Haftanın Özeti: 41

3 - 9 Ağustos 2015 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Yazılım, donanım, bilim, teknoloji, uzay ve ötesi.

  • Washington Üniversitesi biyonik göze sahip olanların dünyayı nasıl gördüğünün simülasyonunu yayınladı. Sonuçlar pek de öyle Terminator filmlerindeki gibi değil ne yazık ki. Aksine özellikle hızlı hareketli cisimlerde görüntü (işleme ve aktarma tarafındaki mevcut -kısıtlı- teknoloji dolayısıyla) alabildiğine bulanık. Işığa hassasiyet ve ani parlaklık değişimlerine uyum konusu da şimdilik sıkıntılı. Rapora göre mevcut ilerleyiş ve çalışmalar önümüzdeki 10 yıl içindeki bu sorunları büyük ölçüde ortadan kaldıracak.

  • ABD’de hizmet veren Scripps Enstitüsü sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak bir bakteri keşfetti. Bu bakteri sigaranın keyif verici maddesi nikotinin beyindeki algısını değiştiriyor. Yani bir anlamda bizi aldatıyor. Böylece sigara içmek keyifsiz bir hale geliyor (keyif yoksa sigara da yok).
  • Duke Üniversitesi yemeklerde çok seçici olan çocuklar üstünde gerçekleştirdiği bir çalışmanın sonuçlarını paylaştı. 2-6 yaş arası çocuklarda yemek seçme sağlıklı yaşam, büyüme ve aile içi ilişkilerin ötesinde etkilere sahip. En ürpertici bağlantıysa ileri yaşlardaki ‘depresyon‘un habercisi olması (raporda da değinildiği gibi burada bahsedilen kitle brokoliden nefret edenler değil; neredeyse birkaç besin dışında hiçbir şeyi sevmeyen çocuklar).
  • Aprecia, 3D yazıcılarla üretilecek ilaçlar için patent ve FDA onayı aldı. Sağlıkta bir devrim yaratması beklenen bu girişim sayesinde kişiye özel ilaçların tam istenen dozda (ve etken maddede) üretilmesi mümkün olacak. İlk üretilecek hap ise Spritam.

  • Newcastle Üniversitesi Yaşlanma Enstitüsü (evet böyle bir kuruluş var) 100 yıl yaşamayı insanın yeni standardına dönüştürmeyi hedefliyor. Bunu da yaşlanmanın sırrını bularak sağlayacak. Bu hafta açıkladıkları araştırma raporuna göre ömrün uzunluğunu ile vücudumuzun çekirdek kodu olarak tanımlayabileceğimiz koromozomların uçlarında yer alan ve kodlama işlevi bulunmayan telomerlerin uzunluğu arasında bir ilişki var. Normalde yaşlandıkça boyu kısalan telomerler sağlıklı olarak 100 yaş ve ötesini görenlerde uzunluğunu koruyor. Dolayısıyla onu uzun tutabilmek ömrü de uzatmak anlamına geliyor. Bir başka araştırma grubunun bulgularına göreyse yemeklerde kullandığımız baharatlar bile ömür uzatıyormuş (bu konulara ilgi duyanlar için bir de blog yazımı paylaşayım).

maxresdefault

  • NASA 2018’de yola çıkaracağı yeni bir araçla Ay’da su başta olmak üzere ‘işe yarayabilecek’ diğer bileşenler arayacak. Morehead Üniversitesi tarafından geliştirilen CubeSat adlı bu araştırma cihazı küçük bir çanta boyutunda.

moon-southern_region-w-shadow-lf

  • Hafta özetlerinde birkaç defa değindiğim NASA’nin DSCOVR aracı bu hafta 1,8 milyon kilometre öteden yolladığı fotoğraflarla Ay’ın ve dünyanın pek de görmediğimiz bir kesitini paylaştı.

  • Yeri gelmişken bir güzel bilgi konsantresi: evren hakkında şoke edici bilgiler.
  • İngiltere’de yaşayan amatör telsiz tutkunu Adrian Lane, evindeki sisteminden Uluslararası Uzay İstasyonu‘na mesaj yollamak istedi. Dünyanın çevresini 90 dakikada kat eden bu istasyona sinyali ulaştırabilmenin tek şartı araç tam tepesindeyken mesajı okumaktı. Hesaplamalarını yaptı, mesajını yolladı ve… CEVAP GELDİ! O anki şaşkınlık, heyecan ve mutluluğunu tahmin edebiliyor musunuz?

PAYAdrian-Lane

  • 2 hafta önce değindiğim konu resmileşti; Nokia’nın harita ve navigasyon hizmeti HERE, 2,8 milyar dolar karşılığında Audi, BMW ve Daimler’den oluşan konsorsiyum tarafından satın alındı.
  • Güneş enerjisinden faydalanmak için panellere muhtaç mıyız? SunPort öyle olmadığını düşünüyor. Prize taktığınız bu özel ara aparat cihazlarınızla tükettiğiniz enerjiyi ölçüyor. Bu kullanımın bedelini yine kendi elektrik şirketinize ödüyorsunuz. Ancak ödemeyi güneş enerjisinden elektrik üreten daha ucuz tarifeli şirketlerden aldığınız krediyle ödüyorsunuz. Karışık gibi görünen enteresan bir fikir. Serbest piyasa güzel şey. İzleyince kafanızda daha iyi oturacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=P6Fak9xoJLY

  • Dünyanın en zengini Bill Gates bu hafta ‘temiz enerji’ alanındaki çalışmalara 1 milyar dolar bağışlayacağını açıkladı. Gerekçelerini sıraladığı yazısında amacı 3 başlıkta topluyor: inovasyonu teşvik etmek, bu alandan faydalanamayan sektörlerde ilerleme sağlamak ve fakir ülkelere karşı daha adil olmak.
  • Xeros, otomatik çamaşır makinalarına yönelik bir teknoloji geliştirmiş. Yüzde 100 geri dönüştürülebilir malzemeden üretilen yüzlerce mini plastik topu yıkama haznesine yerleştirdiğinizde hem lekelerin çok daha etkin çıkarılması hem de çok daha az su tüketilmesi sağlanıyor. Detaylarını video galerisinden takip edebilirsiniz.

  • Güney Kore / Seul Devlet Üniversitesi ve ABD / Harvard Üniversitesi’nden oluşan bir proje ekibi doğadaki hayvanları inceleyerek suda batmadan yürüyebilen bir robot icat etti. Yürümekle de kalmıyor; suda zıplayabiliyor.

  • Endüstriyel robotlar üreten Omron da bize işin eğlence tarafını hatırlatıyor. Asla kazanamayacak olsanız da ‘önemli olan kazanmak değil; katılmak’.

  • Multi View, benim gibi iPad’i bilgisayar niyetine kullananların çok hoşuna gideceğini düşündüğüm uygulamalardan. Adı yeterince açıklayıcı gerçi ama mahareti aynı ekranda yanyana 3 ayrı web sayfası açabilmesi. Böylece ekranlar arasında gel-git yapmaktan (ve o usandırıcı yeniden yüklemelerden) kurtulabiliyorsunuz. 1 dolarlık fiyatına kesinlikle değer. Fakat ben bu satırları yazarken henüz Türkiye mağazasında satılmıyordu.
  • 60. yılını kutlamaya hazırlanan KFC, bluetooth ile fotoğrafınızı basan özel bir kova geliştirdi. En büyük ihtiyaçlarımızdan biriydi.
  • Güvenlik için parmak izi teknolojisini kullanan Android cihazlara hackerların sızarak biyometrik bilgilerimizi çalabildiği ortaya çıktı.

  • ‘Android işletim sistemi tarihin en büyük güvenlik açığı’ olarak anılan StageFright’tan geçen hafta söz etmiştim. Açığı keşfeden Zimperium, cihazlarınızın bu saldırıya açık olup olmadığını anlayabileceğiniz, önlem alabileceğinz bir rehber de hazırladı (üreticiler de -son derece ağırdan alarak- yamaları yetiştirmeye çalışıyor).

2

  • Facebook; şimdilik sadece ‘ünlüler’ tarafından kullanılabilen Mentions adlı uygulamasına Periscope ve Meerkat benzeri canlı yayın desteği ekledi.

facebook-live-2-970x0

  • Habertürk gazetesi Asım Öner ve İlker Karaş’ın editörlüğünde dijital oyunlar ve e-sporlarla ilgili bir sayfa hazırlamaya başlıyor.
  • Ünlü animasyon stüdyosu Pixar’ın tasarımcılarından Alonso Martinez tarafından geliştirilen robot Mira, tarihin en sevimli örneği olma konusunda rakip tanımıyor. Dinliyor, konuşuyor, öğreniyor… Bu kadar basit bir tasarımla bu kadar etki yaratmak kolay olmasa gerek.

  • Knocki, her yüzeyi, her şeyi programlanabilir bir uzaktan kumandaya çeviriyor. Hem de çok ilginç bir yöntemle. İsmi yeterince ipucu veriyor ama yine de izleyelim.

  • Şerefsizim benim aklıma gelmişti” klişesini ispatlayabilmek için bir mobil uygulama: Called It! Tahminlerinizi, öngörülerinizi yazın, paylaşın (ve takip edin). Şimdilik ön kayıt yaparak bekliyoruz.
  • Birkaç sene önce adı bile olmayan akıllı saat pazarı sadece geçen yıl yüzde 457 büyüdü. Neredeyse her büyük elektronik markası bu kulvarda bir ürünle yer alıyor. Ve görme engelliler yine unutulanlar arasında. Güney Kore tasarımlı Dot, göremeyenlerin evrensel alfabe sistemi Braille kullanan kabartmalı ekranıyla sektörde yepyeni bir kulvar açtı. Aralık ayında 300 dolarlık fiyatla satılacak.

startupteams

  • Teknoloji ile doğrudan ilişkili; varlığını ve geleceğini ona borçlu olan iki alan var: savunma ve seks. Future of Sex sitesi ikinci tarafla ilgili gelişmeleri derliyor. Son dönemde rastladığım en ilginç sitelerden biri. Teknolojiye bir de bu taraftan bakın bakalım.

32 Yorum

  • Yeni siteniz çok güzel olmuş serdar bey. Zaten her hafta takip ediyordum görsellik açıdan daha göze hoş, daha minimalist bir tasarım gönlümü kazandı. Bu haftaki yazınızda her zamanki gibi dopdolu satır satır okudum hepsini. Twitterinizin olması çok işe yarıyor benim için her yorun attığınızda bildirim geliyor bana bu sayede unuttuğum bir haftalık özet olursa diye kaçırmamış oluyorum :) Emeğiniz için çok teşekkür ederim.

  • resimler biraz fazla büyük ve bilgisayar ekranın da okumak zorlaştı bence.Mobil kullanım daha rahat.

  • 6. bölümden beri itinayla takip ettiğim bu özetleri bile paraya dönüştürmüşsünüz ya helal olsun. Sınırsız açgözlülük nasıl olur anlamış oldum.

  • Öncelikle yeni oluşumun hayırlı olmasını dilerim Serdar Bey, Garanti’nin yeşil tonları ağırlıklı site olmuş :) Bakalım nasıl bir iş ortaklığı olacak. emeğiniz için tekrar teşekkürler.

    Bill Gates’in yaptığı açıklamalara ek olarak The Guardian Gates Vakfı ve birçok kurumun fosil yakıt şirketlerinde hissesi olduğunu ve hisseleri satması için kampanya başlatmıştı. Bir yandan fosil yakıt şirketlerinden para kazanırken bir yandan temiz enerji açıklamaları ve yatırım söylentileri ne kadar tutarlı sizce? ve tabii ki ne kadar samimi.

    Selamlar

  • Pazar sabahlarını keyfi bu özetleri okurken yaşanıyor,yeni site muhteşem olmuş.Girişimcilik alanındaki yenilikler dudak uçuklatıcı,walkway’e ise ba-yıl-dım :)

  • Ufak bir ekleme olarak;

    Türkiye’de şu anda yaz saati uygulaması olduğundan UTC zamanından +3 saat daha ileride.
    25 Ekim’de saatler geri alındıüında +2 saat’e geri döneceğiiz.

  • herşey güzel hoş da şimdi Garanti bankası ile işbirliği içine girmeniz bana biraz itici geldi, artık içinde kapitalist unsurlar daha fazla yer alarak masumiyeti azalacak diye düşünüyorum.

  • Serdar ağabey, emeğiniz ve harcadığınız vakit için çok teşekkürler. Yeni işbirliğinizin hayırlı olması ve işbirliklerinizin artması dileğiyle.

  • Garanti Bankasının parası pardon eli değince finans teknolojileri sekmesi eklenmiş hemen.Ne diyeyim ki hayırlı olsun.
    Bir de ne güzel şu ted videolarından vazgeçmiştiniz neden geri döndünüz ki? Yurt dışında “marketing” bu diye dalga geçilen ve kimsenin kelimenin tam anlamıyla sallamadığı ted videolarına nedense bizim memlekette ilgi büyük kuvvetle muhtemel yabancı hayranlığından olsa gerek.

    • Bu yorumun aynısından bir yerde daha okumuştum. Allah aşkına hangi “yurtdışı”ymış TED videolarına marketing diyen? Bize de bir gösterin de görelim. Yoksa siz “yurtdışına” gidince kulağınıza mı söylüyorlar? Böyle ufuk açan marketinge can kurban.

      • Kimsenin kulağına birşey denmesine gerek yok beyefendi.Zahmet edip biraz sörf yaparsanız sonuçları görürsünüz.
        Ufkunuzu açmasına ise sevindim umarım konuşma seviyenizi de biraz yukarı çeker.

    • Ben de TED videolarını çok beğeniyorum ve yaratıcı işler yapan ya da düşünen yabancılara da hayranlığım var. Yorumunuzu okuyunca biraz araştırdım ama TED videolarına marketing diyerek dalga geçilen ya da sallanmayan geçerli bir siteye rastlamadım. Rica etsem bir kaç tane geçerli referansı link olarak verir misini?

  • kapitalizm girince masumiyet gitti ne demek ya :D abi adam emek gösteriyor ve bunun karşılığını alması lazımdı çok bile geç oldu bence. özetlerde her zaman finans haberleri de veriyordu sadece ek bi kategori eklemiş. geçen haftadan değişen bi şey yok.

    amirim yalnız bağış butonu kalkmış :D :D hayırlı olsun =)

  • – Nükleer patlama ile ilgili endişe verici skor tablosunu hızla artıracak bir hükümet girişimimiz var ne yazık ki. Henüz sigara böreği kızartırken, yağda patlaması sonucu yara alan bir millet seviyesindeyiz.
    Üç tarafı denizlerle kaplıymış, kuvvetli rüzgar alan dağlar ve ovalarımız varmış yada akarsularımız barajlarımız bize sağlıklı, temiz, yenilenebilir enerjiyi sağlayamayacak gibi…

    – Uzaylı sanıp, en azından o için tanımlanamayan bir çok cismi yada canlıyı taş ile kovaladığımız yada “çifte ile kovalamak” diye bir deyimimiz varken Dronların vay haline.

    – HitchBOT bize gelmesin abi çok net söylüyorum; Biri alır çocuklar oynasın diye evine götürür yada Kamyoncu bir abimiz yol arkadaşı yapar diyar diyar gezdirir tenhada şarjını tüketir. Ankara / Bala’dan hurdacı çok çıkar “Zamanında uçak düşmüş, enkazını bulan olmamış…” diye hikayesi var… Türkiye’de işi zor yani. Bisiklet ile belli bir amaç uğruna yola çıkan insanların bile başına neler geldiğini üzülerek haberlerde işittik. hitchBOT durumu ABD’ki durumun aynısı olur.

    – Ülke olarak israfa her daim davet çıkartıyoruz, Haberlere konu olan en çok sanırım çöpe atılan Ekmek meselesi. Hatırlarım biz küçükken 15-20 yıl kadar önce rahmetli ananem bayat ekmekleri iyice ufalar, içine toz şeker ve ezilmiş ceviz katar yedirirdi. Aynı şeyi bir kez de patlamayan mısır tanelerini havanda ezerek yine toz şeker ile karıştırarak yedirmişti. Sonra hikayesini de anlatmıştı köyde yaşadıkları için her daim hem yük olmasın hemde koruma imkanı zor tarlada, bağda, bahçede zor olduğu için bir yere bıraksanız bir tilki, kuş vb. alıp gidebilir yiyeceğinizi bu toz karışımı hazırlayıp keselerle yanlarına alarak cimcik cimcik yeme şansları varmış. Tam anlamı ile doyurucu değil ama sabah 5 de başlayan çalışma mesaisi akşam gün batana kadar devam ettiği için bir çok insan için hayat kurtaran bir çözümmüş.

    – Yılda 700 bin dolar, güvenlik için bence içimizde “çerez parası” diyebilir. Sonuçta bizde milyonluk arabaları seven bakanlara, sınırsız örtülü ödenek sahibi bütçelere sahip makamlarda var. Kimse de ya arkadaş siz ne yapıyorsunuz demiyor / diyemiyor. 700 bin doların sanmıyorum bizim bazı makamlardaki yetkililerin arabalarının benzin parasına bir yılda yeteceğini. Tim Cook dünya yaşamına yön veren bir şirkette CEO sonuçta 700 bin dolar uygundur.

    – Türklerin Selfie çekerken “ay ben güzel çıkmadım bir daha çek” fotoğraflarını da sayarsak bence ingilizleri en az ikiye katlarız.

    – San Francisco emniyetini örnek alan Türk Emniyet müdürlüğü işi çok kolay çünkü bizde eline 2 bira, bir şişe viski alan fotoğraf çekip paylaşıyor.

    – Blogger’ı bilmem de bizde de sırf çekik gözlü diye dayak yiyen çok oldu.

    Not : Her iki taraf içinde hayırlı olsun.

  • Şu kendi dövmenizi kendiniz yapın cihazını 10 sene önce askerde gördüm desem :) asker arkadaşlar çarşı iznine çıktıklarında aldıkları oyuncak araba motoruyla kendilerine yine 9 voltluk pille dövme yapıyorlardı. Ne kadar siteril olduğu tartışılır tabi.

  • Üstad yazıları iki yana yaslayabilir misiniz ? Bu şekilde gözü çok yoruyor ve hızlı okumak da mümkün olmuyor.

  • beyninize, emeğinize sağlık Serdar Bey. naçizane bi öneride bulunmak istiyorum, hazır sponsorda bulunmuşken ing. metinler için bizim gibi ing. engelli insanlarada bi kıyak yapıp o metni çevirtebilir misiniz? Teşekkürler.

  • Özellikle tekstilde tam bir fason ülke olduğumuz için, kopyadan başka çok az yeni tasarımların olduğunu düşünüyorum. Fikir güzel..

  • Benim sitemim farklı olacak. Haftalık özetlerin bu siteye kaydırıldığına dair mserdark.com sitenizde ufacık bir bilgi göremedim. Tatil dedim, artık bitirdi dedim, sonra merak edip twitter’a bakınca buraya link gördüm, takip ederek keşfetmiş oldum. Orada bir duyuru şart.

    • Bu konuda haklısınız. Oradan ilk fırsatta bir duyuru yapacağım. Özetlere yönelik üst menüde çıkan sayfaya yazdım ancak birçok kişi görmüyor. Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği