Haftanın Özeti: 45

31 Ağustos – 6 Eylül 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Yenilikçi hizmetler, yaratıcı tasarımlar, icatlar.

  • Kaynak kodlarına özel tasarlanmış bir yazı karakteri: Hack. Elbette açık kaynaklı ve elbette ücretsiz.
  • Microsoft, 1986 yılından bu yana ‘yaşadığı’ kampüsünü yenilemeye karar verdi. ABD’nin Seattle / Redmond şehrinde bulunan 202 hektarlık alanda, 80 binadan oluşan tesis ‘dünyanın en yüksek binası’ unvanıyla Dubai’de inşa edilen Burj Khalifa binasının mimarları tarafından yenilenecek. Birkaç milyar dolara patlayacak bu değişikliğin esas amacı 42 bin kişilik bir ordudan oluşan çalışanlarda -kaybolduğu düşünülen- motivasyonu tekrar inşa etmek.

campus_aerial_1_print

  • Tasarım dünyasının heyecanla beklediği Index Ödülleri’nin sahipleri belli oldu. Ev kategorisinde büyük ödülü Tesla’nın Powerwall ürünü aldı.

models-powerwall@2x

  • Space Caviar grubu RAM House adlı yeni yaşam alanı tasarımında teknolojinin hayıtımaz soktuğu yeni bir kavramı yaşamımıza uyarlıyor: uçak modu. Tasarlanan ev aynen mobil cihazlarımız gibi uçuş moduna alınabiliyor. Böylece wifi, bluetooth, 3G, radyo gibi bütün radyo dalgaları ve ışıma yayan dalgalar filtreleniyor. Faraday kafesi mantığıyla çalışan tasarım mahremiyet arayışında olanlar için de işlevsel.

ramhouse

  • Sigarayla mücadele konusundaki en garip deneylerden biri Brezilya’da ‘Tütünle Mücadele Günü’ kapsamında sahne aldı. Sigara içen ve içmeyenler için bölünmüş kaldırımlar! (Öndeki tiryakinin dumanıyla boğuşmaya son).

  • Resmi rakamlara göre Türkiye’de 9 milyon engelli insan yaşıyor. Yani -tahmin edilen güncel nüfusa oranlayınca- neredeyse her 8 kişiden biri, bir engele sahip. Fakat onları görmüyoruz; sorunlarından haberdar değiliz. Çünkü kendimiz -daha doğrusu sadece otomobillerimiz– için tasarladığımız yaşam alanlarımızda onları eve mahkum etmişiz; dışarı çıkıp kendilerini gösteremiyorlar. Dahası birbirimize itiraf etmekte zorlansak da esasında hiçbiri umrumuzda değil. Oysa onların umursadığı pek çok şey var ve ağırlıklı olarak bizden çözüm bekliyorlar. Konuyu ciddiye alanlardan biri tarafından geliştirilen SeeLight adlı cep telefonu uygulaması (görme engelliler için) trafik ışıklarının yayalara yeşil mi kırmızı mı yandığını tespit edip kullanıcısına bildiriyor (sesli yönlendirme uyarıları dünyanın sadece yüzde 10’unda kullanılıyor). Basit ama etkili. Kullanıcı ve kamu desteğine muhtaç olması ise zayıf yanı.

  • SeeLight’tan bahsedince bağlantılı bir başka uygulamayı da (bilmeyenler için) hatırlatmak istedim: Be My Eyes. Şimdilik sadece iOS üstünde çalışan ücretsiz uygulaması sayesinde gören gözlerinizi görmeyen gözler için kiralıyorsunuz. Aşağıdaki videosu olayı güzelce özetlese de mantığından kısaca bahsedeyim: görme engelli Be My Eyes kullanıcısı görmek istediği bir şeyi uygulama üstünden sisteme yolluyor. Talebi kabul eden -görme engelli olmayan- bir diğer kullanıcı ise ekrandakileri ona açıklıyor. Ben bu satırları yazarken 290 bine yakın kişi 95 binden fazla görme engelliye yardımcı olmuştu.

  • Belçikalı Grafik Tasarımcı Olivier Debie, Theatre de Liege için 2013 yılında tasarlığı logoyu 2020 Tokyo Olimpiyatları’na uyarladığı iddiasıyla Japon meslektaşı Kenjiro Sano’yu açıkça itham etmişti. Ardından logonun iptali için Tokyo Olimpiyat Komitesi’ni mahkemeye vermişti. İlk etapta iddiayı reddeden Komite, tepkilerin ardından bu hafta yepyeni bir logo için çalışacaklarını açıkladı. Dünya büyük ama internet küçük.
Olivier Debie
Olivier Debie iddiasını kanıtlamaya çalışırken.
  • Toyota, yapay zekalı araç geliştirme konusunda MIT ve Stanford üniversiteleriyle 40 milyon dolar bütçeli bir ARGE ortaklığına girdi.
  • Otomobiller için önemsiz gibi görünen çukurlar iki tekerlekli araçlar için ölümcül olabiliyor. Florian Born tarafından geliştirilen Auto-Complain adlı bisiklet aksesuarı tespit ettiği çukurları renkli boyayla işaretliyor ve ‘yetkililerin’ dikkatine sunuyor. Vicdan ve görev bilinci taşıyan yetkililere sahip ülkeler için mükemmel bir çözüm.

complain

  • Cep telefonu çağında başucunda hala çalar saat kullanan kaldı mı bilmiyorum. Fakat bu ‘kalk borusu’ işlevi yüzünden başucumuzda saatlerin yerini alan telefonlarımız bizi oyalayarak uykumuzu berbat etme konusunda da son derece becerikli. Just the Bell adlı ürün bu sorunu tarihe karıştırıyor. Alarmı kendi özel uygulamasında ayarlayıp telefonu odanızın dışında bırakıyorsunuz. Alarm telefonunuzda değil, başucunuza duran -son derece şık- tahta küpte çalıyor (ve kapatılabiliyor). Basit ve işlevsel. Çok sevdim.

  • Uyku konusunda biraz daha teknoloji desteği isterseniz Snooz ile tanışın. Odanıza ‘beyaz gürültü’ olarak da adlandırılan doğal, huzur verici sesler yayıyor ve daha çabuk, kaliteli uyumanızı sağlıyor.

10 Yorum

  • hapisten kaçan arkadaşın başarısındaki tüm payı ona (ve çevresine) vermek olmaz gibi. muhakkak “para yiyen” ve “görmezden gelen”, “başını diğer tarafa çeviren” insanlar da vardır. tüm hapishane yönetiminin yüreğinin mutlak adillik ve iyilik ile dolup taştığına inanmak masallarda yer alır ancak. :)

  • “Amazon, Cisco, Google, Intel, Microsoft, Mozilla ve Netflix gibi dev markaların içinde yer aldığı Alliance for Open Media (Açık Medya Birliği) yeni bir video formatı geliştirmek üzere bir araya geldi. İki büyük markanın eksikliği dikkatinizi çekmiştir: Apple ve Google. Videonun iki farklı cephesinde iki ana akımı temsil eden bu ikili kendi yolunu kendisi çizmekte ısrarlı. Google bu niyetle VP10 adlı yeni formatı üstünde çalışırken, Netflix’e rakip bir hizmetin hazırlığında olduğu söylenen Apple ise geleneksel ‘beni karıştırmayın’ taktiğini sahneliyor”.

    Serdar bey, bu paragrafta Google ismi iki kısımda da geçiyor. Gözden kaçmış olmalı :) İyi günler

  • Paypal ile bağış toplamanın yasallığı konusuna bi açıklık getirebilir misiniz?

  • Amirim,eski yerinde özetlere yapılan yorumlar dolup taşardı.Üstelik çok güzel satır arası bilgiler,eklemeler olurdu.
    Yeni yerin bilinmemesi durumumu yoksa başka bir şey mi var?Site takip sayısı ne durumda acaba amirim?

    • Yeni adresinde ziyaret sayısı biraz daha arttı fakat yorumlar konusu tamamen benim dışımda olduğu için bre şey diyemeyeceğim. Ben içeriğimi aynı disiplinle üretmeye devam ediyorum. Gerisi okuyucuların takdiri.

  • Serdar Bey Paypal.me hizmetinin en sıkıntılı yanı doğrulama hizmetini sağlamadığından dolayı şu istediğiniz ismi rahatça alabiliyorsunuz.Atıyorum x firmanın paypal hesabını alıp ödemerinizi buradan yapabilirsiniz diye dolandırıcılık yapılabilir.

  • Kullanılan bi programın açık kaynaklı olması yada olmaması sadece programcılıga hakim olanlar için önemli oldugunu düünüyorum. yoksa sıradan bir kullanıcı için sadece işlevselligi önemlidir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği