübra Yılmaz’ı korumaya aldı. Kadına şiddetle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı olabilir mi dersiniz?
Bu insanlık dışı davranış tarzını sevgi ya da aşk ile açıklamak mümkün mü?
Bu insanlık dışı muamelenin temelini sevgi ya da aşka bağlamak mümkün mü?
  • Aynen LEGO gibi Barbie de oyuncak mı yoksa bir kültür mü kestirmek güç. Meğer bir hipster hali varmış. Hatta bir Instagram hesabı açmış ve hiçbir hipster klişesini kaçırmamış. Dahası epey de ilgi toplamayı başarmış (ben bu satırları yazarken 174 bin takipçisi vardı).

  • Milyonlarca dolarlık reklam kampanyalarıyla, cicili-bicili vitrinlerin ardında, mis gibi mağazalardan satın aldığımız kıyafetleri kimler dikiyor, hiç düşündünüz mü? Etiketlerinde yazan ülkeleri belki haritada bile göstermekte zorlanırsınız. Yine de nasıl insanlar tarafından, ne pahasına ve ne şartlarda üretildiğini bilmekte fayda var (konuya meraklılar için ekstra okuma).

  • TopSpeed sitesi Google verilerinden yola çıkarak ülkeler bazında en çok aranan otomotiv markalarını çıkartmış. Kuzey Amerika’nın Toyota tutkusu dikkat çekici. Buna göre Türkiye en çok BMW, Ford ve Renault ile ilgili arayışta.

the-world-s-most-sea_1600x0w

  • Japonya, Singapur, Andorra, İzlanda, Kıbrıs, İsrail, Fransa, İtalya, Güney Kore ve Kanada… Bunlar dünyanın en uzun -sağlıklı- yaşam beklentisine sahip ülkeleri. Son verilere göre ortalama yaşam 188 ülkede 6,2 yıl uzadı. Kimileri bunun dünya nüfusu ve çalışabilir kaynaklar açısından bir sorun olduğunu savunsa da daha uzun bir ömür kimsenin hayır diyeceği bir şey değil. Bill & Melinda Gates Vakfı tarafından fonlanan bir çalışma konunun detaylarına göz atıyor.
  • 14 milyar dolarlık cirosuyla uyuşturucu dünyasının Üsame bin-Ladin’i olarak adlandırılan El Chapo (Bücür) lakaplı Jesus Alfredo Guzman Salazar, 2014 yılında tek kurşun atılmayan bir baskınla yakalanmış ve Meksika’daki F tipi cezaevine konmuştu. 2001 yılındaki mahkumiyetinde aldığı 20 yıllık hapis cezasının bitimine sadece 2 yıl kala (78 kişiyi organize ederek) firar etmesi unutulmadığı için bu sefer 24 saat kameralarla gözlemlenen bir hücrede kalıyordu. Ancak ‘Bücür’ burada da planını yapmış ve kameraların gözlemediği tek nokta olan duşun altına açılan (sanat eseri gibi tasarlanmış1,5 kilometrelik bir tünel kazdırmıştı. 11 Temmuz 2015’te bu tünele döşenen raylı sistemde kendisini bekleyen özel araca binerek bir kere daha sırra kadem bastı. Fena halde küçük düşürülen Meksika yönetimi amansız bir sürek avı başlattı. Bücür’ün oğlu ve akrabaları da bu süre boyunca sosyal medya hesaplarından dalgasını geçiyordu. Ancak bu kibir büyük bir açık vermelerine yol açtı. El Chapo’nun (Twitter’da 156 bin takipçisi bulunan) 29 yaşındaki oğlu Jesus Alfredo Guzman Salazar babasıyla yemek yediğini ima eden bir kareyi Twitter’da paylaşırken lokasyon bilgisini kapatmayı unuttu. Lokasyon Costa Rica’yı gösteriyordu. Bunun bir hedef şaşırtmaca olabileceğini savunanlar da yok değil. Zira ABD’nin uyuşturucuyla mücadele eden birimi DEA ajanları Bücür’ün hala kendi şehri Sinaloa’da olduğunu düşünüyor.
“Burada kiminle olduğumuz belli” diyerek paylaşım yaparken nerede olduğunu da paylaşmak bir çete üyesi için pek akıl karı değil sanki..
  • 2012 yılında Avustralya’nın Sydney şehrinde ilk turu gerçekleştirilen The Distinguished Gentleman’s Ride etkinliği prostat kanserine karşı bilinç oluşturma ve fon toplama amacı taşıyordu. Şık kıyafetler ve tarz sahibi motosikletlerle yapılan bu kısa turlu etkinlik o kadar çok ilgi gördü ki küresel bir olaya dönüştü. Bu yıl 27 Eylül tarihinde ilk Türkiye ayağı İstanbul’da gerçekleştirilecek. Tarz sahibi motorcuların dikkatine.

Copenhagen - Claus Christensen 18

  • “Büyüdükçe daha iyi olan tek şey penistir!”. Bu -haklı- cümle pazarlama ve reklam camiasının efsane ismi George Lois’e ait. Türkçeye ‘Olağanüstü Tavsiyeler‘ başlığıyla çevrilen kitabındaki paylaşımların özetini Hikmet Şen Türkçeye kazandırmış. Kesinlikle okunası.

10 Yorum

  • hapisten kaçan arkadaşın başarısındaki tüm payı ona (ve çevresine) vermek olmaz gibi. muhakkak “para yiyen” ve “görmezden gelen”, “başını diğer tarafa çeviren” insanlar da vardır. tüm hapishane yönetiminin yüreğinin mutlak adillik ve iyilik ile dolup taştığına inanmak masallarda yer alır ancak. :)

  • “Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla ve Netflix gibi dev markaların içinde yer aldığı Alliance for Open Media (Açık Medya Birliği) yeni bir video formatı geliştirmek üzere bir araya geldi. İki büyük markanın eksikliği dikkatinizi çekmiştir: Apple ve Google. Videonun iki farklı cephesinde iki ana akımı temsil eden bu ikili kendi yolunu kendisi çizmekte ısrarlı. Google bu niyetle VP10 adlı yeni formatı üstünde çalışırken, Netflix’e rakip bir hizmetin hazırlığında olduğu söylenen Apple ise geleneksel ‘beni karıştırmayın’ taktiğini sahneliyor”.

    Serdar bey, bu paragrafta Google ismi iki kısımda da geçiyor. Gözden kaçmış olmalı :) İyi günler

  • Paypal ile bağış toplamanın yasallığı konusuna bi açıklık getirebilir misiniz?

  • Amirim,eski yerinde özetlere yapılan yorumlar dolup taşardı.Üstelik çok güzel satır arası bilgiler,eklemeler olurdu.
    Yeni yerin bilinmemesi durumumu yoksa başka bir şey mi var?Site takip sayısı ne durumda acaba amirim?

    • Yeni adresinde ziyaret sayısı biraz daha arttı fakat yorumlar konusu tamamen benim dışımda olduğu için bre şey diyemeyeceğim. Ben içeriğimi aynı disiplinle üretmeye devam ediyorum. Gerisi okuyucuların takdiri.

  • Serdar Bey Paypal.me hizmetinin en sıkıntılı yanı doğrulama hizmetini sağlamadığından dolayı şu istediğiniz ismi rahatça alabiliyorsunuz.Atıyorum x firmanın paypal hesabını alıp ödemerinizi buradan yapabilirsiniz diye dolandırıcılık yapılabilir.

  • Kullanılan bi programın açık kaynaklı olması yada olmaması sadece programcılıga hakim olanlar için önemli oldugunu düünüyorum. yoksa sıradan bir kullanıcı için sadece işlevselligi önemlidir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği